Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 24. 10. 2018.

| Društvo

Investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci najavljuje završetak radova, meštani se i dalje protive

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Voda se cevovodom sprovodi do mašinske zgrade
Voda se cevovodom sprovodi do mašinske zgrade, foto: Lj. F.

Nakon pauze od godinu dana, juče je trebalo da budu nastavljeni radovi na Rakitskoj reci. Ipak meštani sela Rakite sprečili su izvođače radova u tom poduhvatu. Investitor Goran Belić kaže da, i pored svih problema koje ima sa izgradnjom, ima sve potrebne dozvole, te da je plan da se izgradnja mini-hidroelektrane završi početkom 2019. godine. Meštani i dalje nezadovoljni.

Od početka projekta prošlo je 5 godina, a radovi koji su počeli prošle godine i dalje nisu završeni. Delimično zbog promene izvođača radova, a delimično i zbog pobune meštana zbog izgradnje mini-hidroelektane na njihovoj reci.

Investitor Goran Belić iz Beograda tvrdi njegova mini-hidroelektrana ne može nikako da naškodi reci.

Radimo po svim standardima, na način kako je propisano. Sa biološkim minumom, sa ribljom stazom. Na Rakitskoj reci već postoje 3 brane koje je zbog bujica sagradila Vodoprivreda. Samo moja brana ima riblju stazu, a predstavlja i prvu odbranu od bujica. Ne može da našteti više nego ove 3 brane, to sam siguran - kaže Belić.

Jedna od 3 brane koje je sagradila Vodoprivreda Jedna od 3 brane koje je sagradila Vodoprivreda; foto: Lj. F. Meštani su najviše bili zabrinuti da će mehanizacija uništiti jedini put koji vodi iz Rakite do sela Zvonce, a dalje za Pirot i Babušnicu. Uzani put je ionako u katastrofalnom stanju, poslednji put je rekonstruisan 90-ih godina, a zbog teških kamiona koji prevoze drva za ogrev dodatno je propao.

Imajući razumevanje za strah meštana da će se urušiti put, napravili smo dogovor, te sam pokrenuo postupak za izmenu trase cevovoda. Sada cevovod ide sa druge strane reke, te smo taj problem rešili, i velika većina poštuje dogovor koji smo tada postigli - dodaje Belić.

Međutim, kamen spoticanja sa meštanima je i atarski put koji vodi do njihovih njiva, koji se zbog klizišta urušio, i više od godinu dana ne mogu da ga koriste.

Mi ćemo sanirati taj put, imamo obavezu i uradićemo to. Nismo mogli da ga saniramo dok ne dobijemo izmenjenu građevinsku dozvolu. U roku od mesec dana ćemo srediti sve. Mislim da je veći problem đubre koje se nalazi u reci, a koje smo mi delimično očistili, i koje će se tek čistiti jer će se ono zadržavati na vodozahvatu, a radnik će to uredno čistiti - objašnjava Belić

Hipoteka na reci ili objektom? Hipoteka na reci ili objektu?; foto: printscreen U javnosti se i na društvenim mrežama posebna buka podigla oko hipoteke koju je investitor uzeo kao garanciju za bankarski kredit kojim se finansira izgradnja mini-hidroelektrane. Govorilo se da je reka stavljena pod hipoteku, što je, kako kaže Belić koji je pravnik po struci, nemoguće.

Zakonski je nemoguće da se uzme hipoteka na reku, niko neće da je uzme, kako će to posle da proda. Hipoteka je stavljena na objekat u izgradnji, dakle na mašinsku zgradu, cevovod i vodozahvat. Nemoguće je staviti reku pod hipoteku. Hipoteka je nad objektom koji se nalazi na parceli koja je u ovom slučaju reka - objašnjava investitor.


Meštani mesecima nezadovoljni, zakazan protest u petak ispred zgrade u centru Babušnice

Glavni problem sa kojim su se suočili stanovnici Rakite je taj da oni nisu bili obavešteni sa namerom da se na njihovoj reci sagradi vodozahvat. Zbog udaljenosti ovog brdsko-planinskog sela, oni nisu u mogućnosti da svakog dana borave u Babušnici, imaju problem sa mobilnim i internet signalom, a većinsko stanovništvo je staro i neupoznato sa savremenim tehnologijama.

Samo su pojedinci u selu koji su bliski vlastima u Babušnici bili upoznati, dok se mašine nisu pojavile prošle godine mi nismo imali pojma. Sada imamo problem sa investitorom, ali ima i on problem sa nama - kažu meštani.

Do sada su organizovali protest u selu sredinom juna ove godine, a naredni je u petak, kada će se okupiti ispred zgrade Opštine za koju smatraju da je najzaslužnija za izdavanje dozvola za izgradnju mini-hidroelektrana.

U svojoj borbi nisu usamljeni, imaju veliku podršku akitivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine sa kojima mesecima sarađuju jer ih isti problem povezuje. Zajedno su sprečili nastavak radova, a među prvima je pred bager seo Aleksandar Panić. Rakitska reka je mala bujična reka Rakitska reka je mala bujična reka; foto: Lj. F.

Mi se ne suprotstavljamo Goranu Beliću već ideji derivacionih mini-hidroelektrana. Meštani nisu pitani da li žele uništenje svoje reke. Ne može taj novac da se zarađuje na ovoliko maloj reci. To je uništenje korita, protoka, svođenje protoka reke koja je bujičava na minimum, gde najgori godišnji režim ostaje preko cele godine - kaže Panić.

Problem nije samo na Rakitskoj reci ili na rekama Stare planine, u Srbiji je do sada sagrađeno pedesetak mini-hidroelektrana, ali se na ovom području iskristalisao jak ekološki pokret koji ne želi da reke ovog kraja prođu kao one u kopaoničkom ili vlasinskom kraju. Zajedničko za većinu do sada izgrađenih je taj da se ne poštuje biološki minimum, pa imamo slučajeve kao sa Jošaničkom rekom koja je skoro pa presušila.

Ceo protok vode odlazi u cev, korita ostaju suva a to je katastrofa za sav živi svet, ali i za meštane. Investitor ima pozitivno rešenje zavoda za zaštitu prirode iz 2013. godine, a od skoro imamo novi nalaz kojim se potvrđuje prisustvo zaštićenih vrsta - objašnjava Panić.

Ovakvi mali tokovi poput Rakitske reke imaju višenamensku ulogu, između ostalog služe za vodosnabdevanje, održivi razvoj turizma, za poljoprivredu i stočarstvo, ali izgradnjom mini-hidroelektrana potire ih energetska uloga.

Podsetimo, stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj. Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su juče nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Катинац

    07:47 // 25. 10. 2018.

    Кад год затаји држава, проради мотка! И тако треба. Свима треба да буде наук својевременог уништавања горчинских и љуберашких предивних врела и извора, чувених 17 воденица и целог живописа Љуберашког ждрела и Комарице. Тај еколошки погром је осамдесетих година прошлог века учинила општинска власт, и нажалост ништа се није променило, полуписмени и учмали општинари слично чине и данас.

  • Буки Поток

    15:00 // 24. 10. 2018.

    Може , али да вода иде каналом,јазом,као што је некада покретала воденице поточаре.Било какво угуравање реке у цевовод не долази у обзир јер је то сахрањивање реке а самим тим и биљног и животињског света у њој као и обале.
    Амин.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: