Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 25. 11. 2015.

| Društvo

Istraga u Ukrajini protiv funkcionera DSS

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
funkcioneri DSS i Dveri
Funkcioneri DSS i Dveri pod istragom zbog "nelegalnog prelaska granice"; Foto: FB profil Milana Lapčevića

Državni tužilac Ukrajine pokrenuo je krivičnu istragu protiv članova delegacije srpske partije koja je oktobra posetila Krim, zbog "ilegalnog prelaska granice". Među osumnjičenima i potpredsednik DSS Nišlija Milan Lapčević.

Kako piše ugledni ukrajinski dnevnik "Ukrajinska pravda" ova informacija je potvrđena u dopisu koji je državni tužilac prosledio poslaniku partije "Evropska pravda" Georgiju Logvinskom, po čijoj prijavi je i reagovao.

"Pravda" piše da je reč o delegaciji takozvanog "Patriotskog bloka" koja je 26. oktobra posetila Krim, deo Ukrajine koji je Rusija anektirala početkom prošle godine.

Kriminalna istraga je pokrenuta protiv 21 člana delegacije koju su predvodili predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, potpredsednik stranke Milan Lapčević i lider "Dveri" Boško Obradović.

Štaviše, Sanda Rašković Ivić je izrazila podršku takozvanom referendumu koji su u martu 2014. godine sprovele ruske snage na Krimu - piše "Pravda".

Pored toga, piše u tekstu, predstavnici srpske delegacije su na Krim došli iz Rusije, što ukrajinsko tužilaštvo smatra ilegalnim prelaskom granice. To je po ukrajinskim zakonima krivično delo.


Lapčević: To nije naš problem

Lapčević i Krim Lapčević pred kartom "Republike Krim": Foto: FB profil Milana LapčevićaPotpredsednik DSS i lider niškog odbora te partije Milan Lapčević kaže da je o istrazi ukrajinskog tužilaštva saznao iz medija i da njega, niti DSS, niko formalno nije o tome obavestio.

Mi smo na Krim otišli na najnormalniji način, ništa nelegalno nismo uradili. To oko granica bi morali da reše Ukrajina i Rusija i mi sa tim nemamo veze - kaže Lapčević.

Podsetimo, krajem oktobra delegacija DSS i Dveri je posetila, kako na sajtu DSS piše, "Republiku Krim".

Press konferencija Medijski nastup na Krimu; Foto: DSS

Oni su se pojavili i na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama ruske državne televizije "Russia today".

Patriotski blok (DSS i Dveri) je prvi u Srbiji još pre godinu dana izjavio da je Krim Rusija, kao što su Kosovo i Metohija Srbija. Zajednička delegacija je došla na Krim da pozdravi i podrži povratak Krima Rusiji, sa nadom da će isto tako Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji - rekla je Rašković Ivić tada.

Rašković Ivić je takođe istakla da od Ruske Federacije očekuje "podršku za referendum u Srbiji na kome bi se građani Srbije izjasnili da li žele da se nastavi pogubni put Srbije u EU, koji podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova i uvođenje sankcija Rusiji".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:52 // 25. 11. 2015.

    Ukrajjincima,izgleda,nista nije jasno-Krim nikada nece,vise,biti njihov!

    • Pjer

      22:50 // 25. 11. 2015.

      Niti Kosovo naše...

  • Borko

    14:52 // 25. 11. 2015.

    Nije mi jasno kakve ingerencije ima Ukrajina nad Krimom koji je vraćen tamo gde je bio do 1954. godine? Krim je Ukrajini pripojio bolljševički diktator Nikita Hrušćov inače Ukrajinac, jednim jedinim Ukazom.

    • Vladavina Jačeg

      20:49 // 27. 11. 2015.

      Hruščov je pripojio Krim jer je imalo smisla, on je teritorijalno vezan za Ukrajinu i dobija struju i vodu od nje, i bila je ista džava uostalom. Ako opravdavaš otimanje Krima, zašto se protiviš otimanju Kosovo? Ili šta onda npr. sprečava Mađare da preuzmu dobar deo Vojvodine ili Bosna deo Raške? Rusija se ovde kao i u Gruziji ponašala kao Amerika u Iraku/Jugi/Libiji itd. imerijalistički.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: