Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:54, 25. 12. 2012.

| Društvo

Isključena struja - moguća šteta 5 miliona evra

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
VOCAR-MEROSINA.jpg
Hladnjača "Voćar", arhivska fotografija, foto: rts.rs

Društveno preduzeće “Voćar” iz Merošine od utorka ujutru je bez struje zbog velikog duga. Moguća šteta i 5 miliona evra ukoliko struja do srede u podne ne bude uključena.

Trenutni dug za struju ovog preduzeća je 17 miliona dinara, a prema rečima direktorke Katice Stojanović, 90 odsto od toga je kamata.

S obzirom da u hladanjači trenutno ima 4.000 tona smrznute robe, direktorka upozorava da isključenje struje može da ima “nesagledive posledice”.

- Ukoliko se struja ne uključi do sutra, može doći do propadanja sve robe ili narušavanja njenog kvaliteta i to može dovesti do nesagledivih posledica, jer je vrednost te robe preko 5 miliona evra - kaže Stojanovićeva.

Stojanovićeva kaže da joj je u prokupačkoj Elektrodistribuciji rečeno da do sutra mora da uplati milion dinara kako bi “Voćar” ponovo imao struju. Ali, dodaje da preduzeće nema toliko novca u ovom trenutku.

Direktor “Jugoistoka” Igor Novaković, inače predsednik Okružnog odbora SPSa, kaže da je još ranije najavio da "povlašćenih dužnika neće biti". On kaže da zna da je direktorka "Voćara" takođe član SPSa, ali da kompromisa nema i da, kako kaže, kreće od svojih.

Novaković je odbacio optužbe da slučaj ima političku zaleđinu, s obzirom na nedavni rascep u merošinskom SPS, koji je doveo i do promene vlasti u ovoj Opštini, i tvrdi da je "reč o poslovanju Jugoistoka".

On je i kratko prokomentarisao "kako neko u magacinu ima robu od 5 miliona evra, a nema novca da plati struju".

- Ne može niko da posluje tako što će zanemarivati utrošenu električnu energiju. Ako imaju robu od 5 miliona evra onda je u redu i da plate struju, a tražio sam im da uplate ne svih 17, već samo 3 miliona da bi nastavili da im isporučujemo električnu energiju - kaže Novaković.

Novaković kaže da 23 poreduzeća duguju za struju preko 50 miliona, a 101 preduzeće preko 10 miliona dinara.

To je kako pojašnjava Novaković, neizdrživo jer zbog toga to "Jugoistok" posluje na ivici likvidnosti, a da bi se likvidnost očuvala, po njegovim rečima, ekipe su na terenu i seku struju svim dužnicima.

Zbog isključenja struje "Voćaru", radnici tog preduzeća za sredu ujutru su najavili blokadu puta Niš-Prokuplje, a podršku im je dala i Opština, čiji su čelnici najavili da će se priključiti radnicima na barikadama.


Struju plaćamo redovno

Direktor "Voćara" Katica Stojanović tvrdi da ta firma sada redovno plaća struju i da je od početka ove godine plaćeno 12 miliona dinara. Ali, pošto je reč o preduzeću u restrukturiranju, koje se finansira samo od sopstvene zarade, nema mogućnosti uzimanja kredita i pozajmica.

- Plaćeno je do sada 12 miliona i plaća se 90 odsto od mesečnih faktura. U ovom mesecu faktura je 1,1 milion dinara. Mi smo do sada uplatili 950 hiljada i planiramo do petka još da platimo - kaže direktorka.

I pored takve situacije, kako kaže direktorka, u utorak u 10 sati je “Voćaru” isključena struja.

Ipak, direktor Jugoistoka Igor Novaković tvrdi da je "Voćar" prošlog meseca platio 300.000 dinara, a ne 950 hiljada kako tvrdi direktorka.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlastimir Vukic

    17:21 // 25. 6. 2013.

    Tesko biti privrednik, a narocito u prehram. ind., gde i nestanak struje od 24 casova znaci propadanje jednog proizvod.Gubitnici su Hladnjaca, seljaci, radnici, distribucija i drzava.
    KO JE DOBITNIK

  • Stole

    10:33 // 26. 12. 2012.

    Apsolutno podržavam gospodina Novakovića. Treba iskoreniti taj seljački mentalitet da sa jedne strane zgrćeš ogroman novac i profit, a sa druge ne plaćaš ništa. Pa bez te struje koju koristi a ne plaća vlasnik ne bi ni imao hladnjaču, u prevodu ne bi mogao da zarađuje...
    Za isključenje struje je kriv jedino i isključivo sam vlasnik jer je svojim stavom (čitaj NAMERNIM neplaćanjem) sam sebe doveo u ovu situaciju. Šta sad treba - da ga branimo?

  • Зоран

    10:09 // 26. 12. 2012.

    Поздрављам решеност да се наплате ЕПС-ова дуговања и да се уведе ред у плаћање рачуна, ако је то суштина свега. Али не поздрављам да се крене са гашењем струје привреди. Вероватно има дугова у страначким објектима, фирме које раде увоз и препродају, па кад се све то среди, онда треба кренути са привредом. А не прво па у ионако мртву привреду.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: