Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 2. 11. 2021.

| Društvo

Iz pokreta Dveri pitaju ko je dozvolio da Nišlije budu godinama izložene riziku od hemijskog otpada

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
otpad
Reakcija Dveri; foto: T. R.

Uklanjanje opasnog hemijskog otpada sa prostora nekadašnje Elektronske industrije u Nišu je zakasnelo, smatraju iz niškog ogranka Dveri, pa pitaju nadležne zašto se čekalo više od 10 godina na tu akciju. Takođe, pitaju i ko je dozvolio da građani Niša toliko godina budu nepotrebno izloženi riziku od izlivanja, zapaljivanja i isparavanja štetnih materija iz tog otpada.

Juče je počelo uklanjanje oko 450 tona opasnog hemijskog otpada sa prostora nekadašnje EI u Nišu, a na koji su stručnjaci ukazivali godinama. Na tu akciju reagovali su i iz Pokreta Dveri.

Srpski pokret Dveri smatra da je uklanjanje opasnog otpada iz EI Niš koji je nastao sveopštim "čerupanjem" ovog nekadašnjeg giganta zakasnelo što je ujedno i dokaz raspada sistema upravljanja opasnim otpadom u Srbiji - navode.

Pod terminom "čerupanje" podrazumevaju prodaju u bescenje ključne i vredne opreme i materijala. Na izjavu ministarke Irene Vujović da je taj otpad nastao mahom 2000-tih godina u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju, Dveri kažu da je prava istina da je on nasleđen iz 1990-tih kada je, kako kažu, zbog nezapamćenih sankcija prema Srbiji većina firmi iz tog bivšeg giganta praktično propala.

Istovremeno sprovođeno je opšte "čerupanje" ovih firmi od strane kadrova koje su postavila tadašnja vlast, a time praktično sadašnja vlast (SNS, bivše SRS i SPS), a koje se nastavlja i posle 2000. godine, neuspelim privatizacijama koje je sprovodila bivša vlast (DS i G17+) ali i nakon 2012. godine završetkom stečajnih postupaka ovog giganta (sprovedenih od strane sadašnje vlasti postavljenih stečajnih upravnika) - dodaju.

Dodaju i da su oktobra 2010. godine EI Niš od tadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine odobrena sredstva za uklanjanje baš istog opasnog otpada za koji je ministarka Vujović rekla da će biti uklonjen ovog novembra.

Zato Dveri postavljaju nekoliko pitanja:

Zašto se sa uklanjanjem ovog otpada čekalo 10 godina? Zašto taj otpad nije uklonjen od strane rukovodstva EI Niš, a po ugovoru sa Fondom ili kasnije od stečajnih upravnika? Zašto trenutna vlast to do sada nije uradila, iako je tadašnja ministarka zaštite životne sredine Zorana Mihajlović o tome obaveštena još septembra 2012. godine? Ko je dozvolio da građani Niša od tada budu nepotrebno izloženi riziku od izlivanja, zapaljivanja i isparavanja štetnih materija iz tog otpada? - navode.

Podsetimo, ministarka Vujović nije precizirala gde će hemikalije koje, prema njenim rečima, zagađuju vodu, vazduh i zemlju, biti skladištene, ali je navela da operateri imaju sve važeće dozvole i da će sve biti u skladu sa Zakonom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar SNS

    11:56 // 2. 11. 2021.

    Volim kad se oglase žuti sateliti. Koji su napravili dar mar. Carujući po tim firmama. Problem je decenijski i nije problem koji ne može da se reši. Ljudi ima mnogo posla da se radi i ne možemo se baviti dnevno političkim prepucavanjima i ko jeste ko nije. A vidi se ko radi i ko gradi. Dobro se vidi.

    • Ђраган Дилас

      12:41 // 2. 11. 2021.

      У праву си, проблем је ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ, створио га је Милошевић уз "помоћ" Шешеља, Вучића, Дачића...

    • Zlobnik

      13:01 // 2. 11. 2021.

      @peeee... : Iako nisi nizašta , izgleda da si bio u stražarskom Nadzornom odboru za "vanredne situacije" , kao i "komandant Mesko" i "pukovnik- razvodnik" Vuljin.

  • Robin Hud

    10:21 // 2. 11. 2021.

    Ova najava je samo marketinski trik da se vidi da misle na nas, a ne samo na svoju decu. Da je ozbiljna namera ministarka bi znala GDE CE UKLONITI taj "istorijski otpad", kako ga ona zove

  • Ђраган Дилас

    09:16 // 2. 11. 2021.

    А, идемо на изборе, идемо? Тренутно 1.5, меркамо 3, па платице и принадлежности наредне 4 године... Браво!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: