Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 18. 1. 2024.

| Društvo

Investitor zgrade u Čalijama: Ploča se urušila zbog propusta sa manjim brojem podupirača

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG-9fe77e082d8c3a27db7187e03a57c42d-V
Manji broj podupirača; foto: Ivan Stojanović

Znatno manji broj podupirača koji se koriste prilikom izlivanja betona razlog su zbog koga je došlo do urušavanja ploče za visoko prizemlje zgrade koja se gradi u naselju Čalije, kaže za Južne vesti investitor Ivan Stojanović. On ističe da je za manji broj podupirača odgovororan podizvođač, ali i da je došlo do nenamernog propusta.

Investitor objekata u izgradnji kod kog se urušila ploča sa sveže izlivenim betonom na preko 600 kvadratnih metara je leskovačka firma Team Construction, koja je već prodala nekoliko stanova u izgradnji. IMG-6d7b5670be695cce744eb9912771b5ab-V Urušena ploča; foto: Ivan Stojanović

Vlasnik firme Ivan Stojanović za Južne vesti naveo je da je ploča pala zbog loših podupirača koje je iznajmio, a koje je kao investitor bio dužan da obezbedi podizvođačima koji su zaduženi za šalovanje, betonažu i demontažu.

Spolja izgledaju dobro, top, ali unutra katastrofa. To nije moglo da se vidi, niti da se pretpostavi dok se nije desila havarija. Do subote je gotovo raščišćavanje, a od ponedeljka opet iz početka ploča iznad prizemlja - naveo je Stojanović.

IMG-e7b3c5601f828d613b682514e552f73e-V Urušavanje nastalo tokom izlivanja betona; foto: Ivan StojanovićIpak, u telefonskom razgovoru Stojanović je objasnio da su broj i jačina podupirača promakli svima, ali tvrdi da su odgovorni nadzorni organ i podizvođač.

Kako sada objašnjava, on je kao podizvođača radova angažovao firmu "Canča gradnja" koja mu je za površinu od 670 metara kvadratnih tražila da obezbedi gotovo duplo manje podupirača nego što je potrebno.

Sada sam saznao da je samo 450 podupirača moja firma iznajmila za ploču od 670 kvadrata, a trebalo je sigurno po dva komada po kvadratu, odnosno oko 1.200 podupirača. Ali to je greška podizvođača jer je toliko tražio od mene, a ja to nisam ispratio jer sam bio na odmoru i to je trebalo da kontroliše nadzorni organ sa kojim smo sklopili ugovor - kaže Stojanović.

On ističe i da je vršen inspekcijski nadzor, a da će već sutra odneti svu neophodnu dokumentaciju koju mu je inspekcija zatražila. Nakon toga, kaže da će raskinuti ugovor sa podizvođačem, odgovornim izvođačem radova i nadzornim organom. IMG-81cf9809eb75faafc71b3c044f74cad1-V Raščišćavanje terena; foto: Ivan Stojanović

Podsetimo, u nezgodi na gradilištu u Nišu u Ulici Momčila Milovanovića srećom niko nije povređen, a o njoj se izjasnio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mbn

    13:23 // 23. 3. 2024.

    Verovatno se gradjevinska inspekcija oglasila da nije nadlezna, a inspekcijski nadzor da gradjevinski inspektor radi na primeni upravnog prava. Tako je, nesporno, barem kada je Zemun i BG u pitanju. Ovde se PREKO DOZVOLJENE I MOGUCE SPRATNOSTI privatne kuce, od nevlasnika, provodi pod rekonstrukcijom tavana, rusenjr tavsns i krova i izgradnja sprata. Plan nepokretnosti koji to potvrdjuje nevažan.

  • Stručnjak

    11:43 // 24. 1. 2024.

    A neki od gradskih strucnjaka da progovori? inspekcije daleko bilo?

  • Sasa Bobic

    09:42 // 20. 1. 2024.

    Hahahahahahahaha.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: