Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 17. 11. 2020.

| Društvo

Iz ministarstva negiraju odluku koja u Nišu postoji - u "Pčelicu" ipak samo sa potvrdom

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
predškolsko
Iz Ministarstva kažu da roditelji nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu; foto: A. Kostić

Na odluku niškog Gradskog štaba da u vrtić mogu samo deca čiji roditelji rade i da za to moraju da donesu potvrdu poslodavca najpre su burno reagovali roditelji, pa Ministarstvo prosvete, odakle tvrde da potvrda nije obavezna. Ipak, roditelji svedoče da oni koji je ne donesu od sutra neće moći da ostave dete vaspitačima. Iz "Pčelice" ne komentarišu saopštenje Ministarstva, dok iz kabineta gradonačelnice kažu da je Štab ovu odluku doneo zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Ko ima više nadležnosti - Ministarstvo ili Predškolska ustanova "Pčelica", pitaju se roditelji koje su oprečne izjave zbunile. Dok je Ministarstvo i Grad Niš dopisuju saopštenjima, iz "Pčelice" ćute.

Nakon što su roditelji juče "u pet do 12" obavešteni da u vrtić mogu samo ona deca čija oba roditelja moraju da fizički budu prisutni u svojim firmama, stigla je reakcija Ministarstva.

Povodom informacije koja se pojavila u medijima u vezi sa navodnom novom merom koja se tiče potvrđivanja obaveznog rada roditelja čija deca borave u vrtiću, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštava da roditelji za sada, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Međutim, ovog jutra roditelji su saznali da mera nije navodna, kako pišu iz Ministarstva, već stvarna i da imaju rok da do sutra donesu potvrdu.

Prvo smo obavešteni da danas donesemo, a onda su sinoć produžili rok do 18. novembra. Ima onih čije su firme u drugim gradovima, tako da je pitanje da li će im stići potvrde do sutra - kaže majka jedne petogodišnjakinje.

Iz Kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski ne preciziraju da li će odustati od naredbe da svi roditelji dostave potvrde, već podvlače da su nove mere donete na predlog epidemiologa zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da su predškolske ustanove u obavezi da o eventualnom smanjenju broja dece dogovore sa osnivačima (grad), odnosno lokalnim kriznim štabovima, što je i učinjeno – odgovor je iz Kabineta.

Nakon što su juče obavestili roditelje o novoj meri, a potom nakon burnih reakcija produžili rok za donošenje potvrde za jedan dan, iz Pčelice se nisu oglašavali, niti odgovarali na pitanja i pozive novinara Južnih vesti.

U ovom trenutku nam je zdravstveno stanje dece i zaposlenih na prvom mestu. Još jednom vas molimo da zajedno ispoštujemo donete mere i preporuke kao i da u što kraćem roku dostavite neophodnu dokumentaciju - poručili su sinoć iz Pčelice roditeljima, na dalja pitanja danas nisu odgovorili.

Podsetimo, na vanrednoj sednici Kriznog štaba na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski, doneli su i naredbu da Pčelica u vrtićima i predškolskim ustanovama koje su pod njenim nadzorom smanji broj dece tako što će ih rasporediti u manje grupe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mina

    17:06 // 18. 11. 2020.

    Ja koliko znam uslov za upis u vrtic je da oba roditelja rade. Upisali decu preko veze, a ko stvarno radi na listi čekanja moze samo da sanja upis u vrtic.

  • Marija

    12:16 // 18. 11. 2020.

    Procitah, vaspitacice su neradnice, hoce da imaju po petoro dece i da ne rade nista. Ne uce nicemu decu, vaspitno obrazovni rad ne postoji i slicno...A znate sta je najtuznije, sto deca koja dodju u vrtic, vise od ucenje, slova, brojeva, recitacija, prica zele da ih vaspitacica zagrli, da prica sa njima, da ih primete i uvaze. Razmislimo svi o tome, takodje, sada kad sedimo kod kuce vise nego inac

  • Maki

    12:07 // 18. 11. 2020.

    Krive su vam vaspitacice i zaboga sto ne mozete tek tako u jeku epidemije da posaljete dete u vrtic a polovina vas zavrsila fiktivni rad od kuce.Kad su zabranili posete u starackim domovima isto ste se bunili i sta se desilo.Nikad vam nista ne valja a mislim da ne valjate ni sami sebi.Budite odgovorni malo makar prema vasoj deci u ovim teskim trenucima.Kad ste vec kuci cuvajte decu, cast izuzecima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: