Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 22. 10. 2019.

| Društvo

Istraživanje CeSID-a: Južnjaci ne rešavaju probleme "preko veze", zadovoljni lokalnom vlašću

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Marina Kostić
Detaljni rezultati zasad nepoznati; foto: JV

Iako zasad javnosti nisu dostupni detaljni rezultati istraživanja u kome je CeSID ispitavao zadovoljstvo građana, na osnovu onih uopštenih poznato je da su Belopalančani najzadovoljniji uslugama koje im pruža lokalna vlast. Anketirani građani Doljevca nezadovoljni su infrastrukturom, ispitanike u Babušnici muči (ne)čistoća i smeće, one u Pirotu to što nema mogućnosti za mlade, dok najveći broj ispitanih Nišlija kaže da nikada nisu koristili neku vezu da bi završili posao.

Od 15. marta do 20. aprila se u 50 gradova i opština, među kojima su i oni u Nišavskom i Pirotskom okrugu, ispitivalo zadovoljstvo građana. U istraživanju je učestvovalo oko 11.400 punoletnih - od 200 do 300 ljudi u svakoj lokalnoj zajednici.

Radila ga je Agencija za istraživanje javnog mnjenja CeSID, ali šta konkretno muči građane juga koji su odgovarali na čak 100 njihovih pitanja, zasad nije poznato, jer su u Nišu predstavljeni samo uopšteni rezultati. Ipak, iz organizacije su rekli da svaka lokalna samouprava poseduje detaljan izveštaj koji je javan i koji mogu da proslede medijima i učine dostupnim građanima, a da li će to i učiniti ne zna se, jer pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić kaže da tu odluku ne može da donese sama. istrazivanje Uglavnom zadovoljni lokalnom vlašću; foto: JV

Lokalna vlast je nešto na šta se južnjaci vrlo često žale - najveće kritike su da ona ne radi u korist građana. Ipak, istraživanje CeSID-a je pokazalo da je 45 % ispitanika zadovoljno načinom na koji se na lokalu vodi računa o građanima i smatraju da pruža usluge koje su njima važne.

U tome prednjače Belopalančani - 81 % ispitanih reklo je da je zadovoljno lokalnom vlašću i uslugama koje dobijaju, dok je u Nišu takvog mišljenja 63 %.

Anketa

53 % ispitanih u Pirotu je takođe odgovorilo pozitivno, a jedino je u Doljevcu ipak više nezadovoljnih građana - 50 % njih u odnosu na 48 % onih koji su rekli da su zadovoljni.


Južnjaci kažu - ne završavamo poslove "preko veze"

I dok građani tvrde da mnoge poslove ne mogu da završe bez neke "veze" - od dobijanja osnovnih informacija, do upisa dece u vrtiće i slično - oni koji su odgovarali u u anketi kažu potpuno drugačije. CeSID je dobio podatak da čak tri četvrtine građana nikada nije koristilo veze ili poznanstva da lakše obavi poslove u opštini ili gradskoj upravi.

Najviše ih je u Nišu - čak 99 % je reklo da to nikada nisu završavali poslove "preko veze". U Doljevcu je nešto drugačija slika - 57 % anketiranih kaže da to nikada nije učinilo, dok je 35 % njih koristilo rođake i prijatelje koji rade u opštini ili gradskoj upravi, a 7 % opštinske i gradske zvaničnike koji mogu mogu da im završe posao.

Babušnica - 56 % ne nikada, 30 % rođake i prijatelje koji rade u opštini ili gradskoj upravi, 12 % opštinske i gradske zvaničnike koji mogu mogu da im završe posao i 2 % predsednika opštine ili gradonačelnika ili nekog političara stranaka koje su na vlasti u opštini/gradu. Bela Palanka - 81 % ne nikada, 11 % rođake i prijatelje koji rade u opštini ili gradskoj upravi, 7 % opštinske i gradske zvaničnike koji mogu mogu da im završe posao - pokazuju podaci.

Ovo istraživanje je pokazalo i da 60 % građana smatra da živi isto kao i pre tri godine, kao i da najveći procenat njih (84 %) ne zna ništa o tome kakva je budžetska politika njihovih gradova i opština, odnosno koji su budžetski prioriteti.

Zanimljivi su podaci koje su dobili o tome čime su građani najviše, a čime najmanje zadovoljni.

Javna usluga kojom su građani najzadovoljniji - Dostupnost mesta za kupovinu (66%), a javna usluga kojom su građani najmanje zadovoljni - Omladinska politika i mogućnosti za mlade (42%).


Na jugu ima i nezadovoljnih

To što nema jednakosti u ostvarivanju prava svih građana najviše muči ispitanike u Nišu (njih 53 %), dok je u Doljevcu čak 70 % građana koji su odgovorili na anketu rekli da nisu zadovoljni stanjem infrastrukture. U Pirotskom okrugu je nešto drugačija slika - rezultati u Beloj Palanci pokazuju da čak 85 % njih muči to što su nedostupna mesta za sport i rekreaciju, u Babušnici je za 62 % njih problem čistoća grada i mesta u kome žive, a u Pirotu 41 % kaže da nema omladinske politike i mogućnosti za mlade. istrazivanje Najlakše završavaju poslove u Gradskoj upravi; foto: JV

Iako je Gradska uprava Niša zatvorena za novinare Južnih vesti, čiji načelnik mesecima ne odgovara na pitanja o brojnim problemima građana, a sekretari uglavnom nemaju dozvolu da daju informacije iz svog resora - rezultati ovog ispitivanja pokazuju da je 45 % Nišlija reklo da je opšta uprava nešto što najbolje funkcioniše, dok su najnižu ocenu dali inspekcijskim i građevinskim i urbanističkim poslovima.

U Doljevcu je zadovoljstvo opštim poslovima 47 %, u Babušnici 49 %, Beloj Palanci 45 % i Pirotu 40 % - pokazuju podaci.

Procentualno najveće poverenje građani u pomenutim opštinama sa juga imaju u svog predsednika opštine i gradonačelnika, dok rezultati pokazuju da najmanje "veruju" opštinskom i gradskom veću.

Ljubaznost i profesionalnost javnih službenika u Doljevcu i Pirotskom okrugu ocenjuju kao nešto čime su zadovoljni, dok u Nišu upravo to ističu kao nešto čime su najmanje zadovoljni. Stručnost su Nišlije označile kao nešto čime su najviše zadovoljni u radu javnih službenika, dok je upravo to u ostalim mestima nešto zbog čega nisu zadovoljni.

Izvršni direktor CeSID-a Ivo Čolović kaže da je slično istraživanje prvi put rađeno 2010. godine, te da je zaključak da su građani danas zadovoljniji kvalitetom života u svojim sredinama.

Istakao bih da su građani pokazali visoko zadovoljstvo recimo uslugama kao što su dostupnost mesta za kupovinu i nabavku, dok su nezadovoljni infrastrukturnim problemima i to se uglavnom odnosi na kvalitet puteva i ulica, saobraćaj i slične probleme - kaže Čolović.

Savetnik za dobro upravljanje u programu "Swiss pro" Dragan Mladenović kaže da su prvi put anketirani građani Niša i da je istraživanje značajno jer će lokalna vlast, ukoliko uzme u obzir rezultate, moći da unapredi nivo odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u svom radu da bi time podigla nivo zadovoljstva građana.

Pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić je rekla da će Grad Niš koristiti dobijene podatke, jer oni pokazuju percepciju građana o tome da li dobro rade i šta treba da unaprede. Šta je konkretno problem, te šta će učiniti po tom pitanju, zasad nije precizirano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kimi

    14:35 // 24. 10. 2019.

    Lužničani ako niste zadovoljni čistoćom vaših mesta onda ne bacajte đubre gde stignete.

  • Bruno

    10:06 // 23. 10. 2019.

    CESID je sebe srozao još kad je bio referendum za promenu ustava.

    • Djunta

      19:41 // 23. 10. 2019.

      Nekada prvi covek CESIDA je sluzbenik Vlade!Sluzi za zamajavanje!

  • žika

    23:21 // 22. 10. 2019.

    To što 3/4 reklo da nikad nije koristilo vezu ne znači da nema potrebe za tim već da oni lično nemaju "vezu". SEm toga, u metodologiji istraživanja postoji i ono što se zove "socijalno poželjni odgovori". Anketirani nisu iskreni jer bi time otvoreno priznali da su skloni korupciji itd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: