Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 26. 5. 2022.

| Društvo

Izgradnja parkinga kraj škole u Nišu nije štetna po decu, tvrde iz Grada

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
humanitarni parking pripremni radovi tt2
Po završetku pripremnih radova počinje izgradnja parkinga; foto: T. T.

Po završetku pripreminih radova koji uveliko traju, a za koje po rečima nadležnih nije potrebna građevinska dozvola, počeće izgradnja humanitarnog parkinga kome se već mesecima protive roditelji zbog zagađenja. Prema planu taj prostor neće biti asfaltiran, već nasut tucanikom, a na granici sa školom biće zasađen drvored tuje, za koji nadležni tvrde da će zaštititi decu od zagađenja i buke.

Izgradnji prvog humanitarnog parkinga sa 200 mesta i prihodom koji bi usmeravali na lečenje bolesne dece, i dalje se protive roditelji koji smatraju da će zagađenje koje potiče od automobila, loše uticati na zdravlje njihove dece.

marina živulović Živulović kaže da izgradnja parkinga ne ugrožava decu; foto: N. P.Da do toga neće doći tvrdi pomoćnica gradonačelnice za građevinrstvo Marina Živulović, koja ističe da na decu neće uticati ni zagađenje, a ni buka.

Treba objasniti ljudima koji protestvuju da nikakav problem neće biti, deca neće biti ugrožena ni sa strane buke, ni sa strane zagađenja za koje ćemo posaditi tuje koje će biti na razmaku od 80 centimetara, 1,2 metara visine u celoj dužini prema školi i postavićemo ogradu koja će da onemogući prilaz dece parking prostoru - rekla je Živulović.

U prilog tome, iz Grada kažu da nisu u obavezi da izrade Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ona obavezna samo za parkinge koji imaju više od 1.000 mesta.

Kako su se pojedini roditelji požalili i da teren nije adekvatno obezbeđen, kao i da su radovi nelegalni, jer nema gradilišne table, Živulović kaže da ona nije neohodna, jer su u pitanju samo pripremni radovi za koje nije potrebna ni građeinska dozvola.

Građevinska dozvola, tvrdi, nije neophodna ni za nasipanje tucanikom kojim će se poravnati podloga za parking.

Neće biti grebanog asfalta ni asfaltiranja, jer nismo izvodili radove na odvodnjavanju. Za postavljanje asfalta potrebna je kanalizacija i priključak na mrežu, ovog puta ćemo samo naspati tucanik i za to nije potrebna građevinska dozvola, jer je to samo sloj od nekih desetak santimetara - istakla je pomoćnica gradonačelnice.

Inače, pripremni radovi na izgradnji prvog humanitarnog parkinga u Nišu, prijavljeni su građevinskoj inspekciji, a tome su prethodili negodovanje roditelja, protesti i peticija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dalibor

    13:16 // 31. 5. 2022.

    Protestuju zbog zagađenja i ugroženog zdravlja, a 99% voze tu istu decu u kršinama koje bljuju sagorelo ulje, pa truju i sebe i druge.

  • Бојан Ранђеловић

    17:40 // 27. 5. 2022.

    Једноставно, тако великом паркингу није место поред школе. Имате, тик уз булевар, привремене објекте продавница и кафића, па лепо њих порушите и направите паркинг који директно улази на булеварску улицу. То ће бити и здравије по децу и Богу угодније. Кад већ правите добротворни паркинг , добротворите али не на штету плућног здравља деце и наставника.

  • Бојан Ранђеловић

    17:31 // 27. 5. 2022.

    Изградња можда није штетна али сам паркинг јесте штетан. Чему иначе дрворед туја. Ниво издувних гасова ће бити знатно већи, бука ће бити многоструко виша,како од мотора тако и од гребања гума по туцанику. Биће и много више ситне прашине, као у каменоломима, која ће се таложити по и у школи. Замислите неколико стотина аутомобила који долазе и одлазе, пале и гасе моторе. Бука, прашина, смрад горива.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: