Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 1. 8. 2019.

"Investitorski urbanizam" na Bulevaru Nemanjića - umesto zelenila, nove zgrade

Gradilište-foto-V. M. R Nova gradilišta u starom naselju, sve sa dozvolama gradskih službi; Foto: V. M. R.

Kao najlepše urbanizovan deo Niša, gotovo knjiški, gde prostor za stanovanje okružuju velike zelene povšine, mobilijari, tržni centri, vrtići i škole, stručnjaci ocenjuju Bulevar Nemanjića. Ipak, i ovaj deo grada pogodila je takozvana "investitorska urbanizacija", pa su između postojećih zgrada počele da se prave nove višespratnice, a parcele za ove svrhe prodaje i Grad. Stanovnici Bulevara koji bi mogli da dobiju nove komšije ogorčeni su jer gube drveće, hladovinu, pogled, svetlost i parking prostor.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Prcko

    13:54 // 1. 8. 2019.

    I nije neka vest. Srbija je leglo korupcije, najgoreg seljacizma i zato posle 30 god. mi smo jos bar toliko daleko od ulaska u EU. Zato se ovde zida zgrada na zgradu kao da smo i dalje turska provincija, iako je Niska kotlina dovoljno velika za jos 10 Nisa... Da je ovo normalna zemlja svi ti sto stvaraju urbanisticki haos bili bi po zatvorima i ne bi nikad mogli da se zaposle u struci.

    • penzioner

      14:43 // 1. 8. 2019.

      BRAVOOOO!!! Sto naprednije - to zabetoniranije.

  • Goran

    14:24 // 1. 8. 2019.

    Ajde botovi hvalite malo da ljudi shvate da je ovo za njihovo dobro.

    • Marko Jovanovic

      22:51 // 1. 8. 2019.

      Izvini, ovde se ne spominje vucic, pa agencija koja angazuje botove ne cita jer im nije dojavio PR. Mislim Gorane, pa oni ne mogu da rade po ceo dan.

  • mstefanovic

    14:41 // 1. 8. 2019.

    Gradjevinsko urbanistička mafija divlja već duže po Nišu ali ovo je prevršilo svaku meru! Prvo hotel Park, pa onda ovaj urbicid na Bulevaru. Odgovorni su svi od načelnika uprave grada pa do direktora zavoda gosn Miroljuba i njegovih "šrafura"! Struka i GAF treba da se stide!

    • Stvarno za prozivku

      19:15 // 1. 8. 2019.

      Taj Miroljub preletacevic kumuje svim gradskim urbopromasajima ove neuke vlasti!

  • Ako

    14:14 // 1. 8. 2019.

    Taman ćete sa komšijama iz susedne zgrade moći da se kucnete čaša a. Živeli!

  • nishki

    13:36 // 1. 8. 2019.

    Stanari da su pametni da tuze grad jer im te zgrade obaraju cenu stana i jos xy protivpravnih stvari! Da se skupe, uzmu advokata i udare po tuzbama. Al nas narod je glup.

  • Stanko

    14:30 // 1. 8. 2019.

    Ko je Pendzeru dao dozvolu za gradnju ? Prica je da Janjic sve to vodi. Dokle ti Janjici vise jasu grad.Njihova imovna karta. SRAMOTA ali jos malo.

    • mstefanovic

      17:39 // 1. 8. 2019.

      Janjić štiti i Zorislava, korupcija je očigledna!

  • Mara

    14:30 // 1. 8. 2019.

    Sve pretvoriše u zgrade drvo jedno nema.Sramota

  • Dipl.ing.arh.

    18:43 // 1. 8. 2019.

    Stidim se svojih kolega jer ćute. Stidim se i Društva arhitekata Niša. A ponajviše se stidim kolega koji govore poput Miroljuba Stankovića. Rekao bih da treba da ga je sramota ali on za taj osećaj ne zna.
    A novinarima jedan savet. Da li je nešto legalno ili nije nemojte pitati one koji su dozvole izdali - uvek će reći da jeste. Samo im dajete priliku da legitimizuju svoje neznanje i potkupljivost.

  • Stojko

    15:26 // 1. 8. 2019.

    Na Kopaoniku je nikao hotel, bez papira. Postoji i pravosnažno rešenje da se objekat ruši. I ? Šta mislite,kakva mu je sudbina? Rušenje!?
    Tako i sa gradnjom na Bulevaru, "u sred zelenila". Nema tu pomozi Bože. GO i IO odlučuju !!! A, možda je i potrebno tako nešto. Da se korupcija oseti na sopstvenoj koži. Da dodam. Sa koliko spratova će biti zgrada,gde je jedan visoko pozicionirani SPS-ovac

  • Toni

    14:49 // 1. 8. 2019.

    Radi se uglavnom o vojnim zgradama. Vojni penzioneri su čast pojedincima tvrdo jezgro SPS ,iako odavno nema Slobe. Vole i Vučka. I Bulatović im je kolega. Zato vole zidanje između njihovih zgrada

  • Aleksandra

    21:18 // 1. 8. 2019.

    U Etiopiji, pre neki dan, u jednom danu posadili više od 350 miliona drveća... To beše ona država koja spada u tzv. Treći svet...
    Srbija je evropska država, navodno, civilizovana, ali je, izgleda, ipak zaostala u odnosu na Etiopiju... Naša vlast ima problem sa drvećem i zelenilom, žele da su urbani i misle da to znači zameniti zelenimo betonom... Kompleksi su čudo...

  • Preispitati Komisiju

    14:31 // 1. 8. 2019.

    Ne zna se ko vise od clanova Komisije za planove investira u sebe!

  • D

    22:03 // 1. 8. 2019.

    POGLEDAJTE PLANOVE iz 70 godina. izmedju tih zgrada na Bul Nemanjica NIJE predvidjene niti jedan objekat. Posedujemte planove. To su tzv vojne zgrade. Gde su ti silni oficiri da iskazu svoje stavove.

  • Ouzo

    19:03 // 1. 8. 2019.

    "Para vrti,gde burgija nece"!

  • Kljuc je komisija

    23:21 // 1. 8. 2019.

    Sve je odluka komisije. Onaj ko je vodi nije uradio ni jedan plan, ali zna sta treba da podrzi da bi ostao u fotelji. A i ostali glasaci su odabrani, od vecnog clana Cire do podobnih neurbanista ili neprojektanata. Svi zajedno su za kratko vreme naruzili grad i pojedincima omogucili nemoguce.

  • Gorčilo

    18:15 // 1. 8. 2019.

    Jedna od najbitnijih gradskih komisija-KOMISIJA ZA PLANOVE- SE NE PLAĆA NI DINAR! ZATO URBANIZAM VODE INVESTITORI! BRAVO!

  • Ništavilo

    10:48 // 3. 8. 2019.

    Ima li ime i prezime taj ko je 2012. doneo i odobrio/prihvatio Generalni urbanistički plan Medijane? Hoće li ikada iko u ovoj državi odgovarati za javašluk i samovolju?

  • Miloš

    09:56 // 3. 8. 2019.

    Mislio sam da samo na Panteleju u Gornjomatejevačkoj i Studeničkoj postoji haos, međutim krenuli su da upropašćavaju i stare delove grada!

  • mstefanovic

    16:49 // 1. 8. 2019.

    Dalje, sta je sa objektom "Nišlijske mehane" ?! Na pravosažno uklanjanje objekta se čeka od aprila 2018. godine. Da li opet treba nešto da se zapali ili uruši da bi neko reagovao?!?

  • Tarabuc

    18:52 // 1. 8. 2019.

    Nemojte kriviti nijednu vlast pa ni ovu,postali smo alav narod to isto bi radila većina nas da je u mogućnosti. Većina nas sanja za ovakve kombinacije i da sebi strpa koji stan u vlasništvo za gradjevinsku dozvolu,ovo je ništa kakav je tek kvalitet izrade tih zgrada brrrr ja tu nebih živeo ni za dz,prizemne kuće imaju jači temelj.

  • ljuba slavković

    10:24 // 2. 8. 2019.

    Pre deset godina sam govorio o građevinskom bermudskom trouglu u NIšu, Komisija za planove, Uprava za planiranje i izgradnju i građevinska inspekcija. I danas funkcionušu na isti način sa licima koja 10 godina čine urbanističko-građevinski zločin u Nišu

    • Djunta

      15:09 // 2. 8. 2019.

      Ljubo,pa bili ste u proslom sazivu,drugi covek grada?
      Sto im ne stadoste na put?

  • Investitorski urbanizam

    08:56 // 2. 8. 2019.

    Vidim da se u komentarima polako odomaćuje izraz “Investitorski urbanizam” a nikako da neko ovaj izraz objasni. To je zapravo privatno finansiranje onih koji prave urbanističke planove i onih koji o njima odlučuju od strane investitora koji žele da grade, tamo gde to što oni žele nije moguće.

  • Nišlija

    09:57 // 2. 8. 2019.

    Prosto. Preko puta se uskoro gradi novi tržni centar (bivša garaža Niš Ekspresa) tako da su ivestitori pojurili da na vreme podmite članove komisije i gradskog urbanistu kako bi malo pritisli gde treba da ovi hitno dobiju građevinske dozvole pošto će tu uskoro skočiti cene stanova. Doduše ne ovim jadnicima koje će zagraditi.
    A ovo ruglo je legalno upropašćavanje jedne skladne urbanističke celine.

  • Arhitekta

    08:20 // 2. 8. 2019.

    Ono što nije predvidjeno planovima, nije moguće legalno izgraditi. Ko je naručilac svih planova na teritoriji Niša? Grad Niš. Ko ih izradjuje? Zavod za urbanizam Niš. Zašto baš on? Direktnom pogodbom, bez konkursa, tendera i slično, zato što su gradski čelnici tako odlučili. Zbog čega planovi nisu bolji? Zbog toga što su oni slika i prilika mentalnih, stručnih i organizacionih kapaciteta Zavoda.

  • BATA

    00:59 // 2. 8. 2019.

    Kakvi urbanisti dobro da grad i postoji.Guraju ygrade na raydaljini od 10 m,da komsija lepo vidi sta komsika kuva i kakav ves nosi a kej od mosta Mladosti pa sve do mosta u Proleterskoj, sa obe strane nedovrsen i u korovu.Sa malo para obale Nisave sa par asfaltnih traka ,klupama i mobilijarom i malim terenima za skejt,bicikl i setnju.Za lepsi grad treba imati smisla i treba biti slobodan i svoj.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: