Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:32, 7. 5. 2024.

| Društvo

Izbori za rektora Univerziteta u Nišu do kraja maja - trojica kandidata predstavila programe

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Univerzitet u Nišu uskoro dobija novog rektora; foto: Ljubica Jocić

Ko će od 1. oktobra ove godine naslediti prof. dr Dragana Antića, koji je 12 godina rektor Univerziteta u Nišu i kome je to četvrti uzastopni mandat, biće poznato do kraja maja, a zvanično su trojica kandidata u izboru - Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta, Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nebojša Ranđelović, redovni profesor Pravnog fakulteta i državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Kao što su Južne vesti i pisale, fakulteti su predložili svoje kandidate, a članovi Saveta Univerziteta će bitati između njih trojice koji su predstavili svoje programe rada i kandidate za prorektore.

Još nije poznat tačan datum kada će članovi Saveta Univerziteta izabrati novog rektora, a danas je održana zajednička sednica Senata i Saveta Univerziteta u Nišu na kojoj su kandidati predstavili programe rada i kandidate za prorektore, rekao je aktuelni rektor Dragan Antić.

Saglasno Odluci o pokretanju postupka i rokovima za sprovođenje izbornih radnji u postupku izbora rektora Univerziteta u Nišu koju je doneo Savet Univerziteta u Nišu na svojoj sednici održanoj 27.3.2024. godine, sednica Saveta Univerziteta u Nišu za izbor rektora Univerziteta u Nišu održaće se do 31. maja 2024. godine - kaže Antić.

Mandat novog rektora će trajati od 1. oktobra 2024. do 30. septembra 2027. godine. Novi rektor naslediće Dragana Antića koji je do 30. septembra ove godine na toj funkciji. On je bio 12 godina na tom mestu i bio mu je to četvrti uzastopni mandat.

Iako u Statutu Univerziteta piše da se rektor bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog ponovnog izbora, Antić je mogao da bude izabran treći i četvrti put zaredom jer su se prethodni mandati anulirani stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju.


Jovan Stepanović Jovan Stepanović, foto:nat.rs Dr Jovan Stepanović, redovni je profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, a rođen je 1964. godine u Svrljigu gde je završio osnovnu školu. Srednju je završio u Nišu, a diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 1989. god. Magistarsku tezu je odbranio 1993, a doktorsku disertaciju 1997. godune na istom fakultetu.

Kako piše u njegovoj biografiji, bio je angažovan kao gostujući profesor na fakultetima u Banja Luci, Travniku i Zrenjaninu, a u više mandata je obavljao poslove šefa katedre za tekstilne nauke i bio član Saveta Tehološkog fakulteta.

Dekan Tehnološkog fakulteta bio je od 2010. do 2015. godine, a bio je član Saveta, Senata, Naučno-stručnog veća za tehničko tehnološke nauke i predsednik Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Nišu.

Kao autor ili koautor objavio je preko 90 radova u međunarodnim i nacionalnim časopisima i više od 150 radova na međunarodnim i nacionalnim skupovima, a dobitnik je više priznanja.


Nebojša Ranđelović Nebojša Ranđelović; foto: Južne vesti Dr Nebojša Ranđelović redovni je profesor Pravnog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu prosvete. Rođen je 1967. godine u Nišu, gde je 1991. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Magistrirao je 1998. godine, a doktorirao 2003. godine na istom fakultetu.

Ranđelović je ranije bio direktor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, narodni poslanik, odbornik u Skupštini Niša i pomoćnik bivšeg gradonačelnika Darka Bulatovića za visoko obrazovanje.

Istaknuti je član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, biran za potpresednika od 2014. godine.

Ukoliko bi Ranđelović bio izabran za rektora, morao bi da bira između te funkcije i funkcije državnog sekretara.

Istovremeno vršenje javne funkcije državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i obavljanje dužnosti rektora ili prorektora Univerziteta je nespojivo i njihovim istovremenim vršenjem ovaj javni funkcioner bi postupio suprotno čl. 40. st. 1. Zakona u vezi sa čl. 24. st. 5. Statuta - kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.


Dragan Mančić Dragan Mančić; foto: Elektronski fakultet Aktuelni dekan Elektronskog fakulteta i redovni profesor dr Dragan Mančić, treći je kandidat u izboru za rektora. Diplomirao je na Elektronskom fakultetu 1991. godine, a četiri godine kasnije i magistrirao. Na istom fakultetu je doktorirao 2002. godine.

U zvanje redovni profesor izbaran je 2013. godine, piše u biografiji, a ima 15 radova u časopisima sa IMPACT faktorom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Petar

    19:33 // 9. 5. 2024.

    Kakav Stepanovic sa Tehnoloskog fakulteta za rektora. Bruka

  • prof. Danilo Marković

    19:59 // 8. 5. 2024.

    A šta je u tome loše biti kum profesora Markovića?
    Kamo lepe sreće da imamo što više takvih profesora od kojih možemo nešto i da naučimo.

  • Бата Рака из Ниш

    13:39 // 8. 5. 2024.

    Гласам за оног чији је носилац листе АВ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: