Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 28. 7. 2019.

| Društvo

Iz niškog Higijenskog savetuju kako se zaštititi od infekcija na bazenima

Autor:T. R. Izvor:Južne vesti
Vrežinski bazen
Ne valja šokirati organizam naglim ulaskom u hladnu vodu; Ilustracija; Foto: V. M. R.

Najčešće zdravstvene tegobe koje mogu biti povezane sa kupanjem u bazenu su, prema rečima lekara iz Instituta za javno zdravlje Niš, infekcije kože i sluzokože, upale oka i uva, infekcije mokraćnih puteva, crevne infekcije koje uzrokuju želudačne i probavne tegobe, virusi koji mogu da izazovu temperaturu i osip, a mogu se javiti i drugi problemi povezani sa upalom disajnog sistema.

Najčešći razlog pojavljivanja ovih infekcija je kupanje u bazenima koji nisu dobro dezinfikovani i čišćeni. Ipak, i sami kupači treba da se pridržavaju pravila koja važe na svim bazenima.

Obavezno je tuširanje celog tela pre ulaska kao i po izlasku iz bazena, obavezni prolazak pre ulaska u bazen kroz dezinfekcionu barijeru. Obavezno korišćenje toaleta. Ne sedeti na ivici bazena, ne gutati vodu iz bazena, ne roniti bez zaštitnih naočara - savetuju lekari.

Lekari ne preporučuju javna kupališta onima koji već imaju neke upale ili rane i napominju da ljudi koji su skloni ekcemima i drugim kožnim bolestima ne bi trebalo da se kupaju u bazenima.

Korišćenje bazena se ne preporučuje osobama koje boluju od upale oka i uva, osobama sa otvorenim ranama, upalama disajnih puteva, crevnim, kožnim i polnim bolestima. Pri korišćenju bazena, a radi prevencije navedenih bolesti i stanja, kupači bi trebalo da poštuju preporuke za bezbedno kupanje u javnim bazenima - upozoravaju iz niškog Higijenskog zavoda.

Još jedna bitna stavka pre kupanja u bazenu, reci ili moru je, kažu stručnjaci, priprema za ulazak. Temperatura tela je viša od temperature u bazenima ili rekama, pa stoga savetuju da se treba postepeno prilagoditi hladnoj vodi. U suprotnom, upozoravaju, telo može doživeti šok koji može biti i fatalan.

Apeluju i na roditelje da decu ne puštaju bez nadzora na kupanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    21:52 // 28. 7. 2019.

    Уз све наведено, изгледа да се овај базен налази у Калкути, Исламабаду, Карачију, Конгу, а не у некој цивилизованој земљи/граду у 21. веку у Европи. Мада, познавајући (не)хигијенске навике нашег народа који на тај базен иде да скине вишенедељну штроку и зној (јер што да трошим воду кући једном у две недеље да се окупам), онда, ништа не чуди. Нека, хвала! Седим ја кући.

    • zika

      11:06 // 29. 7. 2019.

      što bi sedeo kući, imamo jezera u okolini niša :)

  • Dodatak B

    17:54 // 28. 7. 2019.

    Uz Stella Artois pivo. Kad vec uz njega moze da se cita Inferno, stiti i od zaraze.

  • Mara

    13:39 // 28. 7. 2019.

    Nikako otrovi i bakterije su na sve strane

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: