Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 15. 12. 2023.

| Društvo

Izdata dozvola i objavljeno kako bi aleksinačka Bolnica trebalo da izgleda

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Bolnica Aleksinac novi izgled 1; foto: Opština Aleksinac
Ovako bi Bolnica trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije i dogradnje; foto: Opština Aleksinac

Konačno je izdata građevinska dozvola za dugo najavljivanu rekonstrukciji i dogradnju Opšte bolnice u Aleksincu, a iz Opštine su saopštili da očekuju da uskoro bude odobren i novac, što će značiti i raspisivanje nabavke za izvođača koji će izvoditi radove po fazama.

Obnova aleksinačke Bolnice, izgrađene još 1976. godine, kao i izgranja još oko 8.000 novih kvadrata, trebalo je da počne ove godine, ali je za projekat koji je koštao 35 miliona dinara tek pre nekoliko dana izdata građevinska dozvola.

Bilo je sumnji da je sve "propalo" i da zato radovi nisu počeli, jer su neke zgrade iz 1893. godine pod zaštitom, ali je direktor Goran Vidić to demantovao i rekao da čekaju dozvolu Republičke direkcije za imovinu i da nakon toga slede javne nabavke za izvođača. Bolnica Aleksinac novi izgled 3; foto: Opština Aleksinac Ovako bi Bolnica trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije i dogradnje; foto: Opština Aleksinac

Na osnovu izrađenih projekata od strane preduzeća za projektovanje i inženjering "PRO - ING" iz Novog Sada, izdata je građevinska dozvola za izgradnju hirurško - ginekološkog bloka i pratećih objekata sa spoljnim uređenjem, kao i rekonstrukciju postojećeg objekta Opšte bolnice u Aleksincu. Projekte za izdavanje građevinske dozvole finansirala je Opština, dok će za izgradnju i rekonstrukciju sredstva opredeliti Ministarstvo za javna ulaganja - saopštili su iz Opštine Aleksinac.

Iz Opštine su naveli da je predviđena fazna izgradnja, kao i da očekuju da Ministarstvo za javna ulaganja kao investitor uskoro odobri novac za početak izgradnje.

I dalje nije poznato koliko će svi radovi koštati i kakva će biti dinamika izgradnje, a direktor Vidić je rekao da sve dalje zavisi od Vlade Srbije, na čije odluke ne mogu da utiču. Bolnica Aleksinac novi izgled 2; foto: Opština Aleksinac Ovako bi Bolnica trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije i dogradnje; foto: Opština Aleksinac

Mi više ne možemo da utičemo na to. Mi smo se pitali kako će to izgledati, šta želimo od te bolnice u skladu sa standardima i sa normativima, broj postelja, odeljenja i službi koje moramo da imamo, ne možemo da dodajemo specijalističke službe i vrstu specijalnosti mimo zakona. Mi smo kao struka rekli šta nama treba, u projektu su to uobličili, mi smo se usaglasili sa projektom da je to ono što želimo i mi više ni o čemu ne odlučujemo - pojasnio je Vidić.

Podsetimo, u aleksinačkoj Bolnici, sada Zdravstvenom centru u osnivanju, planirana je rekonstrukcija zgrade stare hirurgije na ulazu u bolnički kompleks, kao i "glavne" zgrade, ali i izgradnja oko 8.000 kvadrata na mestu gde se sada nalaze specijalističke ambulante, koja bi toplom vezom bila spojena sa postojećom zgradom Bolnice.

Time bi aleksinačka Bolnica dobila 5 novih hiruških sala, što bi značilo da bi žene mogle da se porađaju nesmetano u renoviranom Porodilištu, kao i novu kotlarnicu, prostoriju za tehničke službe, kao i sobe za smeštaj teže obolelih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Master i Goran

    15:18 // 15. 12. 2023.

    Dva drugara dobra stara…. U Krusevcu se sve dogovara…
    Kum nije dugme narocito ako se tender uzme….
    Master vedri i oblaci jer u suprotnom ce nekom da se smraci….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: