Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 15. 3. 2021.

| Društvo

Istekao rok koji su borci dali vlasti, razmatraju sledeće poteze

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Dejan Milosevic Gvozdeni puk
Dejan Milošević kaže da će tražite Vučećevu ostavku ukoliko ih ne primi na sastanak i ako se problem ne reši; foto: JV/M. Z.

Kako bi konačno rešili problem ratnih dnevnica, učesnici rata 1999. godine tražili su da ih predsednik Vučić i premijerka prime na razgovor do 15. marta. Međutim dobili su odgovor da će ih umesto njih primiti druga delegacija, sa ministarkom za boračka pitanja, na šta predsednik kuršumlijskog udruženja “Gvozdeni puk” Dejan Milošević kaže da ne pristaju.

Milošević, koji je i sam učesnik rata 1999. godine i u sudskim procesima za diskriminaciju jer ratne dnevnice nisu isplaćene svim borcima, kaže za Južne vesti da više ne pristaju na sastanke ni sa kim, osim sa predsednikom i premijerkom, jer na dosadašnjim nikada ništa nije rešeno.

Mi smo pre petnaestak dana tražili da nas prime do 15. i da rešimo već jednom problem ratnih dnevnica i boračkog dodatka i boračkih penzija. Oni su odgovorili da će nas primiti druga delegacija, ali mi na to ne pristajemo, pristajemo samo na sastanak sa predsednikom i premijerkom - kaže Milošević.

Prema njegovim rečima, država je isplatila milione za sudske troškove na osnovu tužbi za diskriminaciju, a borci koji su tužili nisu dobili nijedan dinar, čak su plaćali i sudske takse.

Taj novac su podelili pojedini advokati, izvršitelji i ljudi iz vlasti. Mi smo više puta opominjali da to ne rade i da novac vansudskim poravnanjem isplate borcima za neisplaćene ratne dnevnice. Poslednje 3 godine konstantno idu suđenja za diskriminaciju, to su bespotrebni troškovi gde je pljačkana i država i borci.

Pismeno su, kaže, više puta o tome pisali predsedniku, premijerki, ministrima, Skupštini, predsednici Skupštine, ali niko nije reagovao. Milošević ukazuje da osim problema sa dnevnicama postoje mnogi borci koji su oboleli posle ratova, izgubili posao i nisu se snašli, pa sada nemaju nikakva primanja i preživljavaju.

To sve ne može da reši Ministarstvo, nema ta ovlašćenja, to mora da reši Vlada. Ukoliko nas predsednik ne primi zakazaćemo štrajk, postavićemo šatore ispred predsedništva i pozvaćemo sve nezadovoljne borce i ostale građane, ali sa zahtevom da zbog neispunjenih obećanja i to više puta podnesu ostavke - kaže Milošević.

Podsetimo, grupa boraca, među kojima je i Milošević, naplatila je svoje ratne dnevnice 2008. godine, a oni koji su takođe bili u ratu, a od države nisu mogli da naplate dnevnice, osetili su se diskriminisano.

Milošević iz ugla svedoka u sudskim procesima njegovih saboraca priča da skoro svi koji podnesu tužbu za diksriminaciju taj spor sa državom i dobijaju, ali da umesto rešenja, tek tada počinju njihovi problemi, jer mnogi od njih ne mogu da naplate štetu nanetu diskriminacijom zbog različitog tumačenja zastarelosti tih potraživanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    02:44 // 13. 1. 2022.

    Stvarno nije u redu za dnevnice koje su nam dozvoljene i ja po ko zna koji put predajem papire.placam takse,otvaram račun.dnevnice neko kaze nisu priznate u ratu pa kako su onda neki dobili za vreme Tadica a i ja lično sam primio dve rate tada dnevnica ostalo je još dosta ja nepotrazujem vise od onog sto mi pripada nije ni drzava stabilna i toliko bogata pa da trazimo i kamate ne samo kol.pripada

  • žika

    12:21 // 23. 4. 2021.

    Znači ne mogu da verujem da ovi borci 22 godine pregovaraju i još se nadaju nečemu od države. Pa da žele to se reši za 2 dana, kao sa taxistima po 8000eura ničim izazvani. štednjom u švajcarcima, itd. Jedino rešenje je stranka veterana rata 300.000-400.000 učesnika x3 članova porodice+prijatelji , izlazak na izbore sledeće godine dobijanja oko 1.5 miliona glasova , skupština i neka donose zakone.

  • joca

    12:15 // 23. 4. 2021.

    Ono što je jedino ispravno je da je po naređenju generala Ojdanića ministra odbrane 99 ratne dnevnice trebalo da budu isplaćene za 24h angažovanja u ratu 1999. Isplaćene su tačno je za 8h angažovanja. Znači da bi se rešio problem treba videti kolike su danas dnevnice za učešće u ratu i 2/3 dnevnice x broj dana, uvećan za 22 godine kamate i isplatiti borcima. Znači toliko jednostavno i prosto.

    • roki

      15:17 // 29. 4. 2021.

      nije tako...nisu isplaćivane nikakve ‚‚dnevnice‚‚...dnevnice se isplaćuju za službeni put...izplaćivane su naknade u visini denvnica a to baš nije isto...trezor je insistirao da u naslovu odluke postoji termin dnevnica samo iz jednog razloga...samo se za dnevnice mogao podići gotov novac iz trezora i to je sve...a isplaćivane su naknade u visini dnevnica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: