Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 20. 8. 2021.

| Društvo

Iz Direkcije kažu da pukotine na Tvrđavskom mostu nemaju veze sa mostom i da je bezbedan za pešake

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
most
Stavljenmaterijal koji nije po propisu, kažu stručnjaci; foto: T. T.

Da pukotine koje su već vidljive na betonu kod prvih stubova sveže rekonstruisanog Tvrđavskog mosta u Nišu nisu na delu mostovske konstrukcije, već na dilataciji, pa da se bezbednost mosta uopšte ne dovodi u pitanje, navode iz Direkcije za izgradnju. Iz nadležnog preduzeća ne navode kako je došlo do oštećenja, a građevinski inženjer Danijel Dašić objašnjava da su se pukotine pojavile jer je spoj mosta i obale povezan materijalom koji nije po propisima.

Pukotine na mostu kod prvih stubova staklene konstrukcije na dve strane pojavile su se dve nedelje nakon što je on otvoren za pešake, a iz Direkcije za izgradnju u odgovoru Južnim vestima navode da one nisu na mostu, te da sa njim nemaju nikakve veze. most Prsline nisu na mostu, kažu iz Direkcije; foto: T. T.

Prsline koje su pojavile su na takozvanoj dilataciji. Elastična dilatacija koja služi da pokrije vezu između mosta koji je elastična konstrukcija i puta koji je kruta konstrukcija nema nikakvog uticaja na statiku mosta, već služi samo da pokrije konstrukcijum mosta i puta koje su na određenom razmaku iz statičkih razloga - kažu u Direkciji.

Dodaju da prslina u, kako navode, elastičnoj dilataciji nema nikakve veze sa mostovskom konstrukcijom, da je most zasebna celina, pa da zato ne treba dovoditi u pitanje bezbednost mosta.

Ponavljamo, pukotine nisu na mostu, već na dilataciji i iste će biti sanirane - poručuju iz nadležnog preduzeća.

most Pukotine će, kažu iz Direkcije, biti sanirane; foto: T. T. Šta je dovelo do pojave "prslina" ne objašnjavaju, kao ni kada će tačno biti sanirane.

S druge strane, građevinski inženjer Dašić kaže je do pucanja na delovima koji spajaju most sa obalom došlo zbog lošeg materijala, te navodi da je umesto češljeva postavljena zakrpa.

Tu se stavljaju takozvani češljevi gumeni koji treba da amortizuju različita kretanja između metalne konstrukcije mosta i tektonske obale, oni omogućuju da most radi, da se širi bez prskanja. Pošto, najverovatnije, nisu mogli da ih nađu ili nisu imali para oni su zamazali neku vrstu asfalta, neka vrsta asfalta koja bi trebalo da bude elastičan, stavili su neki gumirani prelaz za koji su se nadali da neće da ispuca, ali su se uzalud nadali - navodi Dašić.

Dodaje da je malo stručnosti i znanja uloženo u rekonstrukciju mosta, te da će se pukotine na njemu poljavljivati sve dok se ne stavi taj materijal koji je po propisu.

Metalni most, svi znaju da metal i beton imaju različite kojeficijente širenja na toploti, i da svaki most opet mora da ima te kompenzatore pomernaja. Međutim, ovde pogotovo kad se radi od dva različita materijala. On je rađen na plus 40, čim je došlo na plus 30 povećao se zazor između mosta i obale - dodaje.


Izveštaj o ispitivanju bezbednosti mosta još se čeka

Ispitivanje bezbednosti mosta rađeno je postavljanjem 24 taksi vozila skoro nedelju dana od otvaranja za građane, a iz Direkcije navode da će izveštaj o tome Južnim vestima poslati kada Institut pri Građeviskom fakultetu u Beogradu, koji je vršio ispitivanje, dostavi rešenje tom preduzeću.

Performans kojim se ispitivala nosivost mosta, kaže Dašić, trebalo bi da pokazuje kolika je bezbednost za pešake, ali smatra da postoje i veći problemi. 1627716583019 Ambijentalno svetlo, kaže Dašić; foto: A. S.

Najmanji problem je ta nosivost mosta ovoga trenutka, koliko je problem neznanje. Tu ima dve ključne stvari, jedan je da nisu postavili dva stuba za osvetljenje koja su po projektu bila na delu od mosta prema centru, tu na kraju mosta projektom postoje dva velika stuba i most je trebalo da ima na svom početku i kraju gde se završavaju ograde, da ima po jedan veliki stub, koji su trebali da daju neophodno osvetljenje - kaže on.

Međutim, iz Direkcije ne navode konkretno da li je došlo do odstupanja od projekta na mostu, jer kažu da dokument koji novinari traže ne posotoji.

U okviru Projekta - Parterno uređenje trga kralja Milana vršena adaptacija Tvrđavskog mosta, a ne izgradnja novog objekta, tako da ne postoji početni projekat, jer se kod adaptacije ne može unapred znati koje je sve radove potrebno izvesti - navode.

most Nivelacija slivnika takođe problem, kažu iz udruženja; foto: Borba 018 I iz udruženja Borba 018 ukazuju na niz nepravilnosti koje su se pojavile na Tvrđavskom mostu - ne nivelisane slivnike, pukotine, različitim kockama. Zato pitaju ko će snositi cenu sanacije mosta, da li Grad, investitor ili neko treći.

Podsetimo, obnova Tvrđavskog mosta dugačkog 50 metara počela je početkom marta 2020. godine, a zvanično je završena posle skoro godinu i po dana, što je kod građana izazvalo različite reakcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BARI

    10:14 // 22. 8. 2021.

    Grad treba da dobije trg i okolni prostor kakav i zasluzuje sa svim elementima koji ga cine boljim i lepsim,a investitor treba da dobije kaznene poene.

  • da da

    06:24 // 22. 8. 2021.

    jao,sto se ne strosi do nove godine,evo kad pada most ja bi zeleo na njemu da budem da se obezbedim..

  • Jordan Jordanov

    19:05 // 21. 8. 2021.

    ,, Rupe na mostu nemaju veze sa mostom '' . A sa Talibanima?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: