Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 7. 3. 2019.

| Društvo

Izbor direktora u Gimnaziji "Bora Stanković" - prigovori, pretnje, najavljene krivične prijave

Autor:Gordana BjeletićIzvor:Južne vesti
Gimnazija-Stevan-Sremac-google-street-view
Vruć izbor za direktora "Bore"; foto: GSV

Grupa kandidata na konkursu za direktora Gimnazije “Bora Stanković u Nišu podnela je prigovor na rad komisije i tvrde da se cela procedura sprovodi tako da favorizuje jednog kandidata, jedinog koji nije iz ove škole - aktuelnog direktora OŠ “Car Konstantin” Nenada Stefanovića. Stefanović na njihove optužbe kaže da su bez osnova, da se na konkurs prijavio iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije član nijedne stranke.

Međutim, grupa profesora škole koja je u izbornu trku krenula početkom februara, iako su inače konkurenti za mesto direktora, sada se ujedinila. Njih četvoro pisalo je Školskom odboru da je Komisija za izbor direktora, kada se glasalo na sednici Nastavničkog veća, umesto jednog identičnog, pripremila dve vrste listića.

Bili su obeleženi različitim brojevima, ne u skladu sa onim što je propisano u Statutu, tako da su neki kandidati na dva listića imali različite brojeve - kažu ogorčeni kandidati za direktora.

S obzirom na to da tek sledi sednica Školskog odbora na kojoj će odlučivati o kandidatu čiji izbor ostaje da potvrdi Ministarstvo prosvete, ne žele da se njihova imena objave. Takođe kažu da o problemima ne žele da ćute, iako tvrde da su nekima od njih upućene pretnje.

Telefonom su mi rekli da mi je mnogo bolje da ćutim i da onima koji su glasali za mene kažem da glasaju za njihovog kandidata, jer je u gradskim strukturama već dogovoreno i odlučeno ko će biti direktor - kaže jedan od profesora.

On se ipak nije povukao iz izbornog procesa, a najavljuju da će po savetu pravnika podneti i krivične prijave zbog nepravilnosti oko štampanja listića i procedure glasanja na Nastavničkom veću.

dokument-bora Prigovor nezadovoljnih


"Nisam član nijedne stranke"

Kandidati iz škole kažu da nemaju ništa protiv kandidata sa strane, ali imaju protiv upliva eksternih grupa koje bi, tvrde, ovoj obrazovnoj ustanovi mogle da nanesu štetu.

Stefanović se u tome ne prepoznaje. Na mestu direktora škole “Car Konstantin” je već 14 godina, u četvrtom mandatu, a kao razlog za kandidaturu za direktorsko mesto u Gimnaziji navodi pre svih, lične razloge.

Ja sam bio učenik te škole, onda sam dve godine radio kao profesor... Svo moje najbliže okruženje je posredno ili neposredno vezano za tu školu - kaže Stefanović.

A kakva je njegova veza sa političkim i gradskim funkcionerima sa kojima ga u svojim izjavama povezuju drugi kandidati Stefanović odgovara:

Novinar: Da li je tačno da ste kandidat gradske vlasti, odnosno, da je ta odluka doneta na nekom drugom nivou pa se procedura samo sprovodi da biste Vi postali direktor?

Stefanović: Ja nisam član nijedne političke stranke.

Novinarka: A jel imate njihovu podršku u gradu?

Stefanović: Ja to ne razumem. Šta sad to znači? Ja ne mogu to da kažem u tom smislu. Kontaktiram s ljudima na nekom normalnom nivou, ali to ništa ne može da bude. Dakle, stranke imaju veliki uticaj, a ja nisam član nijedne stranke.


Ko je od koga pozajmljivao ideje?

Kaže da pomoć iznutra nije imao, a četvoro drugih kandidata da su najpre oni bili na intervjuu, pa nekoliko dana kasnije Stefanović i da su u tome što je govorio prepoznali delove svojih planova.

To nije smelo da bude urađeno. Kao neko pozajmljivanje programa, a na svom sam lično morala mnogo da radim - kaže jedna od kandidatkinja.

Stefanović uverava da pozajmljivanja nije bilo.

Ma ni u snu. Tu je bila priča da sam pominjao, ali ja ne znam nijednog kandidata. Ja znam gimnaziju, za probleme, znam oko prostora, normalno da sam se raspitivao i zaključivao - kaže Stefanović.

Dok Stefanović tvrdi da je sam proučavao problematiku, ostali kandidati na konkursu ističu da je previše sitnica da ne bi sumnjali da je iza svega nešto krupno, pa traže da se nadležni uključe i reaguju.

Mi smo profesori elitne gimnazije u godinama profesora koje smo poštovali, integritet nam ne dozvoljava da ćutimo da bismo imali prava da i dalje obrazujemo buduće generacije koje će da upravljaju ovom zemljom - priča jedna od profesorki.

I profesionalne i lične razloge i sve ostale argumente svi su pojedinačno već ranije izneli, a večeras bi na osnovu njih konačnu reč trebalo da daju članovi Školskog odbora. Već sutra bi prema Ministarstvu prosvete mogao da ode predlog ko će biti direktor, ali prema najavama stižu i prijave na proceduru, a u školi se govori i o mogućem štrajku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica

    22:55 // 23. 5. 2019.

    Direktorka je vrlo diskutabilna, zena koja je imala debela leđa. Boji se da ce naslednik koji dođe da otkrije muljaze pa namešta svoje ljude da zataška velike nepravilnosti. Debela istraga ako je ostalo iole casnih i postenih prosvetnih radnika i inspektora.

  • David Štrbac

    17:58 // 13. 3. 2019.

    Poštovana gospodo ne traćite vreme ili što bi narod reko ne zamlaćujte se, jer ovde ne važe zakoni sem naprednih. Podsetiću samo kako je izabran direktor vodovoda, proizabrani kandidat nije imao uslove da se primakne konkursu na 100 km, biva izabran posle godinu ipo dana se kod notara odriče funkcije, drugoizabtani postaje direktor tržnice a treće palsirani postaje direktor. Zvezdan reko ......

  • Posmatrač

    14:04 // 8. 3. 2019.

    Za sve je kriva gospođa direktor, njen posao je da odradi bezbolnu tranziciju. Umesto toga, ona je rešila da dovede čoveka sa strane. Zar je moguće da ni jedan profesor Bore Stanković nije dostojan da je zameni i sedne u tu fotelju?!?

    • Milja

      21:59 // 8. 3. 2019.

      Ima dostojnih i kvalitetnih profesora ali nisu konkurisali ne zele!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: