Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 31. 8. 2020.

| Društvo

Istraživanje: Građani pre biraju e-uslugu, nego odlazak na šalter

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
e uprava
Spisak usluga preko neta sve duži; printscreen

Čak 70% građana Srbije, pokazuje istraživanje Centra za evropske politike, preferira elektronske usluge u odnosu na to da pribavljaju dokumente fizički. Na to, kako kažu, nije uticala epidemija korona virusa, nego brzina i jednostavnost dobijanja dokumenata putem interneta i bez čekanja u redovima.

Zakazivanje, popunjavanje obrazaca i dobijanje različitih dokumenata na mejl ili kućnu adresu sve je češća pojava u Srbiji, a građani, sudeći prema istraživanju CEP-a, to obilato koriste.

Zaključujemo da građani Srbije vide pozitivan trend u domenu digitalizacije, jer više 70% preferira elektronske usluge u odnosu na to da pribavljaju dokumente fizički. Takođe, građani su svesni da su im dostupne elektronske usluge, i preko 80% njih smatra da su one lake za korišćenje - kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Da do potrebne dokumentacije dolaze onlajn na građane, kako sami kažu, nije uticala korona.

Većina onih koji su koristili e-usluge za vreme pandemije kažu da su ih koristili u istoj ili približnoj meri kao i pre izbijanja pandemije. Suprotno očekivanjima, rezultati pokazuju da zainteresovanost građana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama - kaže Lazarevićeva.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 15. do 30. maja, a učestvovalo je 1.005 ispitanika. Paralelno se radilo i u zemljama regiona, a rezultati pokazuju da je Srbija među državama u kojima dve trećine građana zadovoljno javnom uslugom i digitalizacijom.

Na Balkanu odstupaju Bosna i Hercegovina i Albanija gde tek jedna trećina ima pozitivan stav o javnim uslugama i mogućnosti za davanje povratnih informacija na kvalitet pružene usluge.

Podsetimo, poslednji u nizu digitalizovanih procesa je postupak javnih nabavki. On će se od 1. jula, po izmenjenom Zakonu o javnim nabavkama, u potpunosti obavljati preko interneta, što ubrzava čitavu proceduru i čini je transparentnijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubica Utjesinovic

    14:18 // 12. 1. 2021.

    Molim vas da mi objasnite zasto kod prijave za vakcinu, u obrascu, nece da mi prihvati drzavljanstvo Republike Srbije.
    Pretpostavljam da mozda zato sto sam izbeglica iz Hrvatske pa mi je JMBG hrvatski
    Ako je zbog toga onda izbeglice ne mogu da se prijave a samim tim ni vakcinisati
    Molim objašnjenje

  • Dragan

    20:04 // 31. 8. 2020.

    Za pristup eupravi vam treba mobilni telefon i računar, toliko o jednostavnoj proceduri dvofaktorske autoidentifikacije. A u Niškom MUP-u neznaju da izdaju elektronski potpis, na e-mail ne odgovaraju ni MUP, ni IT stručnjaci e-uprave. Toliko od digitalizacije.

  • Nishlija

    18:06 // 31. 8. 2020.

    Jos kada bi zaista proradio salter katasterske uprave gde bi nam bio kraj. Vec sam pisao da su od ove godine zakomplikovali pristup stanju poreza uvodjenjem dvostruke sigurnosti samo da bi "proverena IT firma" skinula pare iz budzeta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: