Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 28. 5. 2020.

| Društvo

Ivanjčani i Nušićijada pozivaju Nišlije da posete ovaj grad i festival

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Kazandžijsko Kalča i Čapa
Na Trgu Stevana Sremca, ispred "Kalče", biće promovisana ponuda Ivanjice; foto: Vanja Keser

Promocija ivanjičkog turizma i najava kolažnog festivala Nušićijada, praznika humora i veselja koji objedinjuje pozorište, film, muziku i ulična dešavanja, biće održani u petak, 29. maja na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu. Nušićijada će ove godine, posle obnove, biti održana 11. put i to od 21. do 23. avgusta, a biće obeležen i jubilej - 150 godina od prvog telegrafa u Ivanjici pod sloganom „Pozornica sumnjivih lica - zadnja pošta Ivanjica".

U petak, 29. maja od 18 do 21 sat na platou ispred "Kalče" Nišlije će imati priliku da se upoznaju sa ponudom Ivanjice, oaze čistog vazduha u jugozapadnoj Srbiji, grada ispod Golije, Javora, Mučnja, Čemerna i Radočela, na reci Moravici.

nušićijada Poziv za sva "sumnjiva lica"; foto: Nušićijada

Takođe, biće predstavljen i festival "Nušićijada" koji tokom tri festivalska dana pretvara Ivanjicu u staru varoš s kraja 19. i početka 20. veka.

Sve gradske kafane i kafići okićeni su zastavicama sa likom Branislava Nušića i svi do jednog puštaju starogradsku i probranu narodnu muziku. Muzika je samo jedan od sastojaka štimunga koji vaja atmosferu stare srpske varoši. Ulicama Ivanjice šetaju devojke, žene, mladići, sredovečni ljudi, devojčice i dečaci odeveni u kostim stare građanske Srbije. Korzoom promiču čipkani i slameni šeširi, cilindri i polucilindri, dečkić s kačketom i pumparicama, devojčice sa žiponima, karnerima i svilenim mašnama... - kažu organizatori.

U večernjim satima, dodaju organizatori, kada počinje program na trgu na kojem je postavljena pozornica nazvana „Okruglo pa na ćoše“, ulicom više ne može da se prolazi. Festival nosi ime Branislava Nušića, poznatog srpskog književnika i komediografa, koji je u svojoj pozorišnoj predstavi "Gospođa ministarka", koristio rečenicu: "Viđen si za Ivanjicu!".

Program na pozornici vodi glumac u ulozi Branislava Nušića, ima brkove, odeven je u frak, nosi cilinder i štap, i likom veoma podseća na slavnog srpskog komediografa - kažu organizatori Nušićijade.

Prošle godine je festival obeležio jubilej - 10 godina obnovljenog "nušićevanja" u Ivanjici, a prvobitni festival je osnovan 1968. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    18:53 // 28. 5. 2020.

    Izgleda da je promotivni materijal pisao neki prvacic !
    Inace, Nusic nam je prisutan u svim segmentima zivota ove napacene Srbije, primera koliko je savremen ,na svakom koraku i svakodnevno!

    • Ivanjičanka

      00:17 // 30. 5. 2020.

      Promotivni materijal je TOP. Ali, vazda bilo, ne bacaj bisere pred svinje...
      Posetite Ivanjicu, tamo je svaki dobronameran i iskren čovek uvek dobrodošao. A Nušićijada je jedinstvena.
      Savremeni i svevremeni bavite se onim što vam se polako gasi, jer Nusicijada je samo jedna i jedinstvena.

  • Mara

    14:10 // 28. 5. 2020.

    Priča se da je jako lepo tamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: