Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 13. 12. 2022.

| Društvo

Istraživanje SANU - jezik niških medija i prednost južnjaka da govore i "standardno" i dijalektom

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Marina Janjić 1
Jasne tendencije pomeranja ka standrnoj jezičkoj normi niških medija i negovanju kulture izražavanja, kroz očuvanje lokalnih dijalekata; foto: JV / Nikola Đukić

Niški Ogranak SANU-a sproveo je istraživanja kojima su ispitivali jezik niških medija i njihov uticaj na govor građana. Profesorka Filozofskog fakulteta Marina Janjić pohvalila je trud niških novinara i njihovih sagovornika u približavanja normativi standardnog srpskog jezika, ali istakla da postoji visok nivo verbalne agresije u komentarima na društvenim mrežama.

Govorni i standardni jezik javne komunikacije u Nišu, prema rečima rukovodioca projekta Marine Janjić, pokazao je jasne tendencije pomeranja ka standarnoj jezičkoj normi i negovanju kulture izražavanja, kroz očuvanje lokalnih dijalekata, što je za nju, jezičko bogatstvo.

Jezik niških medija je po meri niškog auditorijuma, a to znači da u njemu postoji prikladna ravnoteža između standarda i dijalekta. Prirodno je da svaki govornik najviše voli svoj maternji jezik, a to je lokalni govor njegovog rodnog mesta. Sa druge strane, pravila društvene stratifikacije i obligacije nameću norme govornog ponašanja u zavisnosti od sfere jezičke upotrebe. Smatram da je veliko preimućstvo južnosrbijanaca da se mogu služiti i jednim i drugim, dajući prednost standardu ili dijalektu u zavisnosti od komunikativne situacije - rekla je Marina Janjić.

Istraživanja i jezičke analize koje je Ogranak SANU u Nišu sproveo, kako je Janjić rekla, pokazali su da se u niškim medijima, u zavisnosti od uloge koju govornik ima u datom trenutku, mogu se prepozaniti zastupljenost standardnojezičke i dijalekatske crte. Marina Janjić tvrdi da kada se radi o službenom odnosu prema publici, koristi se standardna forma srpskog jezika. Međutim, kada postoji težnja da se ukaže na “običnog predstavnika iz naroda” zapaženija su dijalekatska obeležja.


Učtivost u telefonskim uključenjima i verbalna agresivnost u komentarima

Marina Janjić Učtivost u telefonskim uključenjima i verbalna agresivnost u komentarima ; foto: JV / Nikola Đukić Marina Janjić je istakla da se može napraviti paralela kada je u pitanju telefonsko uključivanje gledalaca u program i komentara na društvenim mrežama.

Istraživanja su rezultovala zaključkom da veliki broj gledalaca iz Niša, koji se telefonski uključuju u program, pokazuje visok nivo jezičke etikecije i služi se formulama učtivog obraćanja, a to su forme za izricanje molbe, izvinjenja, zahvaljivanja, pozdravljanja. Međutim, kada je reč o komentarima čitalaca datih na internet portalima niških medija, nažalost, konstantovan je visok nivo verbalne agresije i negativni obrasci govornog ponašanja kao što su: vređanje i negativno ocenjivanje ličnosti uz pomoć ekspresivne leksike pejorativne tonalnosti - dodala je Janjić.

Zaključak instraživanja koje je Ogranak SANU u Nišu sproveo, prema rečima Marine Janjić, niški mediji ostvaruju snažan uticaj na kreiranje javnog mnjenja i oblikovanja društvene svesti, a da je postojanje dijalekta bogati komunikacioni proces, koji ga čini dinamičnijim i privlačnim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: