Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 22. 10. 2020.

| Društvo

Izgradnja vodovoda do Neradovca kod Vranja nerešiv problem svih vlasti

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Donji Neradovac
Građevinske dozvole bile sporne, sada postoji novi projekat ali je problem novac; foto: Milica Dejanović

I pored čvrstih obećanja svih struktura gradskih vlasti već deceniju unazad da će problem vodosnadbevanja u selu Neradovac kod Vranja biti rešen i da je to, kako su govorili meštanima, “gotova stvar”, gradske vode do danas nema u tom mestu, a manje je i obećanja. Realizacija ugovora između tadašnje Direkcije za izgradnju grada i Direkcije za vode Srbije na oko 12 miliona potpisanog još 2012. godine nije ni počela, a nema odgovora gde je zapelo.

Odgovora nema Iz Grada, a direktor Vodovoda kaže da su onda bile sporne građevinske dozvole, a da sada postoji novi projekat koji puno košta i koji obuhvata sva moravska sela.

Oko 300 domaćinstava i petnaestak privrednika u selu na samo nekoliko kilometara od grada i dalje se vodom snadbeva iz bunara, a pored nedostatka vode, kažu, upitan je i kvalitet.

Nivo podzemnih voda i vode po bunarima je zbog divlje eksploatacije peska u Moravi dosta pao i voda u istim bunarima je sada bakteriološki i hemijski uglavnom neispravna jer dolazi u dodir sa otpadnim vodama - kaže jedan od meštana.

Predsednik mesne kancelarije Ljubiša Stojanović kaže da je vodosnadbevanje u Neradovcu priča koja traje unazad deceniju, a obećanja su bila čvrsta, međutim, pomaka nema do danas.

Sa tih 12 miliona su u to vreme lokalni političari mahali papirima govoreći da je to gotova stvar. Međutim, kasnije se ispostavilo da su sredstva vraćena. E sad ne znam da li je to moguće ako su sredstva odobrena a nematerijalizovana u toku godine, mislim da se prenose. Onda je nova struktura mahala sa papirima govoreći da imaju para, a opet nema. Projekat je urađen, znači projekat nije bio problem, samo novac, na kraju je to ispalo - kaže Stojanović.

Neradovac Upitan je i kvalitet vode; foto: M. D. Po njegovom sećanju menjana je trasa vodovoda koji je trebalo da ide pored reginalnog puta, pa je Direkcija za puteve tražila mnogo novca i tu se zaglavilo.

Projekat je postojao ali je problem bila velika cifra od Asambaira do Neradovca jer je to tada bio regionalni put. Međutim s obzirom da je Koridor 10 prošao projektovanom trasom taj put je “oslobođen” i postao je gradska ulica i onda je trebao republički nivo saglasnosti i saglasnost Grada. Posle toga je rečeno da je to sada najmanji problem ali opet trebaju velike pare i da država učestvuje u svemu tome - dodaje Stojanović.


Najpre sporne građevinske dozvole, sada novac

Na pitanja novinara Južnih vesti kada će Neradovac biti priključen na gradski vodovod i zašto realizacija nije počela ni kada je bilo novca, kao i šta se desilo sa zaključenim ugovorom 2012. godine po kome je selo trebalo da bude priključeno na vodosistem Banjštica, gradonačelnik Vranja nije odgovorio, kao ni gradski većnik Slavoljub Stojmenović koji je rekao da će poslati odgovor na pitanja, ali nije.

Enigmu o vodosnadbevanju u Neradovcu jedino je pokušao da reši direktor Vodovoda Goran Đorđević, koji je rekao za Južne vesti da na osnovu starog projekta nije bilo šanse da se izdaju građevinske dozvole, jer nisu bili rešeni imovinski odnosi.

Projekat koji su imali za Neradovac je bio napravljen tako da cevi prolaze kroz parcele ljudi, bez rešenih imovinskih odnosa i odnosio se samo na Neradovac. To treba da budu profili koji će omogućiti da se vodovod nastavi prema selima Pavlovac, Rataje, Davidovac i da poveže sva ta moravska sela. Oni su napravili samo za svoje, pošto nisu bili rešeni imovinski odnosi, nije mogla da se izvadi građevinska dozvola, tada je bila praksa da se gradi bez dozvola - kaže Đorđević.

Prema novom projektu vrednom oko 80 miliona dinara, dodaje, vodovod će biti dug 42 kilometra i obuhvataće sva moravska sela.

Grad i Vodovod rade na tome da se obezbede sredstva, radi se o velikom novcu koji mi nemamo u ovom trenutku, tražimo i borimo se, verovatno ćemo ih dobiti i napraviti u dogledno vreme. Treba da nam se verifikuje avionski katastarsko - topografsko stanje i posle toga apliciramo za sve građevinske dozvole i čekamo novac. Promenili smo projekat, ide putem Vranje - Neradovc, treba dosta saglasnosti tu - Srbija vode, Putevi Srbije, sa privatnim teritorijama ima puno problema. Prema starom projektu obim cevi je bio 60, sada je na 150 tako da može da zadovolji sva sela - kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima izrada komunalnog programa za sledeću godinu je u proceduri, a da li će i ovaj problem ući u komunalni program kaže da zavisi od Grada koji finansira ili iz budžeta ili iz Ministarstva i kreditnom linijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: