Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 17. 1. 2022.

| Društvo

Izborne komisije i na lokalu sporije od predsednika - rezultati referenduma prvo iz prostorija SNS

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Glasanje na referendumu - Prokuplje
Rezultati komisija tek sutradan; foto: L.j. M.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je od Agencije za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je Aleksandar Vučić prekršio zakon i bio u sukobu interesa kada je u prostorijama SNS saopštavao rezultate ustavnog referenduma. Izborne komisije na lokalu su svoje brojeve imale tek dan kasnije, pa su zato ocene opozicije i civilnog sektora da komisije moraju brže, a da Vučić poistovećuje sebe i državu.

Iako ima manje posla na referendumu nego na izborima nikakvih informacija od lokalnih izbornih komisija, koje su bili samo saradnici Republičke izborne komisije, nije bilo do jutros.

Komisije sa lokala su tek jutros saopštile svoje rezultate, ali oni su već bili poznati sinoć kada ih je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali u prostorijama stranke.

vucic referendum O referendumu iz stranačkih prostorija; foto: printscreenRezultati su sledeći: 1,01% je nevažećih glasova, 39,52% je “ne” i 60,48% je “da”. Konstatujem da je razlikom od 2o i nešto procentnih poena pozitivan odgovor građana Srbije odneo prednost u Republici Srbiji - rekao je Vučić sinoć.

U ovom obraćanju iz prostorija SNS je BIRODI uvideo problem i potencijalno kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, pa se obratio nadležnoj Agenciji.

Ovakvim postupanjem predsednik Republike je stvorio svest i mnjenje da političke stranke mogu neposredno vršiti vlast i potčiniti je sebi, a što je suprotno Ustavu Republike Srbije (član 5 stav 3), čime je ponavljamo urušio poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije kao predsednika Republike, jer je rezultate referenduma umesto RIK-a saopštavao kao predsednik stranke - piše u saopštenju.

Sličnog je mišljenja i potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković, s tim što ona obraćanje Vučića iz prostorija SNS komentariše kao strah i paniku.

To što se Vučič prvi obratio iz prostorija SNS-a govori o njihovoj panici, jer su znali da su izgubili velike gradove. Niš je bio prvi od velikih gradova gde je “pao” referendum. Tako je i sa Beogradom, Novim Sadom, Kragujevcem i Čačkom i oni su pokušali i pokušavaju da našteluju rezultat. On je juče bio u tolikoj panici da nije mogao da zbroji procente, pa je ispalo da je glasalo 101,01 % ljudi. Očigledno je da su brojevi izlažirani - rekla je Milenković Kerković.

Skoro nijedna lokalna izborna komisija svoje rezultate nije saopštila sinoć, a RIK se oglasio koji sat nakon Vučića sa obrađenih tridesetak procenata glasova.

Za Milana Zirojevića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju nije sporno to što je Vučić iz prostorija SNS saopštio rezultate referenduma, ali taj potez vidi kao propagandu i pokušaj da poistoveti sebe i državu.

Pošto je njegova opcija DA pobedila želeo je da preuzme zasluge i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu (podsetimo da su i zapadni ambasadori bili za DA). Sve je propagandna tehnologija održanja vlasti i želja za medijskom pažnjom i dramom, nekad su prve rezultate saopštavali portparoli stranaka, danas predsednik države - kaže Zirojević.

Da u ovom obraćanju nema sporne pravne stvari mišljenja je i Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA koja je nadgledala jučerašnje glasanje. Ipak, kaže da saopštavanje rezultata od strane predsednika može da naruši ugled RIK-a. pavle dimitrijević - crta - juzne vesti Dimitrijević kaže da objava predsednika dodatno može da naruši ugled RIK-a; Foto: JV

U društvu u kojem već imamo urušene institucije, počev od parlamenta pa nadalje, ovo nije dobra praksa. Pored toga što ovakvo medijsko predstavljanje rezultata referenduma od strane predsednika države u stranačkim prostorija može stvoriti zabludu o tome da nije RIK ta institucija koja je nadležna za sprovođenje i kontrolu referendumskog procesa, može dodatno da naruši njen kredibilitet - zaključuje Dimitrijević.


Izborne komisije da budu brže

Potpredsednica Dveri kaže da su oni iz četvrtog puta dobili svako osmo biračko mesto gde su imali svog predstavnika u biračkom odboru.

Dodaje i da je tu sa RIK-om bilo puno problema jer su kontrolorima rešenja stigla u subotu kasno uveče, a nekima i u nedelju poslepodne. Tamara Krekovićeva kaže da su imali kontrolore na svakom osmom mestu; foto: Dveri

Poslali su nam, pogrešno ili slučajno, pogrešna rešenja. Većina nije primljena na glasačka mesta u pola 7 ujutru uz obrazloženje da nemaju rešenje. Nakon velikog pritiska, zvanja RIK i Gradske izborne komisije, rešenja su počela da stižu, pa su neki tek u 17 uveče dobijali rešenja, a neki su izdežurali i bez rešenja makar ispred glasačkog mesta - priča Kerković.

Pojašnjava da je Gradska izborna komisija samo ispostava RIK-a i da u GIK-u nema predstavnika opozicije. To potvrđuje i Dimitrijević koji kaže da su GIK-ovi zapravo potkomisije koje nemaju obavezu da objavljuju rezultate glasanja.

Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, potkomisije zadužene su za tehničke pripreme sprovođenja referenduma. U praksi to znači da je njihov zadatak da odrede gde će biti glasačka mesta, da utvrde rezultate glasanja na osnovu primljenog materijala sa svih glasačkih mesta sa teritorije za koju su zadužene i da ih potom dostave Republičkoj izbornoj komisiji. Rok da potkomisije utvrde rezultate glasanja je 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta, a potom imaju rok od 24 sata da kompletan materijal dostave RIK-u - kaže Dimitrijević.

zirojević3 Zirojević kaže da su oduvek stranke prve saopštavale rezultate; foto: lična arhivaZirojević, sa druge strane, naglašava da RIK mora da bude profesionalniji kako bi povećao poverenje u izborni proces, a lokalne komisije da budu brže.

I lokalne izborne komisije bi morale da budu brže i profesionalnije da bi se postiglo poverenje u proces. Njihova obaveza morala bi da bude da rezultate odmah nakon brojanja objave. U ovom slučaju utisak je da se time kalkuliše kako bi se prikrilo ili provuklo “ispod žita” da je “NE” pobedilo u nekim gradovima i opštinama - kaže Zirojević.

Podsetimo, opcija “NE” pobedila je u nekoliko većih gradova, ali je Vučić na svojoj konferenciji rekao samo beogradske rezultate.

U Nišu je za “NE” glasalo 53,28% izašlih birača, ali je zato u Topličkom okrugu za “DA” bilo oko 70%, slično je i u Pčinjskom i Jablaničkom, dok je u Pirotskom glasalo potvrdno oko 60% izašlih.

U svim mestima izlaznost je bila mala, a u većini nije dostigla ni 30%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš Mihael

    23:53 // 19. 1. 2022.

    Treba sve smeniti u Nišu.

  • Ex faca

    11:14 // 18. 1. 2022.

    Šta je tu čudno? Vlast je već imala spreman govor, samo se čekalo da spiker to i objavi. Nije ni čudo što su izborne komisije bile sporije jer sam u mojoj izbornoj jedinici video dva čoveka za koje znam da su više vremena proveli u strankama (svaka na vlasti), nego u svim školama zajedno. I kako onda nepismeni da neto komisijaju? Tako je to kod nas.

    • Torpedo

      20:34 // 18. 1. 2022.

      To sto je tako kod nas, ne znaci da tako treba ! Vi, koji se predajete, bagatelisete i pozdravljate ovakve kradje, najveci ste problem . Vazno da se najedete, napijete,da imate platu iz budzeta , da ubacite zene i decu da rade za minimalac i da se naspavkate... Nicija nije gorela do zore !

  • Pepe l.tv. Niš

    18:30 // 17. 1. 2022.

    U čemu je problem? U okviru svih izbora stranke samostalno iznose svoje rezultate koje dobiju od svojih članova biračkih odbora. Zbog čega to nisu drugi izneli, njhov je problem. Verovatno zbog toga što bi morali potvrditi svoju neuspelu anti-kampanju. Uzgred, puno onih koji su zaokružili NE nisu pristalice opozicije i neće glasati za nju na aptilskim izborima.

    • Smuk

      21:59 // 17. 1. 2022.

      @Pepe l.tv. Niš : To su tvoji "mokri snovi" ! Ko ti kaže da oni koji su juče zaokružili NE , da neće glasati za opoziciju ? Javio ti av,av iz sedišta stranke ili @pericaSNS !
      Mislim da će nas biti još više do aprilskih izbora !

    • BIRODI

      00:29 // 18. 1. 2022.

      Sve stranke nemaju predsednika čije duznosti su definisane članom 111 i 112 Ustava Srbije i Zakonom o predsedniku Republike, a ujedno i članov 40 Zakona o sprečavanju korupcije.
      Obavljanje partijske funkcije dok si na javnoj je suprotno Ustavu, zakonu i OSCE Dokumentu iz Kopenhagena stav 5.4. iz 1990. Ovo je napisao ODIHR prosle godine u izvestaju sa posmatranja izbora u Srbiji

    • Aleksandra

      08:47 // 18. 1. 2022.

      Ovo nisu bili izbori na kojima su učestvovale političke stranke da bi se oglašavale iz svojih sedišta, već REFERENDUM. Ako je AV želeo da se obrati trebalo je da to uradi iz Predsedništva, a ne iz SNS i to potpisan u medijima kao predsednik Srbije. Srbija nije SNS. Očigledno je da ne želite uređenu državu, poštovanje Ustava i zakona.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: