Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 29. 3. 2022.

| Društvo

Ispušteno Zavojsko jezero i potopljeno selo u spotu za novu pesmu Nikole Vranjkovića

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti

Poznati beogradski muzičar Nikola Vranjković objavio je novu pesmu Kad tuga pobedi bes, a spot za njegov novi rad vizualizovan je kadrovima sa Zavojskog jezera i nekadašneg potopljenog sela Velika Lukanja koje je "izronilo" iz praznog jezera. Vranjković, koji je čest gost Stare planine, za Južne vesti kaže da je upoznat sa problemom prekomernog ispuštanja nivoa jezera, a prizore opisuje kao zastrašujuće i žalosne.

Zidine nekadašnjih kuća, spomenici, grobovi i istrulela obuća, prizor su koji se godinama ponavlja na Staroj planini kada se zbog proizvodnje struje ispusti Zavojsko jezero, a svetlost dana ugledaju ostaci nekadašnjeg sela Velika Lukanja koje je krajem 80-ih potopljeno.

Te scene našle su svoje mesto i u spotu za novu pesmu nekadašnjeg člana Block Out-a, koju je uradio u saradnji sa Dragutinom Jakovljevićem, gitaristom grupe Galija.

Spot je delo Piroćanca Milana Panića. zavojsko Slika koja se ponavlja; foto: Andrijana Spasov

Iako daleko od Pirota, Vranjković je upoznat sa stanjem na terenu na Staroj planini i sa stanjem vodostaja Zavojskog jezera.

Mnogo ljudi ne zna ni da postoji Zavojsko jezero, pa tako ne mogu da ni znaju probleme vezane za vodostaj jezera. Ove godine je to prevršilo svaku meru. Ako imate kočije morate nekada da odmarate, nahranite i napojite konje koji ih vuku…U stvari izgleda da ne morate u ovom slučaju. Možete ih umarati i cediti do poslednjeg atoma snage i poslednjeg znaka života. Žalosno je na sta liči trenutno ta rupčaga u kojoj se nekada nalazilo jezero. Sela koja su ponovo izašla na suvo izgledaju zastrašujuce… -kaže Vranjković.

Autor spota Panić, kamerman i montažer, radio je nekoliko serijala vezanih za Staru planinu i Pirot, a Vranjković ima samo pohvale za njegov rad. Rođeni Beograđanin, a sada nastanjen u Zrenjaninu, poznati kantautor kao ljubitelj prirode i pecanja često posećuje prirodne lepote Srbije, a Stara planina mu je gotovo redovna destinacija. Nikola Vranjkovic Zavojsko jezero u novom spotu Vranjkovića; foto: JV/M. R.

Milan je sa nekoliko prijatelja iz Pirota radio jedan serijal o Staroj planini i mislim da je to do sada nešto najbolje što je uopšte o toj planini i snimano. Ja relativno često idem na Staru planinu i na Zavojsko jezero, a kad idem on mi je uvek domaćin. Čini mi se da poznaje svaki metar Stare Planine.Veliki je zaljubljenik u prirodu i sjajan snimatelj i montažer. Ideja za ovaj spot je naravno njegova. Potrošio je puno vremena i energije i hvala mu na tome - kaže muzičar.

Ideja da jedan od njegovih spotova bude obogaćen kadrovima sa Stare planine rođena je još pre nekoliko godina, a sada je i realizovana. Spot je sniman rano ujutru dok je još bilo magle i kada nije bilo vetra. zavojsko Zavojsko jezero; foto: M. Lj.

Milan i ja smo još pre nekoliko godina pričali o tome da on treba da napravi jedan staroplaninski spot za neku moju pesmu. Prošle godine sam sa Dragutinom Jakovljevićem napravio jednu eksperimentalnu baladu iz dva potpuno različita dela. Kada smo snimanje priveli kraju, poslao sam Milanu da čuje pesmu jer mi se učinilo da će on uspeti da je još nadogradi svojom kamerom - priča Vranjković.

Poruka koju godina prenosi kroz svoje pesme, pa i ovom Kad tuga pobedi bes, je vrlo jasna, pa poziva ljubitelje njegove muzike da čuju pesmu, pogledaju spot i donesu svoje zaključke.

Novu pesmu, ali i stare hitove, Nišlije će imati priliku da čuju početkom aprila, na duplom koncertu u klubu Feedback, 7. i 8. aprila.

Pesmu i spot možete čuti i videti na vrhu teksta.

Podsetimo, pored prošle i ove godine, slične slike sa niskim vodostajem poslednjih godina viđene su 2018. i 2019. godine. Piroćanci, aktivisti i ljubitelji prirode održali su i performans početkom jula 2021. godine, kako bi ukazali na nepoštovanje režima rada, a o tome su pisma razmenili gradonačelnik Pirota i v.d. direktora EPS-a.

Akumulacija Zavoj je nastala prirodnim putem, nakon klizišta iz 1963. godine, kojim je stvorena prirodna brana na reci Visočici. Tada je potopljeno selo Zavoj, a prirodna brana iskorišćena je da se uz nju izgradi i veštačka. Nakon izgradnje krajem osamdesetih, potopljeno je i selo Veliko Lukanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Južna pruga

    04:23 // 30. 3. 2022.

    Pohvale za ovog momka što je snimao spot,pesmu nisam ni slušao od tuge kako se uništava flora i fauna,ŽALOSNO!!!

  • slavko

    14:45 // 29. 3. 2022.

    Evo prilike 3.aprila da se ovi zlotvori posalju gde im je mesto bilo jos pre 30.godina!

  • Nema nista od kukanja i zalosti

    13:45 // 29. 3. 2022.

    Samo kukate i ne izlazite na izbore. Kazete nema za koga SNS ce pobediti. Pa izadjite i glasajte druge stranke da sto vise osvoje mandata i vrse pritisak na vlast. Kada su ekoloski pokreti napravili demonstracije vlast se uplasila. Nije poenta demonstracija vec da se demonstracije resavaju u skupstini. Srbija ima mlade, vredne i skolovane ljude pa glasajte. Tako krecu promene. To je vas glas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: