Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 6. 8. 2014.

| Društvo

Istraživanje: Južne vesti ravnomerno o vlasti i opoziciji

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
istraživanje

Za razliku od ostalih niških medija, Južne vesti su u vreme predizborne kampanje ravnomerno i kritički izveštavale o opoziciji i vlasti, pokazuje istraživanje Media centra rađenog pod nadzorom misije OEBS u Srbiji.  

Praćenjem sadržaja u niškim medijima od 1. do 13. marta, odnosno poslednje dve nedelje kampanje pred parlamentarne izbore 16. marta, trebalo je utvrditi koje političke partije su bile najzastupljenije na niškim televizijama, u dnevnim novinama i internet portalu.

- Političku zastupljenost odlikuje dominacija subjekata iz vlasti, dok je opozicija marginalizovana,osim u Južnim vestima, gde je zastupljenost vlasti i opozicije ravnomernija nego u drugim lokalnim medijima - piše u zaključku rezultata ovog istraživanja.

Kako ono pokazuje, u informativnoj emisiji "Slike dana" na televiziji "Belle Amie" 87,63 odsto analiziranog materijala "zauzeli" su pripadnici tada vladajuće koalicije u Nišu (SPS-PUPS-JS, SNS, DSS i URS), od čega je URS-u i koaliciji SPS-PUPS-JS bilo posvećeno po 24 odsto, a SNS-u 22 odsto vremena.

U "Telepresu" na NTV, koalicioni partneri u vlasti "zauzeli" su 83,29 odsto vremena, s tim što je sa 36 odsto zastupljenosti primetna dominacije Srpske napredne stranke.

Na "Južnim vestima", kako je pokazalo istraživanje, uočljivo je prisustvo opozicije, pri čemu je najzastupljenija koalicija Demokratske i Nove stranke (26 odsto), posle čega sledi SNS sa 23 odsto zastupljenosti. Ovo navodi na zaključak istraživača da su "opozicione i vladajuće partije prilično ravnomerno zastupljene".

Istraživanje Ujednačeno izveštavanje "Južnih vesti" o vlasti i opoziciji

U "Narodnim novinama", jedinom dnevnom listu na jugu Srbije, vladajuća koalicija u Nišu zauzima dominantno mesto sa 95,2 odsto prostora, dok se politički subjekti koji predstavljaju opoziciju samo nabrajaju. Opozicije, piše u izveštaju, "nema ni u beleženju predizbornih aktivnosti".

Istraživanje pokazuje i da u svim medijima "nedostaje tematske raznovrsnosti", odnosno da su komunalne teme zastupljene samo u najavama i da se gotovo nigde ne vidi izvođenje radova.


"Južne vesti" jedini medij koji kritikuje

Predmet istraživanja bio je i u kakav se vrednosni kontekst u vreme predizborne kampanje stavljaju subjekti o kojima se izveštava, odnosno članovi partija, vlast, gradonačelnici, eksperti...

Kada je reč o vrednosnom kontekstu u koji su stavljeni subjekti u niškim medijima, on je na TV "Belle Amie" u 59 odsto slučajeva neutralan, u 23 odsto negativan, a u 18 odsto pozitivan.

Na Niškoj televiziji je u pozitivan kontekst stavljeno čak 71 odsto subjekata, u neutralan 24 odsto, a u negativan - samo u 5 odsto.

Pozitivan kontekst odminira i u "Narodnim novinama" i u njemu se izveštava o 62 odsto subjekata, zatim neutralan (28 odsto) i negativan (10 odsto).

- Osim u Južnim vestima, kritički ton je odsutan – piše u ovom izveštaju.

Na "Južnim vestima" je u neutralan vrednosti kontekst stavljena polovina svih subjekata, u negativan 39 odsto, a u pozitivan 11 odsto.

U zaključku istraživanja "Južne vesti" su opisane kao "privatni onlajn medij" koji je "u većini slučajeva kritički nastrojen i dotiče se tema koje ostali mediji ne beleže. Primetan je i manji broj tekstova u odnosu na ostale lokalne medije u kojima se promovišu političke partije".

Prethodno istraživanje Media centra pokazalo je da su "Južne vesti" neutralne i objektivne

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • laki

    12:31 // 8. 8. 2014.

    Pod šapom su i južne vesti od strane sponzora stranaka lokainih moćnika a pošto isti sponzorišu i poziciju i opoziciju vest je tsčna.Jedino je zabranjeno naj strože pominjati u JV lokalne moćnike

  • Alter Ego 2

    00:07 // 7. 8. 2014.

    Naslov nije realan jer nije istina da su južne vesti ravnomerno izveštavale o vlasti i opoziciji.Možda je razlog isključivo finansijske prirode ali će to verovatno da se protumači kao neistina zar ne?

  • z.c.

    20:18 // 6. 8. 2014.

    O partijskom zaposljavanju jedna privatna TV iz Nisa nije rec rekla,ali to je razumljivo ako se setimo spiska ko iz budzeta grada dobija novac.A 96.god su radili direktan prenos glasanja.Kakva promena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: