Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 8. 11. 2023.

| Društvo

Istoj firmi koja je uvela sporni softver niška "Mediana" plaća još 50.000 evra za "blurovanje"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kamere JKP Mediana; foto: Grad Niš
Prvo rekli da ne mogu da "bluruju" podatke građana, sada se jedini javili na tender da "mogu"; foto: Grad Niš

Iako su iz JKP Mediana nezvanično obavestili Poverenika da firma koja je uvela sistem video-nadzora za skoro 17 miliona dinara, a kojim su nezakonito snimali građane i tablice automobila kamerama na kamionima-smećarima, ne može da sakrije te podatke, te su zato morali da raspišu javnu nabavku kako bi našli firmu kojoj će dodatno platiti da to uradi - na tender se javila ista firma koja je sistem i uvela, Maccina Security iz Beograda, kojoj sada planiraju da plate još skoro 6 miliona dinara za "blurovanje".

Beogradska firma Maccina Security je pre nešto više od dve godine dobila u milionima vredan posao od niškog javno-komunalnog preduzeća. I dok su sindikati tada upozoravali na operativni kolaps, Mediana je zaključila ugovor sa njima vredan oko 53 miliona dinara, odnosno skoro 450.000 evra.

Njihov posao za taj novac je bio da uvedu i instaliraju sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju. Sam video-nadzor kojim su iz Mediane nezakonito snimali građane i tablice na automobilima, što je utvrdio Poverenik, plaćen je tada skoro 17 mliona dinara.

Prestali su nezakonito da snimaju tek nakon istraživanja Južnih vesti i 2 meseca od opomene Poverenika, a da sistem koji je koštao milione ne bi ostao "ugašen" nedavno su raspisali tender i tražili firmu koja će da instalira softver za skrivanje ličnih podataka.

To su učinili tek nakon više od 6 meseci od opomene Poverenika, kome su ranije, kako smo nezvanično saznali, objasnili da firma kojoj su uvođenje ovog sistema već platili nije u mogućnosti da "bluruje" lične podatke. Planirali su da im u tome pomogne Oko-sokolovo, ali su ipak tek mesecima kasnije odlučili da raspišu tender i potraže firmu koja to može da uradi.

odluka mediana Traže oko 6 miliona dinara za "blurovanje"; foto: JV Međutim, na tender se javila samo jedna i to ista firma koja je video-nadzor već uvela i koja "nije skrivala" podatke građana - Maccina Security iz Beograda, koja je za "blurovanje" tražila 5.876.000,00 dinara sa PDV-om, odnosno još oko 50.000 evra.

Komisija za javnu nabavku je dana 06.11.2023. godine proverila računsku ispravnost ponude, proverila status ponuđača u APR-u i ostale dodatne uslove i kriterijume. Na osnovu provere utvrđeno je da je ponuda računski ispravna i da je ponuđač aktivan u APR-u, da su rok za isporuku i implementaciju softverskog modula, garantni rok za isporuku i implementaciju softverskog modula i rok za otklanjanje nedostataka u garantnom roku za celokupan sistem u zahtevanim okvirima, kao i da ponuđač ispunjava sve uslove i sve kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta i kriterijume za dodelu ugovora - piše u odluci JKP Mediana.

U odluci piše da je rok za implementaciju ovog softvera 20 dana, a da u garantnom roku koji traje 12 meseci imaju rok od 5 dana za otklanjanje nedostataka.

Ugovor sa njima mogu da potpišu za desetak dana, kada istekne rok za podnošenje zahteva za zaštitu prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    07:00 // 10. 11. 2023.

    Hoćete zaštitu privatnosti narode, bunili ste se za kamere što vas snimaju na ulici, e sad narode plati za svoju privatnost, rešen problem.

  • Ostari se

    22:14 // 8. 11. 2023.

    Gospodja fin.direktor ocigledno dobro pravi ugovove i zato se zatekla tako dugo.Nema Nis ekonomistu da zna tako pametno da trosi pare iz budzeta.

  • Гага

    15:13 // 8. 11. 2023.

    То је један нов камион за смеће,или прање улица...бачен"низ ветар"...месечна плата за 100 радника...кога брига...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: