Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 12. 12. 2017.

| Društvo

“Istinomer” forum: Institucije ne rade svoj posao

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
istinomer
"Istinomer" forum u "Deli" centru; foto: Istinomer

U punoj sali niškog “Deli” centra aktivisti, novinari i građani, došli su do zaključka, u okviru foruma koji je organizovao “Istinomer”, da građanske inicijative danas, kada institucije ne funkcionišu, od države traže samo da se zakoni poštuju.

Građanima, kako je rekao izvršni direktor CRTE Raša Nedeljkov, trebaju institucije koje rade u njihovom interesu, ali to danas nije slučaj.

Institucije se danas kroje po meri manjine, a ne interesa građana. Institucije rade kada treba nešto da se uzmu od građana ali kada treba da se zaštite prava građana, tada ne funkcionišu - rekao je Nedeljkov.

Upornost se, kako kaže Dušan Čavić, autor emisije “Marka žvaka”, na kraju isplati i građani bi trebalo da insistiraju an tome da institucije rade svoj posao.

Mi kao aktivisti tražimo samo da se zakon poštuje. U situaciji kakva je danas u Srbiji kada instutucije ne rade svoj posao, mi kao građani moramo da radimo posao umesto njih. Pritisak na institucije na kraju daje rezultate - kaće Čavić.

forum Puna sala u "Deliju"; foto: IstinomerPredsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović, kaže da bi građano pokretali inicijative, neophodno je da, pre svega, znaju svoja prava.

Jedno od osnovnih prava je i pravo na informisanje, a kako je u “Deli” centru rekla novinarka Tamara Skrozza, danas je potrebno mnogo truda kako bismo to pravo praktikovali.

I pored ovakve medijske situacije, mi, kao građani, možemo da se informišemo, ali nam je za to potrebno mnogo vremena i energije. Mi, danas, moramo da se borimo da ostavrimo naše pravo na informisanje iako bi trebalo da možemo samo da ga uzmemo - dodala je Skrozza.

“Istinomer” forum je pokrenuo razgovor o odgovornosti javnih vlasti, pravima građana na slobodne medije i učešće u demokratskim procesima. Forum je organizovala CRTA uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.

Snimak niškog foruma

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deda Paun

    11:26 // 13. 12. 2017.

    Tako je bilo i za vreme Barbarose.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: