Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 16. 4. 2021.

| Društvo

Iz ZC Vranje se pohvalili pohvalom anonimnog pacijenta, na kritike i dalje ne odgovaraju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Odeljenje Psihijatrije
Zahvalnica problematična zbog načina na koji je predstavljena; foto: M. D.

Portparolka Zdravstvenog centra u Vranju prosledila je na četrdesetak adresa različitih medija mejl u kome je pismo zahvalnosti upućeno ministru Zlatiboru Lončaru, a koje anonimni pacijent završava uz reči hvale direktorki vranjske bolnice Ljiljani Antić. Piše da je lično ne poznaje, ali da veruje da je baš direktorka sa idejom i stavom zaslužna za organizaciju koju hvali. Brojnim odgovorima na ovaj mejl i pitanjima novinari nisu uspeli da potvrde autentičnost pisma, ali ni dobiju priliku da o stanju u kovid bolnici lično izveste javnost.

Iz ZC poslali su mejl "Pismo zahvalnog pacijenta ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru". U tekstu piše da je reč o kovid bolnici smeštenoj na odeljenju Psihijatrije, da je pisao 55-godišnjak koji je imao potrebu da se zahvali zaposlenima i direktorki i "iskaže privilegiju koju je imao jer se baš tu lečio".

Pobrojane su sve službe. Završava uz zahvalnost direktorki, počinje sa spremačicama i kaže da su:

Održavale redovno higijenu i bez ikakvog kašnjenja donosile obroke - piše u anonimnom pismu.

Zahvalnost dalje ide celokupnom medicinskom osoblju.

Najpre sestara koje su uvek u tačno vreme ordinirale terapiju, i pored velikog broja pacijenata, šalile se sa nama, i pomagale nam da prebrodimo te teške situacije - piše u pismu.

pismo-pacijenta-zcvranje Pismo koje je prosleđeno medijima je bez potpisa; foto: ZC VranjeVelika zahvalnost usledila je i za lekare i takođe se navodi ono što im i jeste u opisu posla. Piše da su ga obilazili, davali podršku, redovno davali savete i uvek bili komunikativni i spremni da sve objasne.

Pohvala je napisana i majstorima koji su vodili računa da se na vreme menjaju boce sa kiseonikom, a na kraju i direktorki Ljiljani Antić "bez koje ništa od toga ne bi bilo moguće".

Na kraju želim da se zahvalim i pohvalim rad same uprave ZC Vranje, na čelu sa direktorkom dr Ljiljanom Antić, koju lično ne poznajem, ali ne verujem da bi posao mogao biti tako dobro organizovan bez direktora sa idejom i stavom - piše na kraju pisma.

U prepisci koja je usledila novinari su tražili fotografije kovid objekta koje bi ilustrovale dobre uslove lečenja, ponudili da sami naprave fotografije i reportažu o tome, naravno uz zaštitu identiteta pacijenata koji se tamo leče.

Neka od pitanja bila su i da li je, osim ovoga, bilo još pisama podrške ili kritike, da li su tačni navodi apotekara da porodice pacijenata same nabavljaju maske za kiseonik, koja je svrha anonimnog zahvaljivanja, kako je zahvalnica stigla do Zdravstvenog centra, ali jedino što su dobili su fotografije kovid objekta spolja i uputstvo da se za ostalo obrate rukovodstvu.

kovid vranje Ovo je jedna od fotografija koje je portparolka Zdavstvenog centra prosledila medijima; foto: ZC VranjeNegde pri kraju prepiske sa medijima, potparolka je čak priznala i da ne zna da li je pacijent pismo poslao u Ministarstvo, kao ni njegov identitet, da je on poznat rukovodstvu, te da zna samo da je pismo poslato na mejl Zdravstvenog centra, a da ona prenosi ono što rukovodstvo naloži.


Anonimna zahvalnica - može, kritike ne

Odgovorna urednica portala Slobodna reč Sanja Petrov, jednog od medija sa spiska, kaže za Južne vesti da to što je neko navodno pohvalio kovid sistem, a oni smatrali da bi to zanimalo javnost nije sporno, ali da je realno stanje takvo da većina medija sa liste svakodnevno tokom epidemije dobija svedočenja članova porodica pacijenata kovid bolnica drugačije sadržine.

O nehumanim uslovima, o nedostatku manometara, o tome kako u sopstvenoj režiji nabavljaju maske za kiseonik, o tome da na njih viču, o potresnim scenama. Kriza je, teško je, nisu idealni uslovi i to je svima jasno. Kada bi to neko priznao, mediji i javnost bi bili prvi koji bi pomogli, kao što već jesu prošle godine kada su zahvaljujući medijskoj kampanji donacijama građana opremljene kovid bolnice. Sve što su postigli jeste ova tragikomična prepiska - kaže Petrov.

Verovatno će, kako kaže, biti onih medija koji će hvalospev objaviti bez zalaženja “iza vesti”, jer svaki ima neprikosnoveno pravo da vodi svoju uređivačku politiku i ističe da nije problem što se neko zahvalio, već način na koji se to predstavlja.

Pominje se Ministarstvo zdravlja, čime se daje na važnosti, a ne znamo da li je poruka zaista stigla do Lončara. Objavljuje se anonimna zahvalnica i pohvala, a ne objavljuju se kritike. Čini mi se da ovo može uvrediti sve pacijente koji su prošli kroz kovid sistem, a pogotovo porodice preminulih - ističe Petrov.

Slobodna reč je, dodaje, sada prvi put predložila da uđe u kovid zonu uz sve mere zaštite i zaštitu identiteta pacijenata i dobili su odgovor da mogu dobiti fotografiju zgrade bolnice.

Sve zvanične podatke tokom epidemije dobijali smo od Gradske službe za odnose sa javnošću - kovid statistiku i “kovid 19 novosti” . To nećete naći na sajtu Zdravstvenog centra. Broj preminulih u Vranju saopštava Uprava Kliničkog centra Niš, ne ZC Vranje. Jedina informacija koju smo redovno počeli da dobijamo sa adrese ZC je o broju vakcinisanih. I za to smo, najpre, morali da budemo dosadni i svakodnevno šaljemo isti mejl sa upitom - kaže uradnica Slobodne reči.

Inače, nije retkost da se na sajtu vranjskog ZC, gde nema podataka o kovid statistici, nađe zahvalnica Srpskoj naprednoj stranci, a 5. januara je objavljena Otvorena Božićna zahvalnica narodnom poslaniku Slaviši Bulatoviću za razvoj zdravstvene zaštite na krajnjem jugu Srbije, o čemu je Slobodna reč i pisala.

Podsetimo, nakon što je Vranjanac greškom revakcinisan Fajzerovom umesto kineskom vakcinom, direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević, koji je tada postavljen za koordinatora ZC, rekao je da pored vakcinacije i rada kovid ambulante i rad kovid bolnica može da bude bolje organizovan počevši od odnosa prema lekarima i pacijentima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dalibor

    17:33 // 17. 4. 2021.

    Da li nisi ti Ljiljana Antić? Ne bi me začudilo da je to tvoje pravo ime. Ako je komentar iskren - izvinjavam se. Ja imam potpuno drugačije i ružno iskustvo sa bolnicama i osobljem.

  • Gordana Stojanović

    09:55 // 17. 4. 2021.

    Nalazim se u Kovid bolnici već 14 dana na
    Psihijatriji i u potpunosti se slažem sa anonimnim pacijentom .Osoblje vispreno, brzo,spretno i ljubazno počev od čistačica pa nadalje.Poseban naklon sestrama.Veći deo života sam nažalost provela u bolnici ali mogu da kažem da sam ovakvu negu imala u Beogradu pa sada.Kapa gore,vi ste naši heroji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: