Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 10. 9. 2020.

| Društvo

Istraživanje naučnika iz Niša o uticaju pauerliftinga na srce kod žena jedinstveno u svetu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
powerlifting
I žene sve aktivnije u ovoj disciplini; Ilustracija; foto: M. G.

Istraživanje naučnika sa niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Medicinskog fakulteta pokazalo je trening sa opterećenjem ne dovodi kod žena do oštećenja srčane funkcije, već da uzrokuje sindrom sportskog srca. Ovo istraživanje objavljeno je u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju i drugo je u svetu na ovu temu.

Pauerlifting i trening sa opterećenjem - sa slobodnim tegovima ili korišćenjem odgovarajućih sprava i mašina, kao oblik vežbanja stekao je
ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije, ali i doveo do brojnih nedoumica.

Međutim, uticaj ovakve vrste treninga na građu i funkciju srca do sada nije bio istražen sveobuhvatno, što stvara nedoumice, kako kod
profesionalnih sportiskinja, tako i kod žena koje tek otpočinju sa vežbanjem.

emilija Profesorka Emilija predvodila tim; foto: Wannabe MediaUpravo je ova tema zainteresovala naučni tim iz naše zemlje, koji je predvodila je dr sci. Emilija Stojanović, mlada naučnica dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci“ za 2019. godinu, a čine ga i prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr Viktor Stoičkov, prof. dr Aleksandar Ignjatović, prof. dr Aaron T. Scanlan i prof. dr Vladimir Jakovljević.

Rezultati istraživanja sprovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni su u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju.

Rezultati istraživanja pokazali su da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i powerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do određenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju (sindrom sportskog srca). Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Pored toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografskim pregledima - izjavila je dr Emilija Stojanović.

Pre otkrića niških naučnika postojalo je samo jedno istraživanje u ovoj oblasti, koje je rađeno na vrlo malom uzorku ispitanika. Rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tako je

    11:52 // 11. 9. 2020.

    Ono kad sestra postane lekar.
    Mali je ovo grad i svi se znamo, a pojedini misle da je dovoljno završiti fakić i soliti pamet. Široka je ova tema...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: