Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 17. 4. 2018.

| Društvo

Iz leskovačkog budžeta 3 miliona dinara za dezinsekciju

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
zaprasivanje
Poreski obveznici Leskovca za zaprašivanje insekata daju 3 miliona dinara, foto: ilustracija/flickr - Mosquito Free Yards

Za suzbijanje komaraca, krpelja, bubašvaba, bubarusa, muva i drugih prenosilaca zaraznih bolesti u Leskovcu, u toku ove godine iz budžeta će biti izdvojeno 3 miliona dinara.

Programom, koji su na današnjoj sednici usvojili gradski većnici, predviđeno je zaprašivanje larvi komaraca, odraslih formi komaraca, suzbijanje krpelja, dezinsekcija poslovnih i pomoćnih prostorija grada, kao i dezinsekcija stambenih zgrada.

Suzbijanje larvi komaraca, kao i odraslih formi, stoji u programu, podrazumeva 5 larvicidnih i 5 adulticidnih tretmana i to 3 u 2018. godini i 2 u 2019. Što se krpelja tiče, suzbijanje se vrši u tri tretmana i biće zaprašeni parkovi, stadioni, škole, kao i kej na Veternici.

Dezinsekcijama će se takođe obaviti i u 7.000 stanova i to isključivo u vremenskom periodu od 17 do 20 sati - predviđeno je programom.

Datumi dezinsekcije biće utvrđeni nakon izbora najpovoljnijeg izvođača za sprovođenje sistemske dezinsekcije.


Deratizacija će se vršiti od juna do avgusta

Osim sistemske dezinskecije, tokom 2018. godine vršiće se i deratizacija, a za uništavanje glodara u stambenim zgradama, parkovima, obalama reka i javnim zelenim površinama, prema rečima šefa Odeljenja za privredu i poljoprivredu Bobana Sokolovića, iz gradske kase biće izdvojeno oko 500.000 dinara. mis Deratizacija će se obaviti u periodu od juna do avgusta, foto: flickr - Berit Watkin

Kako je Sokolović objasnio na sednci Gradskog veća, izrađen je program sistemske deratizacije za teritoriju čitavog grada. Deratizacija, objašnjava Sokolović, je aktivnost koja se sprovodi svake godine sa ciljem da se stanovništvo zaštiti od zaraznih bolesti. Akcije suzbijanja glodara vršiće se od juna do avgusta tekuće godine.

Deratizacija predstavlja skup mera i aktivnosti na uništavanju, odnosno svođenja na razumnu meru prenosilaca zaraznih bolesti, pre svega mišolikih glodara, odnosno miševa i pacova. Po obimu je dosta široka, obuhvata više lokacija na teritoriji grada, kao što su javne zelene površine, groblja, priobalje reka, deponije, nehigijenska naselja, podrumske prostorije - rekao je Sokolović.

Dodaje i da se planira deratizacija kanalizacione mreže, odnosno oko 2.000 šahtova, kao i suzbijanje glodara u nehigijenskim naseljima koja se tretiraju 2 puta u vremenskom intervalu od 30 dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: