Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 6. 11. 2018.

| Društvo

Inženjerska komora još bez konačne odluke o svojim kolegama u slučaju "Grdelica"

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Srušen zid Koridor 10 Grdelica
Ko je kriv za štetu od 7 miliona evra? Foto: čitalac

Ni dva i po meseca od pada potpore na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri nema imena odgovornih za ovaj događaj. Predsednik Komisije za razmatranje prigovora u Inženjerskoj komori, kod koje je Ministarstvo građevinarstva podnelo prijave protiv 16 inženjera, kaže da se po ovom predmetu još odlučuje.

Na “stubu srama” zbog toga što je klizište srušilo potporu na još neizgrađenom delu Koridora 10, prema Ministarstvu građevinarstva, našla se struka, odnosno inženjeri imenom i prezimenom. zid Ovo nije bilo prvo obrušavanje potpore na Koridoru 10; foto: Čitalac

Ministarstvo je Sudu časti Inženjerske komore protiv njih 16 podnelo prijave, tražeći da im se oduzmu licence, a predsednik Komisije za razmatranje prigovora Dragomir Acović kaže da je, koliko je njemu poznato, predmet na odlučivanju kod tužioca ovog Suda.

U ovom trenutku predmet se nalazi na odlučivanju kod Tužioca. Ministarstvo je vlasno da podnese prijavu prema sopstvenom viđenju slučaja i proceni odgovornosti, kao i da podigne tužbu preko redovnog suda, ako oceni da za to postoje razlozi i potreba. Kod redovnog suda se utvrđuje prekršajna ili krivična odgovornost, i izriče presuda i eventualne krivične sankcije, a kod Suda Časti Komore odgovornost za ogrešenje o profesionalnu čast i ugled inženjera - objašnjava Acović.


"Sud časti Komore ne oduzima dozvole samo zbog upiranja prstom"

Acović dodaje i da je najstroža kazna koju Sud časti može da izrekne - oduzimanje licence na pet godina. Upravo je oduzimanje licenci kazna koju je tražilo Ministarstvo, iako njihova odgovornost nije utvrđena kod nadležnih institucija. To ne znači, pojašnjava Acović, da ova volja mora da se izvrši, već postoje procedure, nakon čega se eventualno oduzimaju licence.

Nadam se da javnost u Srbiji zaista ne misli da je dovoljno za nekoga reći da je kriv, da bi on takvim bio i proglašen i kažnjen! Ministarstvo je ozbiljna ustanova, i veoma dobro zna kako funkcioniše Sud časti. Da nije tako, svako na koga se ukaže prstom sa nekog zvaničnog mesta bio bi kriv i bez dokazivanja - dodao je Acović.

Upravo na ovo ukazuje Acović, ističući da pre okončanja postupka inženjerima neće biti određena kazna.

To što je neko pokrenuto zahtev za kažnjavanje, makar bio i organ Vlade ili uprave, ne znači da Komora mora bezuslovno da prihvati i izvrši volju podnosioca prijave, niti da je redovni sud obavezan da to učini. Ako je prijava opravdana, pokreće se optužni postupak, ako je tužba dokazana, izriče se sankcija - navodi Dragomir Acović.

Činjenica da je sumnja jedno, a dokazano delo nešto sasvim treće, kako to objašnjava Acović, ostavlja građane Srbije i dalje bez odgovora na pitanje - ko je kriv za štetu od 7 miliona evra?

Podsetimo, sporma kosina na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure se obrušavala dva dana 19. i 20. avgusta, a iz Koridora Srbije su kazali da su još na proleće znali da ona nije adekvatno obezbeđena, ali da ih je klizište preteklo. Tada su najavljivali da će za 10 dana znati ko je kriv za pad potpore, što se više od dva meseca nije dogodilo.

Izvođač radova na ovom potezu je, kako su ranije saopštili, bila španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vršio je konzorcijum Louis Berger i Egnatia Odos. Berger je, inače, bio na crnoj listi Svetske banke zbog umešanosti u korupciju u Vijetnamu, dok srpske vlasti ni prilikom ranijih obrušavanja potpora nisu obelodanile ko su odgovorni, ističući da je reč o veoma zahtevnom gradilištu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle incidenta u Grdeličkoj klisuri pominjao i mogućnost pomeranja čitavog brda. U rešavanje problema kosina, kako su saopštavali iz vlasti, još nakon ranijih padova potpora bili su uključeni i eksperti Svetske banke. Ipak, nezgoda se ponovila, a domaći stručnjaci su potom upozorili da se ne rade adekvatne potpore ukazujući na "sveto trojstvo" odgovornosti u građevinarstvu - projektant - izvođač - nadzorni organ.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladja

    00:12 // 7. 11. 2018.

    Stručnost ispred politike!

  • Jason Bourne

    11:04 // 6. 11. 2018.

    Najmanje su krivi inzenjeri koji su projektovali. Pre bilo kakvog skidanja "glava" potrebno je obaviti objektivnu analizu sta se tacno desavalo od momenta postavljanja projektnog zadatka, analize terena, proracuna i izvodjenja radova.
    Lako cemo da skinemo glave ljudima a uvek bi se ispostavilo da su krivi neki politicari a tada po tradiciji ne nastrada NIKO.

  • bakula

    10:24 // 6. 11. 2018.

    ON će to da reši...Samo da nadje vremena od spašavanja Srbije, držanja bukvica i monologa. I spominjanja tamo nekih, onih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: