Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 3. 11. 2020.

| Društvo

Istraživanje gimnazijalaca među vršnjacima - neki alkohol probali sa 10, pijanstvo sa 12 godina

Autor:S. J. Izvor:Južni vesti
rakija, alkohol
Istraživanje pokazuje da je 30 odsto maloletnih koji piju alkohol probalo žestoka pića; ilustracija; foto: JV

Sa željom da vršnjake upozore na posledice konzumiranja alkohola i odvrate ih, a uz pomoć pedagoške službe škole, dva učenika sportskog odeljenja 3. razreda niške Gimnazije „Deveti maj“ istraživala su koliko je ova navika rasprostranjena među maloletnim srednjoškolcima.

Konstantin Stefanović i Uroš Jovanović deo su neformalne grupe „Ni.šta..teško...“ koju su osnovali da ukažu na različite probleme njhove generacije. Jedan se bavi rukometom, a drugi borilačkim sportovima što ih je, smatraju, usmerilo ka zdravijem načinu života. Na sličan izbor želeli bi da navedu i svoje vršnjake.

I mi sami smo srednjoškolci i bolje znamo kako se neki ponašaju i šta rade uveče kada izađu u grad, bez nadzora njihovih roditelja. Zato smo došli na ideju da mi budemo ti koji će im skrenuti pažnju na opasnosti. Primetili smo da sve više mladih pije, ali je veći problem to što neki u tome nemaju granicu – kaže Konstantin.

Dok je sa Urošem u tabele prepisivao odgovore 200 anketa koje su popunili đaci, nekim odgovorima se i sam iznenadio.

Neki su alkohol prvi put okusili već sa 10 godina. Jedan ispitanik je odgovorio da ga je deda naučio da pije i sada to radi svakog petka. A kuda to vodi? – pita Konstantin.

Sportom se bavi od detinjstva i smatra da je to jedan od razloga zašto ne odobrava konzumiranje alkohola bez mere.

Primetili smo da i ostali đaci iz sportskog odeljenja imaju slično mišljenja kao mi. Bitno je ostati u sportu i odupreti se društvu koje nameće rizično ponašanje. Neki piju samo zato da se ne bi izdvajali u društvu – kaže ovaj srednjoškolac.

Pitanja za anketu pisali su u saradnji sa pedagoškom službom škole, a analizu radili takođe uz pomoć. Zaključili su da je čak 90 odsto 17-godišnjaka nekada pilo alkohol. Pet odsto onih koji su okusili to su učinili već sa 10 godina, 18 odsto sa 13, 23 odsto sa 14, a 20 odsto sa 15 godina.

85 odsto maloletnika koji piju, to čine uz znanje, a oko 70 – uz dozvolu svojih roditelja. Svaki deseti pije više puta nedeljno. Pijanstvo je osetilo 40 odsto maloletnika koji piju, najranije već sa 12 godina.

Bez obzira na to što zakon zabranjuje prodaju alkohola maloletnicima, 80 odsto onih koji piju bez ikakvog problema kupuju u prodavnicama ili naručuju u kafićima.

Svaki deseti maloletnik koji pije za sebe je priznao da je nekad bio nasilan pod dejstvom alkohola, a svaki drugi ispitanik je rekao da poznaje nekog ko je, kao pijan, nasilno reagovao.

Konstantin i Uroš planiraju da rezultate svog istraživanja vršnjacima predstave deljenjem edukativnog materijala i na sastancima đačkih parlamenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Problem je drugo

    15:47 // 3. 11. 2020.

    Ja sam se sa 12 prvi put napio i razbio flašu i hteo da ubijem jednog poznanika.Posle u razmaku od 3 godine još dva puta sličnog iskustva sa alkoholom i...Evo od 1994-5 nikad se nisam napio jer vidite i sami kako deluje na mene a od 2000 ni jedno pivce ne liznem onako uz punjene paprike za merak.Sad mi se gadi i miris i ukus!Čude me samo ljudi koji su kao Ja da im se krv i alkohol ne mešaju a piju

  • Otpor

    15:40 // 3. 11. 2020.

    Op op opa stize nam evropa!

  • Шесетпет Плус

    14:13 // 3. 11. 2020.

    Да ли је неко истраживао утицај пијења 1,5 литра Цоца Цоле дневно.Не опија али убија.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: