Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 30. 1. 2023.

| Društvo

Iz “Nauči me” traže da se inicijativa "Pošteno do posla u školama" hitno nađe u Skupštini Srbije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
učionica
Još nije održano javno slušanje; ilustracija; foto: T. R.

Organizacija “Nauči me” početkom 2022. godine pokrenula je inicijativu “Pošteno do posla u školama”, kojom traži da se usvoje jasni kriterijumi za zapošljavanje nastavnika, kako bi se sprečilo da to radno mesto bude kupljeno ili poklonjeno. Još nije održano javno slušanje u Skupštini Srbije, koje su zatražili još u septembru, pa zahtevaju da se održi po hitnom postupku.

Nišlija Milan Petrović dobio je spor protiv Gimnazije “Svetozar Marković”, pošto je smatrao da nisu postojali kriterijumi kada je škola umesto njega zaposlila drugog kandidata, iako je Petrović u toj godini proglašen za najboljeg edukatora u zemlji.

Njegov primer organizaciju “Nauči me” naveo je da pokrene projekat “Pošteno do posla u Srbiji” i njime ukaže na to da se u školama nedovoljno transparentno biraju nastavnici koji se zapošljavaju za stalno.

Milan Petrović bio je u pravu - kriterijumi pri zapošljavanju, ne samo da su važni za kvalitet rada ustanove, već su neophodni kako bi izbor kandidata bio validan - poručuju iz “Nauči me”.

Dodaju da su anketirali preko 1.500 škola širom zemlje i utvrdili da je tek nekoliko njih osmislilo bilo kakve kriterijume za ocenjivanje kandidata za posao nastavnika.

Prikupili smo i zabeležili više studija slučaja, napravili pravnu analizu i predlog promene zakona koji bi bio početak rešenja, ali pre svega, imali smo sastanke i u ministarstvu prosvete i u Skupštini Republike Srbije, u odboru za obrazovanje, trudeći se da prikažemo posledice negativnog uticaja ovog problema na ceo sistem do univerzitetskog obrazovanja - kažu iz “Nauči me”.

Međutim, javno slušanje još nije održano, pa ističu da očekuju poziv ministra i nadaju se da će javnog slušanja ipak biti u okviru Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, po hitnom postupku.

Podsećamo da smo inicijativu za javno slušanje uredno podneli 13. septembra 2022. godine i da pored usmenih obećanja predsednika Odbora nismo obavešteni zbog čega javno slušanje još uvek nije organizovano - zaključuju iz organizacije.

Smatraju da je neophodno da Ministarstvo prosvete pokrene javnu raspravu, a zatim i promene zakona, koje bi obuhvatile jasne kriterijume za zapošljavanje nastavnika i sprečile samovolju direktora škola.

Pozivaju sindikate prosvetnih radnika, stručna udrućenja i sve ostale da ih podrže i učestvuju u dijalogu jer je to, kako kažu, bitno zbog očuvanja kvaliteta obrazovanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prosvetar

    18:51 // 1. 2. 2023.

    Promene u prosveti su višedecenijski posao, svakako treba početi, da najbolji dobiju posao je jedan od koraka, ali potrebno je još puno puno koraka i vizija cilja. Nijednoj političkoj opciji to ne treba oni su na vlasti 4 godine, ne mogu u sledeću reklamu da stave uspehe u obrazovanju koji su i teško merljivi... U svakom slučaju prosveta je u poštenom čabru i biće još dugo dugo...

  • Nesa

    15:18 // 31. 1. 2023.

    Narod Srbije jos nije shvatio ko je njegov vodja.Mislite da ce on i njegova sekta dozvoliti bilo kakvu normalnost i transparentnost?!

  • Đole Penzos

    07:46 // 31. 1. 2023.

    Lepo zvuči ,, Pošteno do posla ''. a ko tome da ih nauči. Stariji?! Penzionerska organizacija (Niš) stigli paketići. 4 litra ulja, itd. Fali, gle čuda, 90. Jedan od niih želi da se stvar istera na čistac. Izbacuju ga iz organizacije. A tamo, sve bivša vojna lica i bivši lokalni funkcioneri. Idu uzdugnutih glava kako da su vrh vrha. Bogami, zejtin 4 l puta 90, plus ostalo.
    Milina. Eh, sirotinjo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: