Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 15. 4. 2019.

| Društvo

Investitor podigao kredit za MHE u Rakiti na osnovu greške Katastra

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cevovod pogrešno upisan u katastru
Cevovod pogrešno upisan u katastru; foto: Lj. F.

Reagovajući na žalbe meštana Rakite, Republički geodetski zavod poništio je rešenje babušničkog Katastra iz prošle godine, a na osnovu kojeg je investitor za mini-hidroelektranu založio cevovod kako bi dobio kredit za finansiranje radova na MHE. Meštani kažu da su bili u pravu kada su govorili da je reka stavljena pod hipoteku, a investitor smatra da je u pitanju greška nadležnih koja ih neće omesti u radovima.

Šestoro meštana Rakite, među kojima je i najglasniji protivnik izgradnje MHE u selu Desimir Stojanov, žalilo se nadležnom drugostepenom organu jer su smatrali da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje na parcelama gde prolaze cevi za mini-hidroelektranu.

Investitor je upisao kao zalog naše parcele. Mislim da će sada imati smetnje kod banke i poverioca. On je govorio sve vreme da je hipoteka na objekat u izgradnji, ali sada se iz ovog rešenja vidi da je reka stavljena pod hipoteku - kaže Stojanov.

Novim rešenjem je poništeno prvobitno rešenje Katastra u Babušnici, a predmet se sada vraća na ponovni postupak jer je došlo do pogrešnog katastarskog upisa. Poništava se prvobitno rešenje Poništava se prvobitno rešenje; foto: printskrin

Cevovod na pobrojanim katastarskim parcelama predstavlja vod, spada u vodovodnu mrežu, koji se kao takav ne upisuje u katastar nepokretnosti, nego u katastar vodova - stoji u rešenju.

Ipak, investitor Goran Belić smatra da je u pitanju nenamerna greška, a da će rešenje drugostepenog organa ubrzati ispravljanje nastale greške.

Banka je tražila da se upiše hipoteka na cevovod, tj. na objekat u izgradnji, a babušnički Katastar, verovatno nemajući iskustva, je to upisao u katastar nepokretnosti. Nije nikad stavio nekretnine pod hipoteku, ali ih je označio, što je izazvalo da ljudi pomisle da je hipoteka stavljena na njihovo zemljište - kaže Belić.

On objašnjava da neće biti nikakvih problema oko uzetog kredita, jer je i sama banka uvidela grešku katastra.

Postoji poseban katastar vodova, objekat u izgradnji treba tamo da bude upisan. Novim rešenjem će se to srediti. Dakle, u pitanju je greška, nikakvih problema sa bankom neće biti. Novo rešenje će doći vrlo brzo - kaže Belić.

Radovi na izgradnji vodozahvata u selu Rakita trenutno stoje, a nakon eksplozije na bageru u blizini gradilišta, policija je počela da pretresa kuće u selu tražeći za dokazima.

Podsetimo, Opštinska građevinska inspekcija krajem prošle godine donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu, a potom je i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine stopirala radove na izgradnji cevovoda i naložila da se postavljene cevi u dužini od 300 metara izvade.

Ipak, investitor i dalje ima dozvolu da radi na vodozahvatu, a po nalogu građevinske inspekcije mora i da sanira klizište iznad vodozahvata.

Početkom godine kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

To je bio još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzioner

    14:06 // 15. 4. 2019.

    Odoh j da pravim akva park,hipoteku stavljam na Nisavu.

  • BugaraSS

    12:01 // 15. 4. 2019.

    Ovo ako je drzava ja sam marsovac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: