Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 20. 5. 2019.

| Društvo

Izbegličku porodicu sele iz stare škole u Novom Selu zbog izgradnje vrtića

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
stara škola Novo Selo
Moraće da se isele iz kuće koja je nekada bila škola; foto: JV/J. A.

Porodica koja je pre skoro 25 godina izbegla iz Knina u Niš i uselila se u staru školu u Novom Selu, moraće da se iseli zbog najavljene izgradnje vrtića. Plan je da se njihov dom u kome godinama borave sruši i na tom mestu izgradi obdanište, a u Gradu kažu da oni sigurno neće ostati na ulici i da traže rešenje.

Stara škola u Novom Selu trebalo bi da postane dečiji vrtić za oko 100 mališana. Porodica koja tu živi više od decenije trebalo bi da se iseli, a njihove komšije kažu da je dosad nekoliko puta bilo reči o tome i da su svaki put zbog toga negodovali. stara škola Novo Selo Ne zna se gde će biti preseljeni; foto: JV/J. A.

Novinari nisu zatekli porodicu kod kuće, a prema rečima komšija, nekadašnja škola u Novom Selu postala je njihov dom u koji su godinama ulagali, te je to jedan od razloga što navodno ne žele da je napuste.

Ta porodica je uložila dosta sredstava, truda, muke i dosta odricanja da bi stara škola postala kuća u kojoj ti ljudi žive četvrt veka - dodaju.

Da će ova porodica zbog izgradnje vrtića morati da se iseli, ali da sigurno neće ostati na ulici, kaže većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić. Kaže da su im ponudili rešenja i da će njihovo stambeno pitanje biti rešeno, ali se o tome još pregovara pa nije poznato kako.

Većnica pojašnjava i da je ova porodica useljena u staru školu odlukom Komesarijata za izbeglice, ali da su potom po Zakonu o izbeglicama kolektivni centri ukinuti i da je još tada trabalo da se nađe neko rešenje za izbegličke porodice. Od tada do danas je bilo i mnogo programa koji su mogli da im pomognu da pronađu novi dom, dodaje, ali se oni nisu prijavljivali. stara škola Novo Selo Ovo je njihov dom već četvrt veka; foto: JV/J. A.

U međuvremenu su se javljali programi RHP za stambeno zbrinjavanje izbeglica, za otkup seoskih domaćinstava, za stanove, kao što su recimo stanovi u naselju Branko Bjegović, pa je onda 2015. godine izašao javni poziv za apliciranje, mnogi programi su bili u međuvremenu za zbrinjavanje izbegličkih porodica. Tada su te porodice trebale da se javljaju na takve konkurse kako bi bili zbrinuti, jer taj Regionalni stambeni program u suštini treba da donese trajno rešenje statusa stanarskog što se tiče izbegličkih porodica - dodaje većnica.

Selidba je sada neizbežna, jer se već narednog meseca očekuje raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača koji će graditi vrtić.

Radi se tehničko-projektna dokumentacija, dodaje većnica, a ako tender uspešno bude završen najkasnije do kraja jula bi izvođač trebalo da bude uveden u posao. Plan je da se do kraja godine završe grubi radovi, a da sledeće godine obdanište koje zajedno finansiraju Grad i Ministarstvo bez portfelja sa 52 miliona dinara bude i završeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • izbeglica3

    21:17 // 16. 6. 2019.

    Patrijarh Pavle "Budimo ljudi" Neka sv.Vasilije Ostroski sacuva Novo selo da im se nikad ne dogodi njihova sudbina. Hvala i za ovih 25 godina novom selu.

  • Falsifikator

    14:04 // 20. 5. 2019.

    Oni nisu isli na razgovor kod predsednika kad je bio u Nisu i sa svojim timom redavao probleme gradjana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: