Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 19. 4. 2023.

| Društvo

Iz Opštine tvrde da je poništena građevinska dozvola za gradnju MHE ”Besko”, meštani ostaju na barikadama

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Rupska reka
Meštani i aktivisti čekaju zvančično saopštenje resornog ministarstva; foto: T. T.

Iako i dalje nema zvaničnog saopštenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iz Opštine Vlasotince tvrde da je usled brojnih nepravilnosti poništena građevinska dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj reci. Međutim, dok ne stigne pisano rešenje, meštani Dadinca i brojni aktivisti ostaće na barikadama, uz još jedan apel opštinskim vlastima da konačno održe Skupštinu na kojoj bi bila izglasana odluka da se iz Prostornog plana izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

Nakon usmene rasprave koja je krajem marta održana u resornom ministarstvu, a na kojoj je samo bio pozvan privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo, u medijima se pojavila informacija da je odluka o poništenju građevinske dozvole za treću mini-hidroeletranu na Rupskoj reci doneta još 5. aprila.

Zvaničnog saopštenja iz ministarstva kojim rukovodi Goran Vesić i dalje nema, ali se meštanima Dadinca saopštenjem obratio predsednik Opštine Bratislav Petrović u kome se navodi da su utvrđeni ​​pravni nedostaci, odnosno da je rešenje pravno neizvršivo.

Resorno ministarstvo je poništilo konačno rešenje o izmeni građevinske dozvole, kojim je izmenjena građevinska dozvola za izgradnju mini-hidroelektrane Besko na Rupskoj reci, sa mašinskom zgradom i vodozahvatom investitora Water Green Energy iz Kumareva, nakon što je tokom nadzora utvrdilo da izdato rešenje sadrži pravne nedostatke, odnosno da je pravno neizvršivo - piše u saopštenju.


Meštani Dadinca i aktivisti ostaju na Barikadama

Prvi čovek Opštine Vlasotince pozvao je i meštane Dadinca i aktiviste da uklone barikade na kojim danonoćno dežuraju već 130 dana, ali oni poručuju da to neće biti slučaj sve dok ne dođe pisano rešenje resornog ministarstva. barikade Rupska reka Aktivisti ne odustaju od barikada, ali i zahteva; foto: Bitka za Vlasinu;

Ovo je još jedno sramotno saopštenje koje je poslato iz Kabineta. Mi nismo dobili nikakvo pisano rešenje i dok se to ne desi zajedno sa meštanima ostajemo na barikadama. Oni su se već dovoljno pokazali, tako da ukoliko žele da pokažu to za šta se predstavljaju u saopštenjima neka zakažu vanrednu sednicu Skupštine i neka iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana jer smo mi to tražili još decembra 2022. godine. Mi smo podneli i krivične prijave protiv odgovronih koji su dali zeleno svetlo za gradnju i one se trenutno nalaze u tužilaštvima u Nišu i Leskovcu i tražimo da i Opština pronađe krivce - odgovaraju iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Podsetimo, samo dan nakon prvog protesta privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo stigao je na obalu Rupske reke i krenuo u raščišćavanje terena. Ipak, meštani Dadinca i aktivisti brzom intervencijom, uz pomoć policije, sprečili su početak gradnje, a od tada dežuraju na barikadama.

Investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je prošle godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

"Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: