Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 20. 11. 2021.

| Društvo

Istraživanje pokazalo da su devojčice izložene i verbalnom i fizičkom seksualnom nasilju

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
projekat
"Prepoznaj nasilje, reci ne"; foto: "Mame su zakon"

Svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela je neki oblik seksualnog nasilja, upozoravaju iz udruženja Mame su zakon na Međunarodni dan deteta. Cilj obeležavanja ovog dana jeste promocija razumevanja među decom, ali i skretanje pažnje na obaveze društva prema deci i njihovim problemima.

Istraživanje "Prepoznaj nasilje, reci ne" sprovedeno je, kažu iz udruženja, da bi ispitali informisanost devojčica od 13 do 19 godina o seksualnom nasilju. Učestvovalo je njih 970, a rezultati su pokazali da se seksualno nasilje nad devojčicama i mladim devojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina.

Iz udruženja Mame su zakon kažu da se to može povezati sa njihovim prelaskom iz osnovne u srednju školu, promenom sredine i povećanom slobodom kretanja, kao i uzrasnim karateristikama koje dolaze sa sazrevanjem.

Na ukupnom uzorku ispitanih devojčica svaka peta prijavljuje da je doživela neki oblik seksualnog nasilja. Taj broj se na uzrastu od 15-18 godina povećava i u tom uzrastu svaka treća devojčica prijavljuje da je doživela seksualno nasilje, dok se kod ispitanica sa 19 godina učestalost doživljenog seksualnog nasilja povećava na procenat od čak 54,17%, što je u proseku svaka druga devojka - rezultati su istraživanja.

Takođe, istraživanje pokazuje i da je tri puta više ispitanica iz gradske sredine prijavilo da je doživelo neki oblik seksualnog nasilja u odnosu na ispitanice iz seoskih sredina, bez obzira na uzrast.

Kada je traženo da prepoznaju koja sve ponašanja bi označile kao seksualno nasilje, iz udruženja kažu da su ispitanice mnogo češće birale odgovore koji podrazumevaju neprikladni i neželjeni fizički kontakt u odnosu na odgovore koji podrazumevaju verbalno nasilje.

Od svih ispitanica koje su se izjasnile da su doživele neki oblik nasilja, najveći procenat (69,56%) je onih koje su doživele seksualno uznemiravanje, alarmantna je i činjenica da se svaka 7 ispitanica koja je doživela nasilje izjasnila da je to bilo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe, što ukazuje na posebnu ranjivost ove uzrasne grupe kada je ovi oblici nasilja u pitanju - pokazuju rezultati.

Iz udruženja ističu da je potrebno da se radi na informisanju devojaka kako bi bile u stanju da prepoznaju i oblike seksualnog nasilja koji se ne odnose isključivo na neželjeni fizički kontakt. Zato će se, kažu, obratiti nadležnim ministarstvima kako bi diskutovali o istraživanju i pronašli zajednička rešenja.

Kompletno istraživanje dostupno je ovde.

Inače, Svetski dan deteta obeležava se od 1954. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: