Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 1. 7. 2010.

| Društvo

Iz Niša avionom i do Turske

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Prvi avion turske kompanije "Atlas džet" poleteo danas iz Niša.

Ova kompanija, kako nam je rečeno na aerodromu "Konstantin VelikI", leteće tokom letnjih meseci jednom nedeljno.

- Interesovanja putnika je veliko. Za današnji let prodato je 170 mesta, a saobraćaj na ovoj liniji planiran je svakog četvrtka do kraja avgusta 2010. godine - kaže Marjan Aleksić, rukovodilac sektora saobraćaja na niškom aerodromu.

Atlas džet prevoziće putnike iz Niša avionom Erbas 321.

Reč je o čarter letovima koje putnici mogu koristiti uz plaćene aranžmane u turističkim agencijama.

- Interesovanje je od samog početka prodaje veliko. Putnika je najviše iz Niša, ali ih je sve više i iz ostalih gradova sa juga Srbije, jer je svima mnogo lakše da lete sa niškog aerodroma, nego da putuju za Beograd - kaže Sandra Mladenović iz turističke agencije "Addel".

Cene aranžma sa avio prevozom iz Niša, transferom od aerodroma i smeštajem, kreću se od 289 evra za smeštaj u hotelu sa tri zvezdice u all inclusive varijanti, do 1.050 evra za hotel sa pet zvezdica u "ultra all inclusive" opciji.

Ipak, na tu cenu još treba dodati i aerodromsku taksu od 40 evra, koja se plaća u agenciji, prilikom uplate aranžmana. Za ulazak u Tursku neophodna je i viza, koja se kupuje na aerodromu u Antaliji a košta 10 dolara.

Kao i za većinu zemalja, neophodno je i putno zdravstveno osiguranje, koje, u zavisnosti od osiguravajućeg društva, košta oko 9 evra za sedam dana i 16 za 14 dana.

Jat ervejs oktobra 2009. godine ukinuo je letove iz Niša. Redovan avio saobraćaj ponovo je uspostavljen 26. decembra dolaskom u Niš Vind džeta.

Od 24. decembra i Montenegro erlajns počeo je sa letovima sa aerodroma Konstantin Veliki.


Cene i uslovi putovanja

Niš - Podgorica

Po redu letenja avioni Montenegro erlajns iz Podgorice za Niš poleću u 18:00h, a za Podgoricu iz Niša u 8:15 ujutru, sedam dana u nedelji. Let traje 45 minuta.

Letovi iz Niša ka Crnoj Gori usklađeni su sa redom letenja Montenergo erlajnsa ka ostalim evropskim destinacijama, pa je iz Niša moguće leteti i direktno do Franfurta, Moskve, Dizeldorfa, Rima, Beča, Ciriha i Londona. Cena povratne karte do ovih destinacija, sa svim pripadajućim taksama, je 199 evra. Jedini izuzetak su letovi iz Niša za Pariz, gde je cena 229 evra.

Putnici u ekonomskoj klasi imaju pravo na 20 kilograma besplatnog prtljaga, a u biznis 30 kg. Deca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu besplatnog prtljaga kao i odrasli. Deca do 2 godine starosti, koja nemaju pravo na sjedište, imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga, kao i na jedan komad dečjih kolica na sklapanje (koja se obavezno čekiraju kao predati prtljag), ili dečju nosiljku.

Invalidima invalidska kolica ili druga neophodna pomagala neće biti naplaćena kao višak prtljaga.

Montenegro erlajns dozvoljava samo jedan komad nepredatog (kabinskog) prtljaga po putniku, težine do 10 kg, maksimalnih dimenzija 55x40x20cm, koje uključuju točkove, ručke i spoljne džepove. Zbir dimenzija ne sme da pređe 115cm. Ova količina ručnog prtljaga je besplatna.

Bolonja (Forli) 

Vind džet leti dva puta nedeljno ka Bolonji. Avion iz Italije kreće ponedeljkom i petkom u 10:10h, a za Bolonju se iz Niša vraća istog dana u 12:20. Let traje sat i 20 minuta. 

Cene avio karata od Niša do Bolonje, razlikuju se u zavisnosti od toga kada su kupljne. Prvih 10 putnika na svakom letu povratnu kartu plaća svega 16 evra. Narednih 60 karata prodavaje se po ceni od 37, dok je cena preostalih 30 karata 59 evra.

U ovu cenu uračunat je prevoz jedne torbe maksimalne težine 20 kilograma, koja ide u prtljag aviona i jedne torbe maksimalne težine 10 kilograma, koju, kao ručni prtljag, putnik može da ponese sa sobom u avion.

Na pomenute cene, potrebno je platiti aerodromske takse koje u Nišu iznose 14, a na aerodromu Forli 15,6 evra. To znači, da će oni koji na vreme budu rezervisali putovanje, povratnu kartu od Niša do Bolonje platili svega 45 evra.

Po istom sistemu prodaju se i karte u jednom pravcu. Prvih 10 putnika plaća put 9 evra. Narednih 60 putnika karta do Italije koštaće 25 evra, dok je cena preostalih 30 karata u jednom pravcu 39 evra.

Reč je o kartama koje se mogu kupiti u ovlašćenim turističkim agencijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: