Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 18. 4. 2012.

| Društvo

Izgradnja socijalnih stanova pod znakom pitanja

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
matevac
Protest ispred Gradske kuće

Grupa vlasnika protestovala jer se planira izgradnja socijalnih stanova na parcelama koje su im 1962. godine oduzete zbog izgradnje Novog groblja u Nišu.

Nekada vlasnici parcela na Ledenoj steni, a danas stanovnici Gornjeg Matejevca i Čokota muku muče da dobiju svoje placeve nazad koji im, kako stoje stvari, po zakonu i pripadaju.

Skoro 200 stanovnika Gornjeg Matejevca i Čokota ostali su bez svojih parcela na Ledenoj steni još 1962. godine. Mnogi od njih su danas naslednici koji pokušavaju da povrate imovinu svojih predaka.

Placevi na Ledenoj steni su im oduzeti 1962. kako bi se izgradilo Novo groblje. Međutim, to se do danas nije desilo, obzirom da je Novo groblje na potpuno drugom mestu.

Današnje vlasti na tom prostoru planiraju izgradnju socijalnih stanova.

- Da je na tom prostoru planirana izgradnja socijalnih stanova saznali smo iz medija. Tada kreće naša borba za povratak parcela, ali i zabranu izgradnje stanova, jer 1962. placevi su oduzeti za drugu namenu – ističe jedan od vlasnika parcela na Ledenoj steni Živorad Jovanović. 

Članom 86, stav 7, još uvek važećeg Zakona o planiranju i izgradnji iz 2006. predviđeno je izuzimanje zemljišta ukoliko korisnik to zemljište ne privede nameni za koju je zemljište izuzeto u roku od godinu dana. Takodje, stav 5 istog člana ovog zakona predvidja prestanak prava korišćenja zemljišta ako je izmenom planske dokumentacije bitno promenjena namena zemljišta.

- Odgovori na naše žalbe bili su polovični, a najviše se kasnilo sa rokovima. Ignorisano je pravilno tumačenje člana 86. Naš zaključak smo još avgusta prošle godine poslali svim relevantnim gradskim institucijama, ali do danas nije bilo odgovora – rekao je Jovanović.

Pošto odgovora od nadležnih institucija nema skoro godinu dana, nekadašnji vlasnici parcela na Ledenoj steni radikalizovali su svoje zahteve protestima ispred Gradske kuće.

Njih je danas primio gradonačelnik Miloš Simonović, gde se prvi čovek grada upoznao sa problemom ovih Nišlija. Novi sastanak zakazan je za sutra u 9h.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: