Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 8. 4. 2015.

| Društvo

Izbegavajte farbe iz kesice, koristite luk, cveklu ili dekupaž

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Farbe za jaja mogu biti i opasne za ljudsku upotrebu (foto: pixabay.com)

Iako tradicionalno bojenje jaja ljuskama luka i drugim biljkama polako postaje stvar prošlosti jer se sve veći broj ljudi odlučuje za veštačke farbe, njihov kvalitet na niškom tržištu se već godinama ne ispituje i zato su potencijalno opasne po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

U susret uskršnjim praznicima, na uličnim, pijačnim tezgama i u prodavnicama, Nišlije ovih dana kupuju praškaste farbe za jaja u svim mogućim bojama, koje su jednostavne za upotrebu i veoma jeftine.

slika2 Tradicionalno bojenje jaja i najbezbednije (foto: pixabay.com)Međutim, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju niškog Instituta za javno zdravlje Lazar Bošković kaže da se te farbe već nekoliko godina ne ispituju i nema podataka o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Dok su bile ispitivane, kaže Bošković, rezultati su pokazivali da je većina njih bila ispravna, ali da je bilo i uzoraka koji nisu za ljudsku upotrebu. Tako je, kaže, bilo i farbi za tekstil, ali i onih koje sadrže teške metale.

Pošto je Uskrs jednom godišnje, količina teških metala u farbama verovatno ne može da ugrozi zdravlje, osim ako se ne radi o enormnim količinama. Veštačke neprehrambene boje, međutim, vrlo su štetne i čak i najmanja količina može da izazove akutne posledice. U svakom slučaju, ne treba jesti jaje u čije belance je kroz ljusku "prodrla" boja - kaže Bošković.

slika3 Listovi, cveće i mrežice daju jajima zanimljive šare (foto: flickr.com)On napominje da se farbe ne ispituju jer sanitarna inspekcija, čiji je ovo zadatak, već nekoliko godina ne šalje uzorke laboratoriji Instituta, verovatno jer “nema sredstava kojim bi se finansirale te analize”. Zato, kaže, građani treba da budu svesni da ove kesice sa bojama kupuju s rizikom.

Jedino što ja mogu da savetujem jeste da se jaja boje na tradicionalan, starinski način koji poznaju sve naše domaćice. Napominjem još jednom da su farbe u prometu nekontrolisane, ne zna se šta je u njima i njihova upotreba se ne preporučuje - objašnjava Bošković.

Šta je sve Lazar Bošković rekao o bezbednom bojenju uskršnjih jaja, ali i o tome koliko je hrana u Nišu zdrava i koje su opasnosti zbog toga što voće i povrće sa niških pijaca niko ne kontroliše, možete pogledati sutra u emisiji "15 minuta"


Najzdravija paleta boja potiče iz prirode

Iako se farbama iz kesica uglavnom dobijaju lepe, jarke boje uskršnjih jaja, postoje i tradicionalne metode kojima se mogu dobiti raznovrsne nijanse, ali na način koji je u potpunosti bezbedan za ishranu.

slika4 Kupus, cvekla i druge biljke jakog pigmenta daju zanimljive boje (foto: prstohvatsoli.com)Tradicionalni način bojenja jaja koje još praktikuje uglavnom starije stanovništvo u selima, podrazumeva kuvanje jaja u ljuskama crnog luka, od kojih ona dobiju narandžaste, crvene i braon nijanse.

Ukoliko se odlučite za ovaj način bojenja, na jaje pre kuvanja možete nalepiti tufne, zvezdice i druge oblike, obmotati najlon-čarapom u koju ćete staviti listić neke biljke ili cvet, ubaciti u mrežicu ili iscrtati oblike voskom, pa nakon toga prokuvati. Na ovaj način će, nakon kuvanja, obojena jaja dobiti različite šare.

Osim ovog najpoznatijeg načina, jaja je moguće kuvati u biljkama raznih boja koje imaju jake pigmente i tako dobiti zelene, plave, žute, crvene nijanse čiji intenzitet zavisi od nijanse samih jaja ali i količine biljaka u kojima se jaja kuvaju.

slika5 Voskom iscrtani trag ostaje nakon kuvanja (foto: hr.wikipedia.org)Tako se, na primer, crvena boja može dobiti kuvanjem u rendanoj cvekli ili ljuskama ljubičastog luka.

Čaj od hibiskusa i crveni kupus daće ljubičaste nijanse, a borovnica plave.

Ukoliko želite da jaja poprime zelenu boju, kuvajte ih sa listovima spanaća, a žućkaste i narandžaste tonove možete “izvući” kuvanjem u kori narandže, limuna ili šargarepe.

Novi trend dekoracije jaja je i dekupaž tehnikom, koja podrazumeva da se površinski sloj salvete, umesto lepkom za dekupaž, lepi umućenim belancem.

dekupaz Tehnika dekupaža sve popularnija (foto: Ivana Nedović)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nn

    23:30 // 8. 4. 2015.

    Nzm za vas, ali je nama baba davala da bojimo temperama skuvana jaja, i nikad nam ona boja nije prosla kroz jaje :)

  • Vanja

    23:22 // 8. 4. 2015.

    Ovo je vrlo diskutabilno,farba za jaja nije pregledana,cigarete ,milion vrsta ,alkohol na svakom cosku,droga na svakom cosku.........a narod kriv!Pregledajte i zabranite sve navedene "PROIZVODE"

  • Snezana Rajic

    21:57 // 8. 4. 2015.

    Kao i uvek Juzne vesti se bave aktuelnim temama.Bravo za Juzne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: