Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 14. 3. 2014.

| Društvo

Istraživanje: "Južne vesti neutralne i objektivne"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
juzne-vesti.jpg

U poređenju sa ostalim niškim medijima, "Južne vesti" su medij koji je najbliži neutralnosti i objektivnosti, pokazuju rezultati istraživanja niškog "Media centra" rađenog pod nadzorom misije OEBS u Srbiji.

Između ostalog, istraživanjem je trebalo utvrditi koliko izveštavanje teži neutralnosti, a koliko „ulepšavanju“ prilika i njihovih nosilaca na osnovu konteksta u koji su oni postavljeni – pozitivnog, negativnog ili neutralnog.

- Kod "Južnih vesti" ovi polovi su najujednačeniji. Međutim, kod ostala tri medija subjekti su dominantno pozitivno predstavljeni (50 odsto - Belle amie, 55 odsto - Narodne novine), dok je na NTV pozitivno vrednovanje nosilaca aktivnosti o kojima se izveštava čak 64 odsto - piše u izveštaju istraživanja.

Kako pokazuju rezultati, najređe, samo u 17 odsto sadržaja, u negativnom kontekstu se nalaze akteri u tekstovima Narodnih novina, dok preostali sadržaj ima neutralni vrednosni kontekst. 

Juzne-vesti

Kada je reč o vrednosnom kontekstu, utvrđeno je da je on na Južnim vestima "generalno neutralan".

- Pozitivan i negativan vrednosni kontekst aktera je gotovo ujednačen. To ukazuje da i pored kritike, nema senzacionalizma, skandaloznih izjava, te da izveštavanje teži neutralnosti i objektivnosti. Kritikovanje je najprisutnije (22,8%) u Južnim vestima i, pored informativno-neutralnog načina, najzastupljeniji je način obraćanja subjekata u ovom mediju - piše u izveštaju istraživanja.

S druge strane, utvrđeno je da su akteri u dnevnoj informativnoj emisiji "Slike dana" na RTV "Belle amie", koja je bila predmet istraživanja, u polovini priloga prikazani u pozitivnom kontekstu.

Među njima dominira lokalna vlast sa udelom od 26 odsto, a zatim i republička (15 odsto). istraživanje Vrednosni kontekst izveštavanja niških medija

Kada je reč o predstavljanju subjekata u informativnoj emisiji "Telepres" na NTV, čak u dve trećine slučajeva "nosioci radnje" predstavljeni su u pozitivnom kontekstu.

To su uglavnom predstavnici lokalne vlasti (19 odsto), javna i komunalna preduzeća (16 odsto) i vladajuće partije (12 odsto).

U "Narodnim novinama", pokazuje istraživanje, situacija je takva da su subjekti predstavljeni pozitivno u više od polovine tekstova. Među njima je najviše predstavnika republičke vlasti (21,5 odsto), lokalne vlasti (19 odsto) i stranih subjekata (11.5 odsto). 

Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da je skoro ceo sadržaj na "Južnim vestima", čak 99,22 odsto autorski, da su u njima najzastupljeniji aktuelni događaji (70 odsto), da je 20 odsto tekstova napisano na osnovu novinarske inicijative, a samo 10 odsto sadržaja su izveštaji sa konferencija za novinare. Dodaje se da je na "Južnim vestima" primetno "veće prisustvo kritičkog obraćanja".

- "Južne vesti" pokreću teme, pitanja i daju širi ugao, ali ipak izostaje veće analitičko produbljivanje, te možemo reći da je informisanje Južnih vesti svedeno na iznošenje činjenica - piše u delu zaključka istraživanja. 

Istraživanje je urađeno na osnovu praćenja medija u periodu od nedelju dana, od 5. do 11. avgusta 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Babakaj

    22:19 // 14. 3. 2014.

    A zasto vi lepo ne kazete ko vas finansira? Od cega vi zivite gospodo, kad u svaciji dzep zavirujete? Narod ima pravo da zna.

  • nenad

    15:49 // 14. 3. 2014.

    Svaka prica JV,za potku ima relevantnte cinjenice.Sto se to nekima ne dopada,a najcesce je rec o protivzakonitim radnjama,to samo jaca uverenje,da ste na pravome putu i da morate istrajavati.

  • cica

    15:41 // 14. 3. 2014.

    U sustini sam zadovoljna,ali malo kasnite sa vestima. Cini mi se da vam je vikend dosta prazan.RADITE,NI PO BABU,NI PO STRICEVIMA.Ispratite, svaki slucaj do kraja.Ne dajte se!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: