Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 2. 4. 2020.

| Društvo

Iz kabineta gradonačelnika Niša poštuju zaključak Vlade, pa za odgovore upućuju i na "Južne vesti"

Autor:J. Adamović, B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
IMG-6615
Krizni štab često nema odgovore na pitanja o lokalnim temama; foto: JV

Nakon odluke Vlade da se sve informacije o virusu korona mogu dobiti samo od Kriznog štaba, iz kabineta gradonačelnika Niša novinare Južnih vesti uputili su da odgovore na postavljena pitanja potraže - na sajtu Južnih vesti. U NUNS-u kažu da Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, NKD traži da se zaključak povuče, a iz Kriznog štaba poručuju da "nije vreme za ekskluzivitet".

Odmah nakon novog zaključka Vlade, stigla su i upozorenja da bi mogao da znači da građani na jugu Srbije više neće moći da dobiju odgovore na brojna pitanja koja imaju u vezi sa epidemijom. Ovim zaključkom su i niški funkcioneri i članovi Kriznog štaba prestali da budu zvaničan, pouzdan izvor informacija.

Pitanje novinara kome u Nišu porodice koje su u samoizolaciji mogu da se jave kako bi im dostavili namirnice po koje sami ne smeju da odu, poslata su zamenici gradonačelnika Marini Kostić. Ona je zadužena za komunikaciju sa medijima.

odgovor marine kostić Zamenica gradonačelnika upućuje na tekst "Južnih vesti"; foto: JV Međutim, Kostićeva novinare nije uputila na Krizni štab, koji je prema novoj odluci jedini dužan da odgovora na pitanja, već je novinare uputila da odgovor pronađu u tekstu Južnih vesti.

Poštovana, sve brojeve telefona na koje građani mogu da se obrate možete potražiti ovde - https://www.juznevesti.com/Servisne-informacije/Nove-linije-u-kontakt-centru-u-Panteleju-u-Medijani-dosad-preko-5-000-poziva.sr.html - odgovorila je Kostićeva.

Mnogo drugih pitanja o lokalnim temama i dalje je bez odgovora, jer informacije nemaju ni predstavnici Kriznog štaba.

IMG_6536 (2) Povući sporni zaklučak; foto: JV Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je o novom zaljučku Vlade rekla da su lokalne samouprave početni izvor informacija, ali ne novinarima, već Kriznom štabu. Kaže da nikome nije zabranjeno da govori, iako u zaključku Vlade piše da se tačnim informacijama smatraju samo one koje da Krizni štab.

Nikome nije zabranjeno da bilo kakvu informaciju prenosi, ali vam napominjem sada svi zajedno delujemo kao jedan tim i želimo da vam praktično u nultom vremenu podelimo sa vama sve informacije. Ja razumem da je vama i posao takav da želite da imate i neku ekskluzivnost u određenom momentu, ali nije ovo situacija i nije ovo vreme kada je ekskluzivitet nešto što nam je primarno. Primarno je da imamo validne informacije, pravovremene i tačne informacije - odgovorila je Kisić.


NKD: Povući zaključak Vlade o centralizovanom informisanju o virusu korona

Zato što sve informacije o virusu korona u vanrednom stanju može da daje isključivo republički Krizni štab - iz Nacionalne koalicije za centralizaciju (NKD) upozoravaju da se time gubi efikasnost prikupljanja i objavljivanja informacija, ali i poverenje čitalaca. Apeluju da Vlada povuče doneti zaključak kojim se blokira sloboda medija i pravo na obaveštenost. IMG-6614 Krizni štab često nema odgovore na pitanja o lokalnim temama; foto: JV

Lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku - kažu u NKD-u.

Njihovo istraživanje pokazalo je i da su novinari i urednici i pre donošenja ovog zaključka teško dolazili do zvaničnih informacija, jer se obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem. Stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom su izostajale.

Novim zaključkom, napominju, stvara se bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije, zbog čega traže njegovo povlačenje.

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije - kažu oni.

Dodaju i da je potrebno kreirati sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji će obezbeđivati da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije.


NUNS: Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije podsećaju da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, koje se novim zaključkom narušava. Zato smatraju da republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

Zahtevaju da Vlada hitno pojasni i protumači zaključak i način na koji će se on primenjivati, kao i da objasni razloge i osnov za njegovo donošenje.

Posebno zahtevamo tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rešenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi "pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja". Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi - napominju.

Smatraju da je pogrešno što se zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu.

Kažu da su time građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deda Rade

    10:09 // 2. 4. 2020.

    Jednom dezerter, uvek dezerter! A između "invalidski" penzioner!?

  • Luka

    09:59 // 2. 4. 2020.

    Ovi nasi iz Nisa su toliko nesposobni da ne umeju ni na jedno pitanje da odgovore nego napadaju novinare i bave se politikom u doba krize.Kako sam shvatio postoje krizni stabovi na nivou opstina i grada i niko nema informacije nego treba da cekamo Beograd da nam kazu sta nam se desava u nasem gradu.U ovim vremenima krize se ogleda njihova nesposobnost najvise a ti narode gledaj koga si birao.

    • Realno

      11:00 // 2. 4. 2020.

      Ma nije vazna politika oni su svi isti DA LI MISLITE DA BI OVI KOJI SU SADA OPOZICIONARI BOLJE ORGANIZOVALI POSAO svako od njih gleda sebe i da maksimalno iskoristi funkciju, jedino resenje je celodnevna izolacija na nekih dve nedelje kako bi se zaraza zaustavila nije mi jasno pozivaju da nigde ne izlazimo da nemamo kontakta a teraju nas da idemo na posao a sta nas ceka tamo nego Kontakti!!!

  • Молим паразите да се праве мутави и плату кад треба да приме

    09:51 // 2. 4. 2020.

    Зна ли неко разлог даљег постојања некаквог кабинета,функција Градиначелника,начелника и остале паразитске галантерије ћутолога?
    Идите кући,па тамо ћутите.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: