Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 21. 12. 2020.

| Društvo

Ivan Medenica: Protiv loše politike se možete boriti samo politikom

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Kod nas se godinama unazad politika devalvira, zato što su nam politike loše, ali se protiv loših politika ne možete boriti ni na koji način osim politikom, izjavio je u intervjuu za FoNet profesor Fakulteta dramskih umetnosti i umetnički direktor "Bitefa" Ivan Medenica i ukazao na autoritarnu atmosferu u društvu. On je predočio da se institucije teško grade, još teže održavaju, a najteže dižu iz mrtvih, a problem je u tom, kako je rekao, što dozvoljavamo da nekompetentni kadrovi preuzimaju vodeće uloge.

Medenica je u serijalu Kvaka 23 novinarke Danice Vučenić rekao da nije nevažno ko će doći na mesta smenjenih direktorki pozorišta i muzeja u Šapcu, Minje Bogavac i Nele Tonković.

U slučaju pozorišta u Šapcu nije bilo pogrešnih programskih poteza ili neuspeha, niti je pozicija rukovođenja ustanovom kulture zloupotrebljena. Program pozorišta bio je društveno osvešćen i takav treba da bude, što znači da je smena politička i da je do nje došlo zbog ličnih, građanskih stavova koje je Bogavac iznosila. U pozorišnoj javnosti ne postoji nezadovoljstvo njenim radom, a za za taj potez koji se dešava na polovini mandata nije ponuđeno nikakvo obrazloženje - rekao je Medenica.

Analizirajući širi kontekst, on je upozorio da "autoritarna klima u društvu“, kao i primeri smenjivanja iz političkih razloga, profesionalce imenovane na čelne pozicije u sferi umetnosti "iz straha od posledica“, uvodi u autocenzuru.

On je primetio da fenomen autocenzure nastao pod pritiscima postoji osim u kulturi i u medijima.

Cenzura i autocenzura mogu se tumačiti kroz izreku "nije šija, nego vrat“, ilustrovao je Medenica i napomenuo da je poseban problem nepoštovanje zakona i prava, što se vidi i na slučaju smena u Šapcu.

Pored javnih reakcija i protesta, Medenica je mišljenja da se protiv kršenja institucionalnih procedura mora boriti i kroz insititucije.

Kod nas se godinama unazad politika kao oblik delovanja devalvira, zato što su nam politike loše, ali se protiv loših politika ne možete boriti ni na koji način osim politikom, dakle i protiv institucionalnih prekršaja vi se morate pre svega boriti kroz institucije - rekao je Medenica.

Saglasan je da se procesi razvlače i postaju besmisleni, jer čak i u slučaju pozitivnih ishoda, oštećeni mogu eventualno da računaju na odštetu, ali ne i na povratak na mesto sa kojeg su smenjeni, ali pita i kome se obratiti, ako ne sudu, u slučaju ugrožavanja prava umetnicima, novinarima ili profesorima univerziteta.

Prema njegovom uverenju, ključni je problem što su naše institucije nefunkcionalne, što ima korupcije, nepotizma, nezakonitog delovanja u školstvu, zdravstvu, medijima i pravosuđu, ali, ako se ne borimo za te insititucije, onda će svi koji se pobune, kako je rekao, moći samo da čekaju da završe kod Atlagića u skupštinskom prenosu.

On je šokiran načinom na koji radi parlament, a ponašanje vladajuće stranke tumači kao nedostatak samopouzdanja, imajući u vidu potrebu da se obračunavaju sa ljudima koji nisu prisutni, a kreiraju utisak kao da jesu.

To se, kako je ocenio, naročito vidi u slučaju jednog od opozicionih lidera, Dragana Đilasa, prema kojem je odnos potpuno neprihvatljiv, uključujući pri tome i manipulaciju televizijom kao medijem.

Takođe su neprihvatljivi i napadi na razne profesije, među kojima i na Fiskalni savet, koji nije neka grupa građana, već zakonom ustanovljeno telo - rako je Medenica.

Kako je podsetio, napadani su i lekari, glumci, ekonomisti, ekolozi, novinari, dekan Šumarskog fakulteta i razni drugi profesonalci, što predstavlja negaciju stručnosti, posebno opasnu u pandemiji.

U kontekstu zdravstvene krize, primetan je sukob između stručnog i političkog dela Kriznog štaba, koji je, prema mišljenju Medenice, u junu izgubio poverenje građana.

Lekari u Kriznom štabu mogu biti zamenjeni, ako su kompromitovani, ali smatra da je potpuno neprihvatljivo da poslanici diskredutuju i napadaju lekare u Kriznom štabu.

Snimak razgovora koji je vodila autorka Kvake 23 Danica Vučenić pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prvoslav Mladenovic

    17:31 // 21. 12. 2020.

    Ivan Medenica je profesor Fakulteta dramskih umetnosti i umetnički direktor "Bitefa",a ovde o njegovom radu i problemima na tim mestima ne rece ni rec vec nasiroko i nadugacko o politici. Pitam se zasto se svi u ovoj zemlji odmah uhvate politike? Da li zbog nedostatka uspeha u poslu ili zbog sadasnjih ili potencijalnih privilegija od strane onih za cije se interese zdusno bore?

  • GOGA

    10:56 // 21. 12. 2020.

    Na vidiku jos nema ni pokreta, ni nove stranke tj. novih nekompromitovanih ljudi, ni programa... Neko dugo zatisje vlada.

    • Čudesni dribling

      11:44 // 21. 12. 2020.

      Kako će svega toga biti kada gotovo da nemamo svesnog pojedinca koji će prekinuti zatišje i krenuti u akciju?!

  • Mara

    09:45 // 21. 12. 2020.

    To niko nikada nije uspeo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: