Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 23. 3. 2023.

| Društvo

Ipak još ništa od novog azila za pse u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
psi lutalice niš
Tender najavljen, pa nije raspisan; ilustracija; foto: JV

Planirani datum raspisivanja tendera za izgradnju azila za pse u Nišu bio je 28. februar, ali on još nije raspisan. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se projekat uveliko radi, ali da će za sada samo biti prošireno postojeće prihvatilište kod deponije dok se u dogovoru sa udruženjima za zaštitu životinja ne nađe nova lokacija.

Višegodišnje su najave nadležnih da će Niš dobiti prihvatilište za pse. Pominjale su se različite lokacije - od prostora kod zatvora do Svrljiga. Na kraju je azil trebalo da bude izgrađen u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana, što je dovelo do protesta meštana, opozicije i članova društava za zaštitu životinja.

Zatim je krajem januara ove godine na Portalu javnih nabavki objavljeno “prethodno informativno obaveštenje”, koje je u tom slučaju služilo kako bi kasnije bio kraći rok za prijem ponuda. Tu je bilo istaknuto da je planirani datum raspisivanja javne nabavke 28. februar.

Međutim, ni skoro mesec dana od tada tendera nema i ništa se novo nije desilo. Sotirovski navodi da se projekat radi, ali da novog prihvatilišta za sada neće biti, već da će biti prošireno postojeće, dok se ne nađe nova lokacija uz pomoć predstavnika udruženja.

Zadržaćemo se na postojećem, uz dosta veliko proširenje postojećih kapaciteta i mogućnosti da tu naša udruženja volontiraju, da brinu o tim psima, da psi budu zdravstveno zaštićeni i da budu sklonjeni sa ulice, što je najvažnije - kaže ona.

Najavljuje da će u petak Grad Niš sa opštinama Svrljig i Gadžin Han potpisati ugovor o međuopštinskoj saradnji i da će to biti pretkorak ka pravljenju prihvatilišta.

Potpisaćemo ugovor o međuopštinskoj saradnji, o Zoohigijeni, gde ćemo takođe kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo državne uprave, da radimo određene stvari sa psima. Pre svega, mislim na sterilizaciju na teritoriji tih opština. Dakle, naši ljudi će pomagati bez mogućnosti da te pse dovodimo u Niš, pa da ih vraćamo na područja tih opština - objašnjava gradonačelnica.

U međuvremenu, kaže, traži se rešenje kako da se stane na put lažnim prijavama ujeda pasa i mačaka, zbog kojih, kako je ranije istakla, Grad Niš na godišnjem nivou izdvaja oko 100 miliona dinara.

Daću vam najbanalniji primer koji smo imali skoro, kada je pas, navodno lutalica, povredio čoveka u predelu lica. Dakle, pitanje je bilo da li je pas bio dovoljno veliki da povredi čoveka koji je visok oko 1,70-1,80 ili je sugrađanin iritirao psa tako što mu se spustio do nivoa očiju, da li je to istina ili laž i tako dalje. Dakle, hiljadu pitanja, odgovor je samo jedan - da kako god okrenete, novac iz budžeta odlazi - zaključuje Sotirovski.

Dodaje da su u toku pregovori sa Domom zdravlja, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, Sudskom medicinom, Institutom za javno zdravlje, sudovima i Komisijom za mirno rešavanje sporova u vezi sa tim “kako objasniti ljudima da to nije dobar način da se obmane Grad i zaradi novac”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    09:54 // 24. 3. 2023.

    imate danas svakojake uticaje iz unutrasnjosti i okoline sire itd uz ovo sve sada okolo te vestacke kreature da bi se ‘udomili’ zatim mladi obrazovani u taj asketski zivot koi stiti prirodu koja nas uci itd

  • Ivana

    08:53 // 24. 3. 2023.

    Naj gori smo od svu decu.

  • ilija

    08:24 // 24. 3. 2023.

    na bazu na istrazivanje moze se sprovesti,dopuniti,istaci itd neki rad.svako ima pravo na zivot pod uslov da ne ometa sebi i druge.kako zivite sta podrazumevate itd.pas,macka,ptica itd u svoj dom kao spoj sa prirodom kutak itd,ulica takodge

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: