Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 5. 5. 2020.

| Društvo

Ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronu počinje krajem nedelje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti, RTS
korona
I domaćinstva sa juga mogu da očekuju poziv na testiranje; foto: JV

Krajem nedelje bi trebalo da počnu testiranja građana, u okviru studije kojom se ispituje kolektivni imunitet građana na virus korona. Najavljeno je da će učestvovati 7.000 domaćinstava u celoj Srbiji, a biraju se metodom slučajnog uzorka, te i porodice sa juga mogu da očekuju poziv. Oni koji budu učestvovali popunjavaće tri uputnika i dati uzorak krvi na testiranje.

Ukupno 17.000 ljudi, prema metodologiji koju je izradio Medicinski fakultet u Beogradu, učestvovaće u izradi studije koja treba da pokaže koliko građana je razvilo antitela na novi virus kovid 19.

Za sada nije poznato koliko će porodica sa juga Srbije biti pozvano na testiranje, a nadležni kažu da će lekari pozivati domaćinstva da učestvuju i nakon testiranja ih obavestiti koliko su otporni na koronu.

Kako je objasnila doktorka koja rukovodi izradom studije Tatjana Pekmezović za RTS prva testiranja bi trebalo da počnu krajem nedelje.

Nikako nismo birali po zaraženosti porodica. Istraživanje se odvija na slučajnom uzorku populacije, to smo pažljivo proučili, veliku pomoć su nam pružili statističari Republičkog zavoda za statistiku, to je prost slučajan uzorak populacije. Uzorak je biran sistematski. To znači da svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano da učestvuje u studiji - napominje Pekmezovićeva.

Procedura je takva da će građani stariji od 7 godina popunjavati uputnike u Zavodu za javno zdravlje u svom regionu ili gradu i dati krv za analizu.

Ukoliko porodica bude pozvana, dobiće svoj termin u zavodima za javno zdravlje. Tamo će najpre potpisati pristanak, dati saglasnost za učešće u studiji. Popuniće tri upitnika i uzeće im se od 6 do 10 mililitara krvi, koja se tu u zavodu centrifugirana. Izdvaja se serum od pune krvi i biće transportovana u INEP - navodi Pekmezovićeva.

Korona je nedovoljno poznat virus, te je cilj da se ovom studijom prouče asimptomatski slučajevi, kao i lanac transmisije virusa u porodicama i koliki je rizik od obolevanja u populaciji, a kako je objasnila doktorka, na osnovu toga će osmisliti mere koje će se primenjivati ako se virus ponovo javi.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić je građanima poručio da je važno da učestvuju u istraživanju, jer će time doprineti da budemo spremni ako bude novog naleta epidemije. Studijom će definisati i ko je osetljiv na koronu u populaciji, kao i koji su faktori rizika za smrtni ishod.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    07:44 // 6. 5. 2020.

    7000 na 7 miliona stanovnika, ispod nivoa statisticke greske

  • Mara

    12:18 // 5. 5. 2020.

    Teško nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: