Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:29, 16. 11. 2021.

| Društvo

Iz "Transparentnosti" traže odgovornost za nezakonitu subvenciju "Geoksu" od 414 miliona

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Geoks
To što je preduzeće u likvidaciji će otežati ili onemogućiti povraćaj novca, kažu iz Transparentnosti; foto: M. D.

Nakon što je Komisija za kontrolu državne pomoći donela rešenje kojim se bivšoj kompaniji Geoks u Vranju nalaže da vrati 414 miliona dinara državne pomoći koje su Ministarstvo privrede i Grad Vranje nezakonito dali kompaniji, iz Organizacije Transparentnost Srbija smatraju da bi za nezakonitu dodelu novca, kao i propust što nije sprečena, trebalo utvrditi krivičnu odgovornost.

Navode da bi to trebalo uraditi nezavisno od toga da li će preplaćeni iznos biti vraćen u budžet u postupku likvidacije i ističu da je organizacija na nezakonito davanje novca Geoksu upozoravala još 2017. godine.

Kako piše u rešenju, firmi Tehnic Development iz Vranja, koja je deo Geoks grupe, država je za realizaciju projekta “Izgradnja fabrike za proizvodnju obuće” pokrila 68,9% ukupnih ulaganja, a uredbom je propisano da država može da ima 50% troškova ulaganja.

Prema nalazu Komisije, Ministarstvo privrede je prekomerni iznos državne pomoći u iznosu od 90,6 miliona dodelilo 1. aprila 2016. godine, a 23. decembra iste godine i 323,3 miliona dinara.

Time su potvrđeni navodi iz studije „Subvencije investitorima - svrsishodna državna pomoć ili promocija“, koju je Transparentnost Srbija objavila pre četiri i po godine, u maju 2017 . Transparentnost Srbija je analizirajući ovu subvenciju tadašnjoj Komisiji za kontrolu državne pomoći ukazala da odluka Komisije o razmatranju dodele ove državne pomoći nije objavljena, a javnosti da je „ugovor o subvenciji za fabriku obuće GEOX sporan, zbog iznosa koji izlazi iz limita postavljenog Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći.“ Upravo to je utvrdila i Komisija za kontrolu državne pomoći, ali sa četiri i po godine zakašnjenja - navode iz organizacije.

Bitno je naglasiti, dodaju, da je aktuelni saziv Komisije za kontrolu državne pomoći izabran 23. decembra 2019. godine, nakon što je to telo uspostavljeno kao samostalna i nazavisna organizacija koja za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini, a da je pre donošenja aktuelnog zakona pravni status Komisije bio nedefinisan.

Ta činjenica je verovatno imala uticaja na propust Komisije u prošlosti (u periodu od 2012, kada je zaključen ugovor, do 2016. kada je prekoračen iznos dozvoljenih subvencija). Komisija u to doba, kada je šteta mogla da se spreči, nije utvrđivala da li je državna pomoć dozvoljena. Aktuelno rešenje, na osnovu kojeg su te činjenice naknadno utvrđene, doneto je protiv preduzeća koje je već u likvidaciji, što će otežati ili onemogućiti povraćaj novca. Tim pre, postoji potreba da se utvrdi i eventualna krivična odgovornost svih koji su učestvovali u nezakonitoj dodeli budžetskog novca u resornom ministarstvu, tako i onih koji nisu sprečili da do nje dođe (članovi ranijih saziva Komisije) - dodaju iz Transparentnosti.

Preduslov za tako nešto jeste da pomenuto rešenje bude dostavljeno nadležnom javnom tužiocu i likvidacionom upravniku.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla, a rešenja za njih još nema.

Poslednje obećanje predsednika Aleksandra Vučića jeste da će njih 350 do kraja godine dobiti posao u turskoj kompaniji Teklas iz Vladičinog Hana.

Sve o Geoksu možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • teča

    11:42 // 17. 11. 2021.

    Svaka subvencija je verovatno nezakonita nego onaj navikao da zavlači ruku u budžet,diže kredite i akcize i to predstavlja kao njegov ekonomski uspeh.

  • profesor

    21:25 // 16. 11. 2021.

    nek zabeleže, pa ćemo to raspraviti kad dođe vreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: