Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 23. 10. 2019.

| Društvo

Iz Ministarstva mesecima ćute o (ne)smenjivanju niških dekana

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
dekani
Sa Ministarstvom pravde i Agencijom tražili rešenje za tri niška dekana, ali rezultate još ne objavljuju; foto: JV

Pre skoro pet meseci ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će za nedelju dana konačno rešiti situaciju tri niška dekana, čiju smenu je preporučila Agencija za borbu protiv korupcije. Ipak, Šarčević i dalje nije obelodanio svoje rešenje, niti iz Ministarstva prosvete odgovaraju na pitanja o ovoj temi, dok su dekani i dalje u foteljama.

Status quo na Fakultetu umetnosti, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta. Njihovi dekani - Suzana Kostić, Petar Mitković i Milovan Bratić bi po novom zakonu trebalo da budu razrešeni funkcija, ali su oni i godinama posle pravosnažnih rešenja Agencije, i dalje u foteljama. Šarčević i Antić Sve institucije prebacuju "loptu" jedna na drugu, niko da smeni dekane; foto: Vanja Keser

Kako ih saveti fakulteta nisu smenili, na šta ih je obavezao Zakon o visokom obrazovanju, u priču su se uključile više instance - Ministarstvo prosvete i ministar Mladen Šarčević koji je 6. juna kazao da će za nedelju dana konačno razrešiti slučaj spornih niških dekana. Međutim, posle skoro pet meseci - nikakvog odgovora nema.

Osim što Šarčević ćuti, Ministarstvo na čijem je čelu već mesecima ne odgovara na pitanja novinarki - da li je i kako rešena problematika spornih niških dekana.


Zakon izričit, Šarčević se pozivao na nemogućnost retroaktivne primene

U Zakonu o visokom obrazovanju piše da dekan fakulteta ne može biti neko čiju je smenu predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

Organ poslovođenja ne može biti lice koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi, odnosno koje je pravnosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora za drugo krivično delo, kao ni lice koje je teže prekršilo kodeks profesionalne etike odnosno lice koje je razrešeno dužnosti organa poslovođenja u skladu sa ovim zakonom, kao i lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje - piše u Zakonu.

Regulativa nalaže da dekanu prestaje dužnost kada preporuka Agencije postane pravosnažna, a prestanak dužnosti savet fakulteta konstatuje odmah, a najkasnije u roku od 15 dana. Ukoliko se to ne desi, o razrešenju odlučuje ministar takođe u istom roku, kada je utvrđeno da savet nije postupio.

Kao je ranije kazao ministar prosvete, Zakon o visokom obrazovanju je i izmenjen zbog nepotizma u visokoškolskim ustanovama, te sada uzima u obzir i preporuke Agencije.

Međutim, kada je u junu Šarčević najavio da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o njegovoj odluci povodom tri niška dekana, kazao je i da se u slučaju Mitkovića i Bratića problem to što Zakon ne bi mogao da se primenjuje retroaktivno, pošto je Agencija predložila njihovo razrešnje pre promene Zakona o visokom obrazovanju. Ipak, konstatovao je i da u slučaju Suzane Kostić postoji pravni osnov, jer u njenom slučaju postoji i odluka komisije za Etički kodeks.

Mesec dana kasnije iz Ministarstva su kazali da je saveti fakulteta, po Zakonu, trebalo da smene dekane i da i dalje tragaju za rešenjem.


"Zavet ćutanja" i kod rektora Univerziteta u Nišu

Upitan o mogućem razrešenju situacije sa dekanima, rektor Univerziteta Dragan Antić prošle nedelje nije ni želeo da odgovori, konstatujući da nema šta novo da kaže.

Podsetimo, poslednji put kada je rektor Antić odgovarao novinarima Južnih vesti kazao je da je nenadležan i da kod njega dolazi grupa pravnika iz Ministarstva zbog konsultacija po pitanju smene dekana.


Predsednik Saveta GAF-a: Procedura u toku, ali dekan sve radio po zakonu

Kako je na niški Građevinsko-arhitektonski fakultet stigao i dopis Ministarstva povodom smene dekana Petra Mitkovića za koga postoji preporuka Agencije za razrešenje zbog zapošljavanja dece svojih kolega, predsednik Saveta Srđan Živković kazao je da nema komentar povodom Mitkovićeve smene, jer je postupak još u toku.

Savet GAF-a Univerziteta u Nišu je razmatrao dana 07.03.2019. godine dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i tim povodom uputio podneske nadležnim državnim organima. Kako je procedura u toku, a postupak nije završen, u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo bilo šta što je u vezi sa ovim postupkom - naveo je Živković.

On je, ipak, dodao i da dekan GAF-a funkciju obavlja prvenstveno i u svemu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, navodeći gotovo sve argumente kojima je Mitković opovrgavao odluku Agencije.

Podsetimo, smenu dekanice Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić tražili su i profesori zbog toga što je uručila otkaz njihovom kolegi Nebojši Todoroviću, a ona je i uprkos odluci Agencije dobila još jedan mandat.

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić je po odluci Saveta te ustanove takođe dobio još jedan mandat, uprkos preporuci Agencije da ne može biti na čelu Fakulteta zbog toga što je bio u sukobu interesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • istina

    23:56 // 24. 10. 2019.

    profesor sam GAF ,a istina je da SAVET FAKULTETA nije ispostovao odluku UPRAVNOG SUDA,nije mi jasno zasto juzne vesti ne objave sve.Denan nije dozvolio da se izborno vece izjasni o kandidatu PEJICU,iako je to trazio mentor pejica. primljene su kao naucnipodmladak u 40.god kao veciti studenti ,osnovnih,master kao i doktorskih studija.radujeme sto na univerzitetu nije postala docent.

  • akademik

    22:36 // 24. 10. 2019.

    zakon je forma,a sadrzina kvalitet.naucni rad na sci listi je uslov da se udje u svet nauke,a sobzirom da je fakultet naucna institucija,tu nema mesta osrednjim,pa makar mu i tata i mama bili dekani,profesori.ZNAM da mitkovic nema nijedan naucni rad njegov,ali je redovni profesor jos i dekan. Jedna od cerki profesora je i doktorirala kod mitkovica bez bilo kakvog preduslova da uop

  • Ouzo

    19:25 // 23. 10. 2019.

    Partijska knjizica sve resava,brise nepotizam,sistem-ja tebi,ti meni,zloupotrebu polozaja,opijenost i minimalnom vlascu,sto bi reko narod-siroko mu oko guse,pa se zaboravio...
    Pravosudje ne postoji,moral,takodje,sistem je-daj da iskoristim sve sto mogu,dok sam u fotelji !

    • vladan

      15:30 // 24. 10. 2019.

      Posle zareza i tačke ide razmak :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: