Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 21. 7. 2023.

| Društvo

Izborni dan 2020, paralelni SNS spisak i napad na ekipu "Južnih vesti" - još bez sudskog epiloga

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
napad na novinare
Još bez sudskog epiloga; foto: JV

Pre više od tri godine ekipa Južnih vesti napadnuta je tokom izbora na biračkom mestu u Nišu, kada je intervenisala i policija. Žena je imala spiskove birača, uslikana je, a muškarac je uz - "polomiću ti noge, ubiću te" tražio da se snimak izbriše. Osnovno tužilaštvo u dva navrata odbacilo je krivičnu prijavu uz zaključak da osumnjičeni nije pretio fotografu i da mu nije ugrožio sigurnost. Ipak, usvojen je prigovor advokata i pokrenut je sudski postupak u kom su do danas saslušani svi svedoci, dok će na narednom ročištu biti preslušavan audio-snimak koji je nastao tokom tog incidenta.

Marko Krstić, advokat fotografa, odnosno oštećenog Matije Gačića, kaže da su do danas izvedeni dokazi koje je predložio tužilac, a da je na redu pribavljanje izveštaja policije koja je intervenisala toga dana. Na sledećem pretresu će se slušati i audio-snimak tadašnjeg novinara Južnih vesti Nikole Mitića, koji je toga dana bio na izbornom mestu zajedno sa fotografom Gačićem koji je verbalno napadnut.

Na tom sledećem ročištu, nakon što se pribavi izveštaj policije i nakon što se čuje taj audio-zapis, Sud će odlučiti o dakaznim predlozima odbrane. Dakle, oni koji su izneti na pripremnom ročištu i od toga će zavisiti da li je pretres pri kraju ili će se izvoditi neki dokazi - kaže advokat Krstić.

S obziorm na to da je opužbeni predlog pokrenut tek prošle godine, ali dve godine nakon napada, advokat Krstić smatra da brzina ovog sudskog postupka traje regularno, te da se nada da će slučaj uskoro, na nekom od narednih ročišta, dobiti sudski epilog, jer ima dovoljno prikupljenih dokaza.

Na prethodnom ročištu koje je održano 18. jula, u svojstvu svedoka saslušana je tadašnja urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić, dok je naredno ročište zakazano je za 15. septembar.

Podsetimo, B. S. se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, zbog incidenta koji se dogodio na izborima 2020. godine, kada je fotograf Matija Gačić uslikao njegovu suprugu ispred biračkog mesta u OŠ “Stefan Nemanja” sa spiskovima glasača SNS-a, što je ona i potvrdila tužiocu.

On je tada rekao “polomiću ti noge i ubiću te ako ne obrišeš snimke moje žene”. Ipak, nakon što je saslušalo oštećenog, osumnjičenog i svedoke, Tužilaštvo je najpre odbacilo krivičnu prijavu.

Prigovor punomoćnika oštećenog Više tužilaštvo je uvažilo, nakon čega je niži tužilac podigao optužni predlog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: