Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 7. 2. 2024.

| Društvo

Istraživanje: Smrtnost usled zagađenja česticama PM 2,5 na zapadnom Balkanu dvostruko veća nego u EU

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti, Klima 101
Konj u magli
Koncentracija štetnih čestica PM2.5 u Nišu često i 3 do 5 puta veća od prihvatljive; foto: Vanja Keser

Na osnovu podataka iz 26 gradova iz regiona, o kojih je 9 iz Srbije, a među njima i Niš, međunarodni tim istraživača je uradio istraživanje koje je pokazalo da je u zemljama zapadnog Balkana smrtnost usled zagađenja česticama PM 2,5 gotovo dvostruko veća nego u zemljama Evropske unije.

Kako piše sajt Klima 101, istraživanje je objavljeno u decembru 2023. u časopisu Environment International, a sproveo ga je Joint Research Centre (JRC) Evropske unije u Ispri u Italiji.

Zainteresovanost nauke za naš prostor potvrđuje da rizici životne sredine i zagađenje ne poznaju granice - izjavila je za Klimu101 dr Marija Jevtić, redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, koautorka rada i saradnica u sprovedenom istraživanju.

U istraživanju navode da zagađenje vazduha u regionu, koje je ovih dana prekomerno u gotovo svim mestima gde postoje merenja, izaziva zdravstvene posledice čija se ukupna cena meri u milijardama evra godišnje.

Među zdravstvenim posledicama zagađenja vazduha posebno se izdvaja povećana incidentnost bronhitisa kod dece i odraslih, ali i astma, dijabetes, rak pluća, i naravno povećana smrtnost.

Kako se navodi u istraživanju, a prenosi Klima 101, na zapadnom Balkanu je 2019. godine stopa mortaliteta usled zagađenja česticama PM 2,5 bila je između 137 i 158 smrti na 100.000 stanovnika, što je gotovo dvostruko više od ekvivalentne stope u Evropskoj uniji (69), a koju navodi Evropska agencija za zaštitu životne sredine.

Istraživanje je otišlo korak dalje i dalo procenu udela različitih izvora zagađenja u ukupnom ekonomskom opterećenju u 10 gradova, koju je zasnovalo na ranijim istraživanjima koje je takođe sproveo Joint Research Centre.

Slika koju nudi ovo istraživanje drastično se razlikuje od one koju nude godišnji izveštaji naše Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađenja PM 2,5, a po kojima su dominantan izvor čestičnog zagađenja individualna domaćinstva.

Međutim, ovde istraživači procenjuju da čak 40% ekonomskog bremena zagađenja potiče iz energetskog sektora, sa procenjenom prosečnom zdravstvenom cenom od preko 240 miliona evra godišnje po gradu. Domaćinstva i poljoprivreda čine po oko 20% ukupne cene, a preostalih 20% čine pre svega saobraćaj, upravljanje otpadom i industrija.

Podsetimo, zvanična ocena kvaliteta vazduha u Nišu za 2022. godinu je - bio je prekomerno zagađen. Najveći grad na jugu je sada već tradicionalno na toj "crnoj listi", šestu godinu zaredom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pirocanac

    11:37 // 8. 2. 2024.

    Jel ovo botovi iz tigar tyresa udaraju minuse?Sta nije tacno,da nam ceo grad smrdi na gume,da oboljevamo od kancera,nek objave koliko ima obolelih od kancera i autoimunih bolesti u tigar tyresu?I kako kad obole,popiju otkaz??

  • Nešika

    22:52 // 7. 2. 2024.

    Palme se bolje njišu kad je vazduh malo gušći.
    I bolje mirišu na crnu kišu.

  • Alex

    14:30 // 7. 2. 2024.

    1. Zabraniti prodaju uglja fizickim licima za početak.
    2. Pod hitno doneti uredbu da dimnjaci na ložištima, kako privatnih tako i javnih ustanova, moraju imati fitere za prečišćavanje čestica. Ima ih i moguće je, izguglajte.
    3. Ubrzati razvoj gasovodne mreže, smanjiti cenu priključka i subvencionisati grejanje na obnovljive izvore energije( toplotne pumpe, solari).
    To sve može do sledeće sezone.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: