Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 20. 12. 2019.

| Društvo

Posle protesta u Panteleju iz Opštine kažu da se za lokaciju kontejnera ne pitaju građani

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
igralište kontejneri
I danas uspeli da spreče postavljanje podzemnih kontejnera, iz Opštine kažu da su lokacije izabrali većnici; foto: JV/J. A.

Da se podzemni kontejneri postave kraj ljuljaški i klackalica u dečijem parku u Knjaževačkoj 128 u Nišu, odlučili su većnici Opštine Pantelej, iako građani to ne žele i danas su telima branili da radovi počnu. Iz Opštine odgovaraju da o lokaciji nije trebalo da konsultuju stanovnike ovog kraja, jer njihova saglasnost nije potrebna. Takođe kažu da pomenuto mesto nije dečije igralište i da nije moguće da promene lokaciju.

Građani se protive da pored igrališta budu postavljena dva podzemna kontejnera, što vide kao opasnost da se od igrališta napravi deponija. Zato su danas opet sprečili da radnici kopaju teren i traže da Opština promeni lokaciju. protest kontejneri U ponedeljak nastavak, ali se ne zna da li nadležni dolaze sa bagerom; foto: JV/J. A.

Ističu i da ne znaju kada je ova odluka doneta i zašto ih niko nije pitao da li je to dobro rešenje. Iz Opštine Pantelej odgovaraju da su tu odluku doneli članovi Veća, jer se po proceduri građani o tome ne pitaju, kao i da lokacija ne može da bude promenjena.

Odluka kojom su utvrđene lokacije za postavljanje podzemnih kontejnera doneta je na sednici Veća GO Pantelej održanoj 19.06.2019. godine. Nijedan pozitivni propis ne predviđa prethodnu saglasnost građana za postavljanje bilo kog objekta na javnoj površini. Lokacije su već utvrđene i ne postoji osnov za izmenu odluke o utvrđivanju lokacija za postavljanje podzemnih kontejnera - kažu u Opštini.

Kažu i da su za predložene lokacije konsultovali JKP Mediana i da su ih izabrali na osnovu toga koliko su pristupačne za pražnjenje i kolika je gustina naseljenosti. Ponavljaju i da je reč o javnoj površini, uz napomenu da nije reč o dečjem igralištu.

GO Pantelej je od nadležnih javnih preduzeća dobila potrebne saglasnosti i uslove koji se odnose na podzemne instalacije i u ul. Knjaževačka br. 128 je predviđeno postavljanje kontejnera na lokaciji koja nije dečje igralište - odgovaraju.

Stanovnici Knjaževačke su od nadležnih u Opštini danas tražili nalog koji su dali izvođaču radova, ali su komunalni inspektori na terenu bili bez papira. Kada su se vratili sa papirom, na njemu je zavedeno da je izdat danas, što građani smatraju protivzakonitim i zato su nastavili da blokiraju radove. park kontejner Građani ne žele kontejnere u parku, iz Opštine kažu da ovo nije park; foto: JV/J. A.

U Opštini objašnjavaju da izvođaču Kika gradnja nije bio ni potreban nalog, jer je taj posao dobio na tenderu i radi po ugovoru koji predviđa postavljanje podzemnih kontejnera na osam lokacija.

Dokument koji je šefica komunalne inspekcije pokazala građanima je Nalog izvođaču radova da pristupi izvođenju radova. Nalog je izdat jutros, iako izvođaču radova nije potreban poseban nalog da radove izvodi, jer je to njegova ugovorna obaveza, a iznuđen je postupanjem građana i blokiranjem radova na ugradnji. Obaveze i prava , kao i rokovi i lokacije za izvođenje radova predmet su ugovora između GO Pantelej i IC KIKA GRADNJA DOO br.620/19-02 od 27.11.2019.godine - dodaju u Panteleju.

Iako građane niko ništa nije pitao, oni smatraju da bi trebalo da budu pitani. Napominju da neće odustati od namere da spreče postavljanje kontejnera u parku, a nakon današnje uspešne akcije će se konsultovati sa advokatima o daljim planovima. Njima su nadležni danas najavili da se vraćaju u ponedeljak u Knjaževačku 128, ali ne i šta će biti dalje.

Većnik za komunalne delatnosti Bratislav Vučković kaže da bi ovakvi problemi mogli da se spreče, jer će na narednoj sednici niške Skupštine biti predložena izmena odluke o čistoći koja bi trebalo da definiše uslove i način postavljanja podzemnih kontejnera i šta je obavezno da se ispuni pre toga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Дракче Тормак

    15:48 // 22. 12. 2019.

    Ма то увертира да би уклонили те дечије справице за игру, а потом следи оно друго. Бацили шапу на део између зграда за нови објекат. Ето, на Булевару већ се зида и приватизује, да'л државно, да'л градско, или јавно у градско грађ.земљиште

  • Ricardo

    19:50 // 21. 12. 2019.

    Pored kontejnera napraviti i svinjac da gude imaju šta da ruckaju.

  • Brane

    19:32 // 21. 12. 2019.

    Ma istina je, kako kažu u GO, da se građani ne pitaju nizašta. Kontejneri se postavljaju zbog odbornika i Predsednika, ne zbog građana!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: