Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 27. 12. 2022.

| Društvo

Iz drugog pokušaja izabrana direktorka prokupačkog Muzeja, krivična prijava u fioci Tužilaštva koje čeka policiju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej
Prokupački Muzej sada sa novim direktorom u mandatu od 4 godine; Foto: Lj. M.

Iz drugog pokušaja za samo nekoliko meseci, skupštinska većina prokupačke Skupštine izabrala je Ljiljanu Krasić za direktorku Muzeja u mandatu od 4 godine. Krasićeva je bila jedna od dvoje prijavljenih kandidata, iako je ranije protiv nje podneta krivična prijava za koju u Osnovnom tužilaštvu kažu da policija, i pored dve urgencije, nije dostavila potpune podatke pa je čitav slučaj oko falsfikovanja potpisa na ostavci njenog prethodnika još otvoren.

Novoizabrana direktorka se sumnjiči da je sredinom ove godine falsifikovala ostavku tadašnjeg v. d. te ustanove Dragana Popovića, zbog čega je podneta i krivična prijava za koju je Tužilaštvo tražilo od policije da im dostavi određena obaveštenja. obaveštenje Obaveštenje tužilaštva o nepostupanje policije; Foto: Lj. M.

Nakon dve urgencije za postupanje i nakon obaveštenja načelnika Policijske uprave u Prokuplju da će, ukoliko policija ne postupi po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja u roku od 8 dana, o tome biti obavešten nadležni ministar, Vlada Srbije i nadležno telo Narodne skupštine, policija je delimično postupila po našem zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja od 26. jula ove godine - kaže se u odgovoru Južnim vestima prokupačkog Tužilaštva.

Međutim, da li je Krasićeva, protiv koje još nije pokrenut postupak, mogla da izvadi uverenje nadležnog organa ne starije od 6 meseci da se protiv nje ne vodi istraga i da protiv nje nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivana za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a što je potrebno za konkursnu dokumentaciju za direktora, ostalo je nejasno.

Kada će policija dostaviti i ostale podatke, u Tužilaštvu nisu precizirali. Sednica SO Prokuplje Skupština izglasala direktora muzeja u mandatu od 4 godine; Foto: Lj. M.

Rok za postupanje po krivičnoj prijavi nije određen i zavisi od broja radnji koje policija treba da preduzme, složenosti istih i drugih činilaca. Što se tiče krivičnog dela falsifikovanje za koje se Lj. K. sumnjiči, predviđena je kazna zatvora do 3 godine - odgovaraju iz Tužilaštva.

Inače, na poslednjoj Skupštini, smenjen je Dragan Popović, sada već bivši v. d. direktora Muzeja, a odmah zatim izabrana je nova-stara direktorka Muzeja Ljiljana Krasić, koja je tu funkciju obavljala do 22. marta.

Tada je podnela ostavku iz ličnih razloga, a Skupština je imenovala novog v. d. direktora Popovića, koji je bio zaposlen u toj ustanovi i koji istog dana potpisuje njeno rešenje i prima je u stalni radni.

Sistematizacija, po kojoj je otvoreno radno mesto koje zadovoljava uslove tadašnje direktorke, usvojena je 31. januara ove godine, dok je upravo Ljiljana Krasić rukovodila tom ustanovom.


Upravni odbor Muzeja: Ispoštovane procedure konkursa

Upravni odbor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju doneo je odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora 28. septembra i trajao je 15 dana, do 12. oktobra 2022.

Prethodno je UO Muzeja podneo zahtev osnivaču za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za imenovanje direktora i po dobijanju iste krenulo se u proceduru - kažu u prokupačkom Muzeju

Dodaju da se za konkurs prijavilo dvoje kandidata koji su ispunjavali uslove - Dragan Popović i Ljiljana Krasić.

Uslovi za izbor direktora propisani su Zakonom o kulturi i Statutom Muzeja, a Upravni odbor se toga striktno pridržavao, što znači da su predloženi kandidati ispunjavali sve tražene uslove - tvrde u Muzeju.

Odbornici prokupačke Skupštine su usvojili i kadrovski plan Muzeja za 2023. godinu pa će ta ustanova uposliti još jednog radnika na neodređeno vreme sa zvanjem kustosa Muzeja.

Prokupački Muzej trenutno ima 20 zaposlenih, od toga 19 na neodređeno i jednog na određeno vreme zbog, kako se navodi, povećanog obima posla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tovrljanac

    11:51 // 30. 12. 2022.

    Genetika je zakon.I pokojni Voja je bio dozivotni vojvoda u Prokuplju.

  • Ivan

    21:23 // 27. 12. 2022.

    Znači ispunila sve uslove sa konkursa i to da se protiv nje vodi krivični postupak!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: