Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 27. 1. 2022.

| Društvo

Iz Toplane pozivaju Nišlije da zamene ventile na radijatorima - zamena besplatna, ventile plaćaju građani

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
radijator
Novi ventili sprečili bi havarije, kažu iz Toplane; foto: JV arhiva

Građani Niša koji žele da zamene ventile na radijatorima kako bi sprečili curenja i havarije tokom grejne sezone mogu se prijaviti za to u Gradskoj toplani, koja plaća zamenu, dok same ventile plaćaju korisnici, potvrđuju iz tog preduzeća. Zainteresovani se mogu prijaviti bilo kada, a direktor Predrag Milačić kaže da se zamena obavlja između dve grejne sezone.

Korisnici koji odluče da zamene ventile, objašnjava Milačić, neće više morati da se muče sa štetom poput uništenog parketa ili curenja u stanu ispod, a neće biti ni kraćih prekida u grejanju tokom saniranja havarije.

Zainteresovane Nišlije mogu se prijaviti bilo kada, ali Milačić kaže da će radove obavljati u periodu između 3. maja i 15. septembra, kao i svake godine.

Napominje da je ponuda dostupna svim korisnicima koji sa Toplanom imaju sklopljen ugovor o održavanju, s obzirom na to da oni sami plaćaju ventile, dok preduzeće plaća zamenu, pražnjenje i ponovno punjenje sistema.

Nakon prijave korisnika, naša ekipa izlazi na teren da napravi tačan spisak ventila koje korisnik treba da kupi. Nakon kupovine, obaveštava nas o tome i mi pristupamo radovima. Naglašavam da se radovi odvijaju nakon završetka grejne sezone i pre početka sledeće - ističe direktor.

Oni koji izaberu ventile sa termo glavama moći će kasnije da ugrade i kalorimetre, koji obezbeđuju da građani mogu da plaćaju onoliko koliko potroše, a ne onoliko koliko izmeri podstanica u zgradi.

Podsećam da je naplata po potrošnji u Nišu uvedena oktobra 2013. godine, i to kod 100% korisnika. Od toga, nekih 12% ima naplatu po potrošnji ne samo na nivou podstanice, nego na osnovu individualnih merača koji beleže potrošnju svakog stana pojedinačno - navodi Milačić.

Proteklih godina je više puta bilo najava i odluka prema kojima će svaki stan u Nišu dobiti kalorimetre kako bi građani plaćali koliko potroše, ali Milačić kaže da to zavisi od samih vlasnika stanova i odluka na nivou stambenih zajednica.

Poručuje da je potrošnja u stanovima koji imaju pojedinačne merače za oko 30% manja nego u stanovima koji ih nemaju, te da bi se investicija isplatila za nekoliko godina.

Ako stambene zajednice donesu odluku o prelasku na naplatu po individualnoj potrošnji, treba da se jave nekoj od firmi koje rade ugradnju i naknadno redovno očitavanje merila, navodi Milačić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    21:51 // 27. 1. 2022.

    Stan 65kvm, hiljadu sedamsto i nešto fiksni deo grejanja , 280 din održavanje instalacija, za godinu dana 24 000 za ništa, samo što imam radijatore i plus potrošnja. Na kraju ispadne da za 65 kvm platim kao da grejem kuću od 150 a kažu najjeftinije grejanje. Tako da ta zamena ventila je daleko od besplatne

  • Danilo

    20:35 // 27. 1. 2022.

    Koliko sam shvatio - ne uzimaju ništa za "ruke"...

  • Djoka

    12:52 // 27. 1. 2022.

    Bando jedna, a sto naplacujete mesecno po 500 dinara, odrzavanje instalacije grejanja po stanu, zar to nije za ventile, nego sami da kupujemo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: