Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 30. 3. 2022.

| Društvo

Iz Grada kažu da su o pločicama za toalet, koje su u niškoj Tvrđavi 10 godina, saznali sa fotografija

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
276146617_346729970715449_937385714237006026_n
Niko nije dao saglasnost, kaže Anastasova; foto: T. T.

Nadležni u Gradu, odgovorni za nišku Tvrđavu, kažu da još ne znaju ko je nalepio keramičke pločice iza Beogradske kapije, ali članica Veća zadužena za kulturu Adriana Anastasov potvrđuje da su ti radovi obavljeni bez saglasnosti i znanja Grada Niša i Zavoda za zaštitu spomenika. Istakla je da su preko fotografija saznali da su tu pločice i da nadležni nisu mogli da ih vide ranije, dok nije u potpunosti otvorena kapija.

Ko je iz Grada koji brine o Tvrđavi dozvolio da se na zidinama iz 18. veka nalepe pločice za toalet još nema odgovora. Iako su iz Zavoda ranije naveli da pretpostavljaju da se one tu nalaze već deset godina, Anastasova kaže da nisu imali nikakva saznanja o tim radovima.

Mi smo dobili fotografije, to nije bilo ni moguće videti dok nije u potpunosti otvorena Beogradska kapija. To je urušeno bez saglasnosti i znanja Grada i bez saglasnosti i znanja Zavoda za zaštitu spomenika. Utvrdiće se ko je kriv za oštećenje tog dela, ali Grad će sanirati u skladu sa zakonskim mogućnostima i tendera - rekla je Anastasova.

Najavila je i da lokale u delu Tvrđave kafićima i restoranima više neće izdavati. kafici Anastasova kaže da kafići više neće biti u Tvrđavi; foto: T. T.

Već će to dobiti neko od ustanova kulture kako bi proširili svoje izložbene prostore, znači u tom delu unutar Tvrđave. Ostaće ovi koji sada postoje, Planinarski dom naravno, Letnja pozornica, ali sve ostalo biće u skladu sa našim planom razvoja, a to je da Tvrđavu zaista privedemo svojoj nameni kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku - kaže Anastasova.

Međutim, nije precizirala da li to znači da će se seliti i već postojeći kafići ili samo oni koji su se nalazili odmah ispred platnenog srca Beogradske kapije, a koji više i ne rade. Odgovore na ova pitanja očekujemo.

Podsetimo, Anastasova je navela i da će Grad narednih par godina odabrati nekoga ko će se baviti isključivo Tvrđavom.

Dok su u unutrašnjosti Tvrđave nalepljene keramičke pločice, kameni blokovi na bedemima su počeli od rastinja da padaju, sanacija je počela u ponedeljak i radove izvodi niška firma Winners.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Matijevic

    23:57 // 30. 3. 2022.

    Pa vi ocigledno da niste iz grada ako niste videli plocice I klonjaru I Kako to da vam nije poznato ko je tu drzao ugostiteljiski objekat

  • Zoran Čemerikić

    19:23 // 30. 3. 2022.

    Grad bi mogao da pokrene inicijativu za rekonstrukciju Vidin-kapije, Jagodin-malske kapije i Poterne-Vodene kapije. Takođe, trebalo bi očistiti i istražiti mnoge podzemne hodnike i osposobiti ih za posetu, to bi bila dobra turistička atrakcija

  • Torpedo

    19:05 // 30. 3. 2022.

    Ajde ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: